Στις 2 Μαρτίου θα είναι μια μεγάλη βραδιά για τον κόσμο της 7ης Τέχνης, καθώς τότε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες θα γίνει η απονομή των βραβείων Όσκαρ για το 2014. Και για τον Alexander Payne θα είναι πολύ σημαντική η στιγμή, καθώς αν κερδίσει θα είναι το 3ο χρυσό αγαλματάκι που θα πάρε σπίτι του. Σίγουρα, η ταινία «Nebraska» δεν είναι το μεγάλο φαβορί στην κατηφορία της Σκηνοθεσίας, αλλά ο 52χρονος Ελληνοαμερικός έχει δείξει ότι ξέρει να ξεχωρίζει και να κάνει τη διαφορά. 

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1961 στη Νεμπράσκα, μέσα σε μια Ελληνική οικογένεια και μέσα στη δεκαετία του ’80 έκανε τα πρώτα του βήματα στη σκηνοθεσία. Αρχικά με ταινίες μικρού μήκους, ενώ στη συνέχεια άρχισε να εισβάλει στο Hollywood. Και το 2004 εντυπωσίασε τους πάντες με την ταινία «Sideways», που του χάρισε και το Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο – και το όνομά του έγινε γνωστό σε όλο τον πλανήτη. 

Μάλιστα 7 χρόνια αργότερα πήρε το δεύτερο χρυσό αγαλματάκι στην ίδια κατηγορία, αυτή τη φορά για την ταινία «Οι Απόγονοι». Και μπορεί το ταλέντο του, αλλά και το χαμηλό του προφίλ να μας εντυπωσιάζουν, ωστόσο αυτό που μας αρέσει ακόμα περισσότερο είναι η αγάπη του για την Ελλάδα. «Ακούγοντας σε καθημερινή βάση τις ειδήσεις ή διαβάζοντας την εφημερίδα, ή μιλώντας με τον κόσμο, νιώθω μέσα μου να πονάω για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα και αυτό υποθέτω συμβαίνει γιατί το αίμα μου είναι ελληνικό» είχε πει κάποτε. Και το δείχνει αυτό, με τα συχνά ταξίδια του στη χώρα μας. Για αυτό για εμάς θα είναι πάντα ένας πραγματικός Έλληνας.