Δεν θα ‘χει περάσει καλά καλά βδομάδα, από τη μέρα που έμαθα (κι έπειτα άκουσα…) την “διαγαλαξιακή” διασκευή του Daron Malakian (ναι μωρέ, του “διεστραμένα άψογου” κιθαρίστα των System of A Down) στο ‘Γιε μου’ του Σταμάτη Κόκκοτα. Αμέσως, σταμάτησα να κοπανάω για λίγο το πληκτρολόγιο, έβαλα στο εκατό τοις εκατό τα ηχεία (σόρι, αλλά δεν πήγαινε άλλο) και κοιταχτήκαμε με τον φίλο Γεροντόπουλο με απορία και τα βλέμματά μας έλεγαν “ΤΙ ΔΙΑΣΚΕΥΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΓΤΣ;

Ωστόσο, για να τα λέμε όλα, δεν είναι το μοναδικό ελληνικό κομμάτι που ξέφυγε απ’ τα σύνορα και ταξίδεψε-διασκευάστηκε στο εξωτερικό. Υπάρχουν κι άλλες τιμιότατες διασκεύες από χιπ χοπ μέχρι ροκ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, οι οποίες είναι αξίζουν μπόλικα παλαμάκια. 

Θες να μου πεις τώρα ότι δεν θυμάσαι την εισαγωγή του Pulp Fiction ξέρω ‘γω, όπου τα σπάσαμε με την Μισιρλού και την Ούμα την Θέρμαν;


Έχουμε και λέμε.

1. Daron Malakian and Scars on Broadway – Gie Mou

Ας ξεκινήσουμε με το πιο πρόσφατο, λοιπόν, αφού το κομμάτι έχει δεν έχει δεκαπέντε μέρες κυκλοφορίας. Ο Daron και η γκρουπάρα του, που λες, διασκεύασαν τη μουσική του Απόστολου Καλδάρα και η ανατριχίλα σε κάθε σόλο πηγαίνει και έρχεται. “Γιεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε μου είναι αβάσταχτος ο πόνος σου καλέ μου.

«Είναι ένα παλιό ελληνικό τραγούδι. Ο θείος μου είχε ζήσει στην Ελλάδα και είχε φέρει μαζί του στις ΗΠΑ μπόλικη ελληνική μουσική. Όταν ήμουν παιδί άκουγα πολλά τέτοια τραγούδια. Αυτό μου είχε κολλήσει. Αποφάσισα να κάνω μία instrumental εκτέλεση του τραγουδιού γιατί πάντα αγαπούσα τη μελωδία. Δεν είχα ιδέα τι έλεγαν οι στίχοι και τι έλεγε. Είναι ένα όμορφο αλλά και στενάχωρο τραγούδι. Οι επιρροές μου στο παίξιμο της κιθάρας έχουν πολύ μπουζούκι. Το έκανα instrumental γιατί δεν μπορούσα να τραγουδήσω στα ελληνικά. Είναι από τις αγαπημένες μου στιγμές στο άλμπουμ γιατί είναι τόσο αναπάντεχο!»


2. The Honeymoon Song – Beatles

Λίγο να ψάξεις την ιστορία των “σκαθαριών” θα καταλάβεις ότι μια αγάπη ρε παιδί μου την είχανε για τη χώρα μας. Δεν έχεις ακούσει και τον μύθο (βασικά τι μύθο, το λέει ξεκάθαρα στην αυτοβιογραφία του ο Πολ ο Μακάρντεϊ) ότι είχανε προσπαθήσει ν’ αγοράσουν ένα νησάκι ανοιχτά της Ερέτριας; Ε, κι επειδή η φάση του νησιού δεν “έκατσε”, είπαν να κάνουν δικό τους το “Αν Θυμηθείς τ’ όνειρό μου” του Μίκη Θεοδωράκη, και μετά από λίγο καιρό μια ιδιαίτερη διασκευή να πάρει σάρκα και οστά.

