Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία πάνω από τα χριστιανικά και σκοτισμένα μας κεφάλια. Ένας τύπος στο Φάληρο που αυτοπροσδιορίζεται ως καλλιτέχνης, πληρώθηκε (ένας θεός ξέρει από ποιον) για να φτιάξει ένα γλυπτό που θα γίνει σύμβολο της πόλης. Και τι πήγε και έφτιαξε ο σατανιασμένος; Έκατσε και έφτιαξε ένα κόκκινο έκτρωμα (δεν είναι τυχαίο το κόκκινο χρώμα έτσι;) με φτερά και το έβαλε να κάθεται σε έναν πάσαλο και να επιβλέπει όλη την πόλη από ψηλά. Το γλυπτό το ονόμασε PHYLAX.

Όπως πληροφορηθήκαμε εμείς όμως, αυτός δεν είναι ο phylax κυρίες και κύριοι. Εμείς ψάξαμε και δυό έγκυρες εφημεριδές, ανοίξαμε και δυό ίντερνετς και μάθαμε τα πάντα. Όπως λέει ο έγκριτος Δημοσιογράφος στην ΕΓΚΡΙΤΗ Ελεύθερη Ώρα: “Τι αναπαριστά ακριβώς; Όχι φυσικά κάποιον «άγγελο» -όλοι οι άγγελοι της Πίστης μας απεικονίζονται με όμορφες ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ μορφές και κατάλευκα ρούχα!-, αλλά τον γνωστό ΝΕΦΕΛΙΜ «Μαλτσέχ» που προσκυνούν οι ανά τον κόσμο σατανολάτρες!!! Μάλιστα το γλυπτό που αναπαριστά τον ΔΑΙΜΟΝΑ «Μαλτσέχ» είναι «ενδεδυμένο» σε χρώμα ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ, παραπέμποντας στις γνωστές απεικονίσεις του Διαβόλου, που είναι πάντα ζωγραφισμένος με βαθύ κόκκινο χρώμα…”

Την όλη δαπάνη του έργου ανέλαβε εξ ολοκλήρου η αστική και μη κερδοκοπική εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, επισφραγίζοντας την αγάπη και την εκτίμησή τους προς τον Δήμαρχο της πόλης Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη. Είναι προφανές πως όλοι αυτοί είναι εντολοδόχοι και υμνητές του σατανά και ουδεμία σχέση έχουν με την θρησκεία μας. 

Να σοβαρευτούμε λίγο όμως. 

Σε αυτή τη χριστιανική χώρα που λες, που η εκκλησία κάνει περισσότερο κουμάντο από την κυβέρνηση, σχεδόν στα πάντα και ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και υπουργούς, μαζεύτηκαν ένα κάρο ψεκασμένοι χριστιανιστές (κατά το “ισλαμιστές”) και πήγαν να βανδαλίσουν αρχικά το γλυπτό, ενώ στη συνέχεια έριξαν αγιασμό να φύγει το κακό το πνεύμα. Και η αλήθεια είναι πως δεν μας κάνει καν εντύπωση η εικόνα. 

Την έχουμε ξαναδεί και θα την ξαναδούμε. Εν τω μεταξύ δεν πρέπει να το γράψω αυτό, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ. Έχεις δει όλους αυτούς τους τύπους που πηγαίνουν σε αυτά τα ψεκασμένα event; Στο Φάληρο, στο Χυτήριο παλιότερα, στην Θεσσαλονίκη πρόσφατα. Δεν είνα ακριβώς οι άνθρωποι που τους βλέπεις και λες ότι είναι συγκροτημένοι και με λογική. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία γιατί στον δικό μας κόσμο έχουν κι εκείνοι λόγο (αν και στον δικό τους εμείς δεν υπάρχουμε καν). 

Αλλά ειλικρινά, θα ευχόμουν να ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημα. Γιατί αν θέλουμε να λέμε αλήθειες υπάρχει και το άλλο άκρο που θέλει να μας πείσει ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό έργο και όλοι εμείς που δεν το εκτιμούμε είμαστε ένα μάτσο τραχανοπλαγιάδες μπουρτζόβλαχοι που δεν ξέρουμε να εκτιμάμε την τέχνη και μεγαλώσαμε με Βασίλη Τερλέγκα αντί για Λουτσιάνο Παβαρότι. Να χαλαρώσουμε λίγο λέω…

Ρώτησα 20 ανθρώπους να μου πουν τη γνώμη τους για το γλυπτό. Οι 19 απάντησαν αυτό ακριβώς που σκεφτόμουν: “τι μαλακία είναι αυτή;” και ο 20ος άρχισε να μου μιλά για τον καλλιτέχνη που είναι εξαιρετικός και βραβευμένος και μπλα μπλα μπλα. Οκ, μπορεί να είναι καλός και να είχε μια άτυχη στιγμή, όλοι μας είχαμε κάποτε μια κακή μέρα στη δουλειά, αλλά μην τον κάνουμε θεό. 

Στην τελική πάντως, αφού δεν χρεώθηκε ούτε ο Δήμος, ούτε το κράτος, σιγά το ζήτημα. Είναι απλά ένα (μάλλον) κακό έργο τέχνης από τα πολλά που έχουμε δει σε αυτή τη χώρα. Σόου Γουάτ που λέμε και στα Τζουμέρκα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Είναι ένα έργο που θα περνούσε απαρατήρητο αν ένα μάτσο ψεκασμένοι δεν θεωρούσαν ότι κινδυνεύουν από μερικά κιλά πηλό με κόκκινο χρώμα. 

Θεούλη μου σώσε μας από τους χριστιανοταλιμπάν και όταν τελειώσεις, τσέκαρε και λίγο το θεματάκι με την καλή και την κακή τέχνη. Ευχαριστώ.