Η Δανία πενθεί. Έχασε τον δικό της… Ότο Ρεχάγκελ. Σήμερα Πέμπτη έφυγε από τη ζωή ο προπονητής που μάζεψε μερικούς… παραθεριστές ποδοσφαιριστές από τις αμμουδιές και τους «έκατσε» στο θρόνο της Ευρώπης.
 
Ο Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν δεν είναι πια εδώ έπειτα από 76 χρόνια γεμάτης προπονητικής καριέρας, την οποία… ασπάστηκε από νωρίς, από τα 25 του, οπότε και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του για να βάλει τη φόρμα και τις… φωνές.
 
Ο «μύθος» εκείνης της κούπας είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Δανοί μπήκαν στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από το… παράθυρο, λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.
 
Οι Δανοί μάζεψαν τις πετσέτες τους, άφησαν το αντιηλιακό σε γυναίκα και παιδί και πήγαν Σουηδία για το Euro. Άφησαν εκτός τετράδας Αγγλία και Γαλλία στον όμιλο, απέκλεισαν την Ολλανδία στον ημιτελικό στα πέναλτι (5-4) και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου επικρατώντας με 2-0 της παντοδύναμης Γερμανίας στον τελικό.
 
 
Ένας εκ των πρωταγωνιστών σε εκείνη την τρελή πορεία των Δανών, ο κορυφαίος τερματοφύλακας, Πέτερ Σμάιχελ, αποχαιρέτισε τον Νίλσεν με μήνυμα στο λογαριασμό του στο twitter: «Υπήρξες έμπνευση για μένα, δάσκαλός μου και φίλος μου. Αναπαύσου εν ειρήνη».
 
Οι παλιότεροι θα αναπολούν εκείνη την ομάδα που έδωσε άλλη διάσταση στην ομορφιά του ποδοσφαίρου. Στην ομορφιά αυτή που θέλει το απρόβλεπτο να γίνεται πάθος. Οι νεότεροι απλά ας δουν στιγμιότυπα που έχουν ξεχαστεί, αλλά κουβαλούν την κλασική αύρα μιας από τις ωραιότερες ιστορίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
 
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=p7ghwEW2eq8