https://www.youtube.com/watch?v=S5iMte-27dQ


3. Pumpkin and Honey Bunny / Misirlou (Pulp Fiction OST)

Δεν χρειάζεται να ‘χεις δει όλες τις ταινίες του Ταραντίναρου για να εμπεδώσεις το ότι ο άτιμος ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ. Η ‘Μισιρλού’, που σημαίνει “Αιγύπτια”, έχει ιστορία απ’ το 1927, όταν και ακούστηκε για πρώτη φορά απ’ το μπουζούκι του ρεμπέτη Μιχάλη Πατρινού. Βέβαια, μέχρι σήμερα έχει διασκευαστεί άπειρες φορές και αυτό μας το αποδεικνύει περίτρανα και το παρακάτω κομμάτι των Black Eyed Peas…

https://www.youtube.com/watch?v=P_uCgGv0QPY


4. The Black Eyed Peas – Pump It

…και η ιστορία από το 1927 συνεχίζεται μέχρι το 2005. Η μελωδία του Πατρινού εξακολουθεί να βαράει δυνατά στα ηχεία και να χαρίζει στους Black Eyed Peas μία απ’ τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους.

*Έτσι κυρά Fergie μου ξέρουμε κι εμείς…


5. Edith Piaf – Les amants de Teruel

Για λογαριασμό της δραματικής ιστορίας έρωτας και θανάτου ‘Οι εραστές του Τέρουελ‘, το “σπουργιτάκι”, όπως συνήθιζαν να λένε την Εντίθ Πιάφ, θα διασκευάσει την ‘Όμορφη Πόλη’, μία απ’ τις ωραιότερες μελωδίες που ‘χουν γραφτεί παγκοσμίως από τον Μίκη Θεοδωράκη, κι έτσι να ερμηνεύσει ένα από τα τελευταία της κομμάτια. Λίγους μήνες μετά θα φύγει απ’ τη ζωή…


6. Nat King Cole – In the cool of the day

Και μιας και το ‘δαμε λίγο σινέ-βίντατζ (τρομάρα μας!), δεν γινόταν να μην βάλουμε μέσα και την εκτέλεση του Nat King Cole στο ‘Κάνε το δάκρυ σου χαρά’ του Νίκου Γκάτσου και του Μάνου Χατζιδάκι, για χάρη της ταινίας ‘Ιn the Cool Day‘. Μιας ταινίας που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές τον Peter Finch και τη Jane Fonda… Ντάξει, καψούρα λέμε!

https://www.youtube.com/watch?v=ETU9vtJqnSI
 

7. Vinicio Capossela – Kareliaas

Όπως μας είχε πει και παλιότερα ο Στέλιος Βαμβακάρης, το “τακίμι” Μάρκου, η Φραγκοσυριανή μετράει 346 εκτελέσεις παγκοσμίως από Ιαπωνία μέχρι Σουηδία και Πολωνία. Εμείς ωστόσο κρατήσαμε του Vinicio Capossela, καθώς όπως και να το κάνεις το ιταλικό στοιχείο είναι λίγο πιο φινετσάτο απ’ τα υπόλοιπα. Γεια σου ρε Μάρκο! 


8. Christian Ronig – Dawn is breaking

Mέχρι που ήρθε πέρσι και ο Γερμανός Christian Ronig και μας έριξε στα “σκληρά”. Η καλλιτεχνάρα, που λες, με το άλμπουμ της “Greece is Mine“, διασκεύασε πασίγνωστα και αγαπημένα ελληνικά κομμάτια και το αποτέλεσμα;;; Ονειρεμένο!

*Θανασάρας και στα Αγγλικά Εγγλέζικα λοιπόν…

9. Τee Say Mallee ( Τι Σε Μέλει Εσένανε ) – Slim Gaillard

Και το καλύτερο στόρι στο κρατήσαμε για το τέλος. Slim Gaillard κυρίες και κύριοι. Το 1945 θα διασκευάσει αριστοτεχνικά το “Τι σε μέλει εσένανε / από πού είμαι εγώ…” σε μια ιδιαίτερη και αρρωστημένη ρεμπετο-τζαζιά. Θα μου πεις “μα καλά πού έμαθε για το κομμάτι, τέτοια εποχή, ε;“. Ε, να μωρέ, όταν ήταν πιτσιρικάς ο πατέρας του τον ξέχασε στην Κρήτη για κάνα εξάμηνο και ο ίδιος έγινε πολύ γρήγορα “ένα” με την χώρα μας. Αλήθεια λέμε. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός και μεσοπέλαγα θυμήθηκε ότι είχε ξεχάσει τον Slim στην Κρήτη. 

https://www.youtube.com/watch?v=h3yjs7PKogI
 

Βοnus:▲s & momo-chan – opa nina

Νόου κόμμεντ…