Η Αγγελική Κοκαλίτσα θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη 22χρονο κορίτσι που πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά που αγαπάει, στο νηπιαγωγείο που εργάζεται. Να βγαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο, να γοητεύει τους άνδρες, να την ερωτεύονται, να τους… «παιδεύει». Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι απλά μια από τις λίγες αθλήτριες του kick boxing, fighter που θάβει τη θηλυκότητα της μέσα σε γάντια του μποξ. Η Αγγελική, όμως, προτίμησε να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο στερεότυπα προφίλ που έχουμε σχηματίσει για τα δύο συγκεκριμένα είδη γυναίκας.

Παραμένει το θηλυκό που γοητεύει, αλλά στο ρινγκ βγάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φύσης, το πάθος, τη θέληση, την ορμή… Μετά από κάποιες ώρες συζήτησης και φωτογράφησης, σας παραδίδουμε την Αγγελική Κοκαλίτσα στα… καλύτερα της:

“Ναι, έχω δείρει άνδρα, σε αυτοάμυνα, όμως. Ήταν δύο που μου επιτέθηκαν για να με κλέψουν. Χτύπησα τον έναν, εκείνον που κρατούσε μαχαίρι και ο άλλος έτρεξε. Πάντως, το άθλημά μας είναι «ιερό» και έχει να κάνει με αυτοάμυνα. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις έξω από το ρινγκ, στους δρόμους για να επιτίθεσαι. Στο δρόμο το χρησιμοποιήσεις μόνο για αμυντικούς σκοπούς.”

Επίσης, πολλά από τα αγόρια της ηλικίας μας αναπτύσσουν έντονα την επιθετικότητά τους στις συντρόφους μας. Ακούω κορίτσια που το αναφέρουν, δυστυχώς. Δεν υπάρχει σεβασμός. Υποβιβάζουν το γυναικείο φύλο και δεν το δέχομαι αυτό! Θα πρέπει οι γυναίκες να προσέχουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Δεν θα πρέπει να επιτρέπουν κανέναν να τις υποτιμά!

“Στο άθλημα μας οι γυναίκες είναι πιο επιθετικές και προσφέρουν περισσότερο θέαμα. Παίζουν πιο πολύ ξύλο, από ό,τι οι άνδρες, που κάνουν πιο τεχνικά παιχνίδια. Και αυτό λόγω της γυναικείας φύσης, που μπορεί να γίνει πολύ πιο «άγρια», από αυτή του άνδρα. Είμαστε πιο ανταγωνιστικές!”

Η εμφάνιση είναι πλεονέκτημα παντού. Σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Και όταν ανεβαίνω στο ριγκ θέλω να δείχνω θηλυκό. Όχι μόνο στην κοινωνική μου ζωή. Πρέπει να είσαι θηλυκό παντού.

“Έχω κερδίσει πολλά μέσα από το Kick Boxing. Έχω μάθει να σέβομαι, να εκτιμώ πράγματα, είμαι πιο πειθαρχημένη και συγκροτημένη. Παρόλο που πιστεύουν πως αυτό το άθλημα είναι μόνο ξύλο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση.”

Θέλω να γίνομαι κάθε ημέρα και καλύτερη εκπαιδευτικός. Θέλω να κάνω κάποιες μεγάλες νίκες στο άθλημά μου, να βγω και στο εξωτερικό!

“Έχω παίξει με μια κοπέλα που είχε περισσότερα κιλά από εμένα και είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστώ. Ήταν μια κατηγορία πάνω από εμένα, αλλά ήθελα να αγωνιστώ.Αλλά σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν τραυματισμοί.”

Οι άνδρες αθλητές που υποτιμούν τις γυναίκες επάνω στο ρινγκ τρώνε ξύλο. Το επίπεδό μας έχει ανέβει πολύ. Συμβαίνει αυτό σε προπονήσεις, αν και πλέον δεν υπάρχουν πολλοί άνδρες που μας υποτιμούν.

“Ωρίμασα απότομα, στα 15 μου, όταν έχασα τον πατέρα μου. Με βοήθησε και το άθλημά μου να αναπτύξω σωστά τον δυναμισμό μου.”

Ξεκίνησα πριν από τρία χρόνια, περίπου, μου είχαν πει πως έχω δύναμη από όταν ήμουν αθλήτρια της σφαιροβολίας. Το kick boxing μου άρεσε, άρχισα να παρακολουθώ αγώνες και ήθελα να ασχοληθώ και εγώ. Και ήταν πρόκληση για εμένα, επίσης, το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στο άθλημα.

“Η αλήθεια είναι πως παρά την εμφάνισή μου, ήμουν από μικρή «αγοροκόριτσο». Είμαι δυναμικός χαρακτήρας και δεν μπορούσα να είμαι συνεχώς με γυναίκες. Έχω πέντε αδερφές, με τη μία είμαστε δίδυμες και έναν αδερφό.”

Φωτογράφος: Χριστίνα Σαρλάμη

Πράσινο φόρεμα: Wish List Kolonaki, (Ξάνθου 10, Κολωνάκι, Αθήνα). Facebook