Όλοι το ξέρουν: ένα απ’ τα πιο σημαντικά μέρη ενός σχολείου, είναι το ΚΥΛΙΚΕΙΟ. Μπορεί να μη διδάσκεται γνώση εκεί μέσα, μπορεί να μην “ανοίγει” η σκέψη των νεαρών μαθητών με συζητήσεις επιπέδου για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό Σωκράτη και τον Πλάτωνα, μπορεί να μην περνάς ούτε “δημιουργικές” ώρες ερωτικών εξερευνήσεων, ΑΛΛΑ. Το κυλικείο δίνει φαΐ, και όλοι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι το φαΐ στο σχολείο! (Αν ανήκεις στη γενιά που πρόλαβε καταλήψεις για το σχήμα της τυρόπιτα, ξέρεις τι εννοώ).

Ωστόσο, φαΐ, ναι. Αλλά τι φαΐ; Και κάπου εδώ μπαίνουμε στο εξαίρετο θέμα αυτού του άρθρου. Θυμάσαι τα καμμένα τοστ, τα άθλια κρουασάν και τις λαδερές τυρόπιτες που καταβρόχθιζες στο σχολείο; Θυμάσαι που ζήλευες τις ταινίες του εξωτερικού, με τα κυλικεία να προσφέρουν φαγητό χωρίς παράλληλα να προσφέρουν στους μαθητές κι ένα μελλοντικό έμφραγμα; Λοιπόν, ξέχνα τα! Η ανάπτυξη ήρθε. Στο Ηράκλειο, τα κυλικεία τους είναι κάπως… έτσι!

Πέρα απ’ την όποια πλάκα, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο Neakriti.gr απ’ τη Φιλία Σαριδάκη, πολλά δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου έχουν αλλάξει την πολιτική των κυλικείων τους. Φρουτοσαλάτες, σαλάτες με ντομάτα-αγγούρι-φέτα και άλλα υγιεινά υλικά, κρέπες με ταχίνι – μπανάνα – γιαούρτι και μέλι, φυσικοί  χυμοί και μπάρες, έχουν αντικαταστήσει το τζανκ φουντ που τρώγαν(μ)ε κάποτε οι μικροί μαθητές.

Μερικά σχολεία δε, το πήγαν ακόμη πιο πέρα. Καρτέλες με σφραγίδες όπως αυτές στις καφετέριες. Κι έτσι ο μαθητής έχει ένα δωρεάν γεύμα αν συμπληρώσει 5 σφραγίδες, αν συμπληρώσει όλη την καρτέλα έχει δώρο μια τσάντα με σχολικά ήδη, κι όσοι έχουν τις περισσότερες καρτέλες μέσα στη χρονιά μπορεί να κερδίσει ακόμη και ένα τάμπλετ!

Μπράβο στο Ηράκλειο, μπράβο στην Κρήτη, μακάρι να γίνουν τα ίδια και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Καιρός είναι να πάψουμε να αδιαφορούμε για τη διατροφή των παιδιών και να θεωρούμε “δύσκολα” πράγματα που άλλες χώρες έχουν εδώ και δεκαετίες. Και φυσικά, γιατί μόνο δημοτικό ρε παιδιά; Δώστε και στο γυμνάσιο!