«Είμαι οροθετικός»! Η αποκάλυψη του Γρηγόρη Βαλλιανάτου άνοιξε έναν ιδιότυπο… ασκό του Αιόλου, με τους Έλληνες χρήστες των social media να παίρνουν αμέσως θέση στα «χαρακώματα», για να υπερασπιστούν ή να «επιτεθούν» στον υποψήφιο δήμαρχο.

Βέβαια, θα ήταν κουτό να μην σταθούμε και στις άλλες «εξαγγελίες», στις οποίες προχώρησε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας για τον δήμο Αθηναίων. Όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία. Το Provocateur, έσπευσε να ρωτήσει τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο για το  θέμα του τζαμιού στην Αθήνα. Θελήσαμε να μάθουμε αν σκοπεύει να κάνει κάτι άλλο, πέρα από το να περιμένει την ολοκλήρωσή του…

«Η κατασκευή του τζαμιού έχει ανατεθεί μετά από πολλά χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης», δηλώνει ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και συνεχίζει… «Θα δω με ενδιαφέρον τη γρήγορη κατασκευή του και στη συνέχεια την κατασκευή και άλλων απ τους μουσουλμάνους πιστούς κατοίκους της πόλης μας».  Στις προγραμματικές του θέσεις, καταπιάνεται και με το θέμα των… Μακεδόνων. 

Στο status που ανέβασε στο Facebook, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος υποστηρίζει: «…υπερασπίζομαι το δικαίωμα κάθε δημότη Μακεδόνα που αισθάνεται Ελληνας, να το λέει!!! Υπερασπίζομαι το δικαίωμα κάθε δημότη Μακεδόνα που δεν αισθάνεται Ελληνας, να το λέει!!! (όπως και κάθε φιλελέφτερος).Τέλος! Οι άλλοι να μη με ψηφίσετε!!!». 

Ζητήσαμε περισσότερες διευκρινήσεις με τον 58χρονο ακτιβιστή υποψήφιο να μας απαντά πως «..όποιος δηλώνει Μακεδόνας μπορεί να είναι Ελληνας μπορεί όμως και όχι. Θα ήθελα οι δημότες του Δήμου Αθημαίων να μπορούν να εκφράζονται και στις δύο περιπτώσεις».

Αντίθετα με τους περισσότερους πολιτικούς που έχουν περάσει από τη χώρα, εκείνος τολμά να ανοίγει μεγάλα ζητήματα, προσπαθώντας να τα αναδείξει, αλλά και να τα βάλει στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης. Όπως αυτό με την μικροποσότητα των ναρκωτικών που θα μπορεί να κατέχει ο καθένας και θα είναι νόμιμη. Του εκφράζουμε τις αμφιβολίες για το πόσο είναι εφικτό να περάσει αυτό το μέτρο. «Ανοίγοντας δημόσιες συζητήσεις για να αλλάξουν πολιτικές, φίλε μου», μας απαντάει. «Τον ακούνε το Δήμαρχο όταν ξέρει τί λέει. Και ξέρει όταν αναφέρεται σε γνωστά Ευρωπαικά παραδείγματα όπως η Τσεχία», προσθέτει.

Η συζήτηση στο Facebook (ναι, έτσι κάναμε αυτη τη συνέντευξη), δεν μπορεί να μην πάει και στην αποκάλυψη του, πως ειναι οροθετικός. «Γιατι τώρα», αναρωτηθήκαμε, αφήνοντας υπονοούμενα για την έκταση που -ηξερε- πως θα πάρει απο τα media αυτη του η εξομολόγηση και τους σκοπούς που μπορούσε να εξυπηρετεί.

Η απαντηση ήρθε χωρίς περιστροφές και καθυστέρηση… «Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης μου ως υποψήφιου δημάρχου εμφανίστηκαν όπως πάντα οι “ερωτήσεις”, κάτω από τη μέση. Ετσι, και προκειμένου ν’ ασχοληθώ με τη δημοτική ατζέντα αποφάσισα να βγάλω εγώ τα θέματα ταμπού που έχω καλύψει τόσα χρόνια και δεν έχουν σχέση με τον Καλλικράτη. Δεν μασάω σε εκβιασμούς και μαλακίες κι έτσι έγραψα σειρά στάτους απ’ την οποία με ρωτάτε για κάτι που το έχω ξαναπεί πολλές φορές σε κείμενά μου και στην τηλείραση. Να τελειώνουμε με τον κιτρινισμό του κώλου!».

«Ποσο “ορθό” μότο είναι στην πολιτική επικοινωνία το “ε τότε, μην με ψηφίσετε”;», ήταν η τελευταία ερώτηση. Η συγκεκριμένη του ατακα βρισκοταν στο τέλος κάθε μιας απο τις προτασεις-θέσεις της υποψηφιότητας του, όπως τις ανέβασε στο FACEBOOK. Ο ίδιος ειναι επικοινωνιολόγος. Δεν μπορούσαμε να μην του κάνουμε την ερώτηση. Όμως η απάντηση ήταν ακόμη καλύτερη. 100% Βαλλιανατος. «Εξαρτάται απο τα αρχιδια του επικοινωνιολόγου», έγραφε το μήνυμα του στο inbox μου.

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος τοποθετήθηκε στο Facebook και για τα αποτέλεσματα της πρώτης δημοσκόπησης που τον βρίσκει στο 1,7%. «”1,7″, είναι ένα μικρό βλασταράκι που αν το ποτίσεις σωστά γίνεται δήμαρχος!», υποστηρίζει. Θα μπορέσει να περάσει στο δεύτερο γύρο; Θα αποκτήσει η Αθήνα έναν δήμαρχο ακτιβιστή όπως η Νέα Υόρκη; Θα είναι ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος ο «Έλληνας Ντι Μπλάζιο». Δύσκολο μοιάζει, αλλά εάν καταφέρει να περάσει το 5% θα έχει καταφέρει ήδη πολλά!