Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (13-19/02).

Dallas Buyers Club

Σκηνοθεσία: Jean- Mark Vallee

Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Jared leto, Jennifer Garner

Πλοκή: Το 1986, ο Ron Woodrοοf, ένας ομοφοβικός καουμπόι από το Ντάλας, διαγνώστηκε με AIDS. Ενώ οι γιατροί του έδιναν μόνο τριάντα μέρες ζωής, ο Woodroοf ήταν αποφασισμένος να παλέψει για τη ζωή του. Έτσι, ίδρυσε το Dallas Buyers Club και νομιμοποίησε τη διακίνηση εναλλακτικών θεραπειών από το εξωτερικό, εξασφαλίζοντας τη χορήγησή τους σε όποιον τις είχε ανάγκη. Ο Woodroof κατάφερε όχι μόνο να ζήσει πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις των γιατρών -6 χρόνια για την ακρίβεια- αλλά και να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος.

Trivia: Η ταινία πέρασε από αρκετά στάδια μέχρι να φτάσει να υλοποιηθεί, με τον McConaughey να συμβάλει και οικονομικά στην παραγωγή της. Το πρώτο δίδυμο ηθοποιού/ σκηνοθέτη που προσπάθησε να την κάνει, ήταν ο Brad Pitt με τον Marc Forster.

Το provocateur σχόλιο: Συναρπαστική αληθινή ιστορία, συγκλονιστικές οι μεταμορφώσεις και οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών που όπως όλα δείχνουν, έχουν το Όσκαρ στο τσεπάκι τους. Ok, δηλαδή ο McConaughey που έδειξε για πρώτη φορά πραγματικές υποκριτικές ικανότητες θα πάρει Όσκαρ πριν τον DiCaprio; Αυτό κι αν είναι η ειρωνεία του… «παιχνιδιού»!

 

Μνημείων Άνδρες

Σκηνοθεσία: George Clooney

Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchet, John Goodman, Bob Balaban, Jean Dujardin, Dimitri Leonidas

Πλοκή: Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, εξετάζει τη δράση μιας επίλεκτης «διμοιρίας» που αποτελούνταν από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης. Οι αφανείς αυτοί ήρωες, με την επωνυμία «Μνημείων Άνδρες», είχαν επιφορτιστεί, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους!

Trivia:  Ο «βενιαμίν» της ομάδας, ο 26χρονος Dimitri Leonidas που υποδύεται τον Sam Epstein, είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του. Έχει εμφανιστεί στο «Centurion» με τον Michael Fassbender, ενώ είναι αδερφός της Stephanie Leonidas, πρωταγωνίστριας της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Defiance» καθώς και της καλτ ταινίας «Mirrormask».

Το provocateur σχόλιο: Αν και οι κριτικές που έχει λάβει η ταινία δεν είναι και οι καλύτερες, περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε τους «Monuments Men» και την larger-than-life ιστορία τους. Clooney είναι αυτός, πόσο λάθος πια να έχει κάνει; Ισως όχι τόσο όσο μας το παρουσιάζουν (και δεν θα είναι και η πρώτη φορά!)

 

Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία

Σκηνοθεσία: Akiva Goldsman

Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Russell Crowe, Jennifer Connelly, Wiliam Hurt

Πλοκή: Με φόντο μία μυθική, βυθισμένη σε έναν διαρκή χειμώνα Νέα Υόρκη, και με μια ιστορία που απλώνεται σε περισσότερο από έναν αιώνα, μια ρομαντική περιπέτεια φαντασίας που μας μιλά για θαύματα, ανεκπλήρωτες αγάπες και την αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Μια παγωμένη νύχτα, ο Πίτερ Λέικ, ιδιοφυής αλλά φτωχός μηχανικός, κάνει διάρρηξη σε μία έπαυλη-οχυρό, στην «πλούσια» πλευρά της πόλης, πιστεύοντας ότι δεν είναι κανείς στο σπίτι. Εκεί όμως βρίσκεται η Μπέβερλι, η νεαρή κόρη της οικογένειας με μια αρρώστια που την αργοπεθαίνει, από την οποία ο Πίτερ γοητεύεται και θα κάνει τα πάντα για να την σώσει, όταν ανακαλύπτει ότι ο ίδιος έχει ένα υπερφυσικό χάρισμα.

Trivia: Ο Akiva Goldsman, βραβευμένος με Οσκαρ για το σενάριο του «Ενας Υπέροχος Ανθρωπος» , σκηνοθετεί και υπογράφει την κινηματογραφική προσαρμογή, του δύσκολου για διασκευή best-seller βιβλίου του Mark Helprin «Winter’s Tale». Μάλιστα για την μεταφορά του βιβλίου σε ταινία είχε ενδιαφερθεί ο Martin Scorsese αλλά τελικά το εγκατέλειψε κρίνοντάς το αδύνατο να κινηματογραφηθεί.

Το provocateur σχόλιο: Μαγική απεικόνιση της Νέας Υόρκης, υπέροχο καστ, επική ιστορία αγάπης που αψηφά το χώρο και το χρόνο. Όχι τυχαία η έξοδός της εν όψει Βαλεντίνου, αλλά θα το δούμε έτσι κι αλλιώς για το πολλά υποσχομένο υλικό – πρόκληση από ένα εξαιρετικό βιβλίο.

 

Ο Εγωιστής Γίγαντας

Σκηνοθεσία: Clio Barnard

Πρωταγωνιστούν: Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder

Πλοκή: Ήρωες της ταινίας είναι ο 13χρονος Αρμπορ και ο καλύτερός του φίλος Σουίφτι. Αφού τους αποβάλουν από το σχολείο και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν τον Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο και ένα κάρο. Ο Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Αρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Αρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.

Trivia: Η ταινία έχει τιμηθεί με το βραβείο «Label Europa Cinemas», Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, στο 66ο Φεστιβάλ των Καννών.

Το provocateur σχόλιο: Μια ανθρώπινη ταινία που γοήτευσε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες με μια ιστορία που θα έπρεπε να φθάνει σε πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό των art – house ταινιών.