Το ενδεχόμενο να βρει μπροστά του όχι απλά μία, αλλά δύο ξανθές στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης είναι πλέον ορατό. Η Εύα Καϊλή και η Έλενα Ράπτη ακούγονται σαν… μελωδία στα αυτιά των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη και της Συγγρού, αντίστοιχα. Έπειτα από την «καραμπόλα» που συνέβη στην περιφέρεια Μακεδονίας, εκεί όπου ο προοριζόμενος για υποψήφιος δήμαρχος Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει εκ νέου την περιφέρεια, κόντρα στον –από ό,τι φαίνεται- επίσημο υποψήφιο της Συγγρού, Γιάννη Ιωαννίδη. Το όνομα της Έλενας Ράπτη φαίνεται να παίζει δυνατά. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάλι, φαντάζει θελκτικό -έως ονειρικό- το σενάριο να «πρασινίσει» ένας μεγάλος δήμος.

Οι Άγγελοι του… Γιάννη!

Η Εύα Καϊλή έχει σημειώσει νίκες στις βουλευτικές εκλογές (2007, 2009) ενώ το 2004 εκλέχθηκε μεν, αλλά έχασε την έδρα της από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Η ιστορία επαναλήφθηκε -και σαν φάρσα και σαν κωμωδία- όταν και έχασε ξανά την έδρα από τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι όμως, το 2012, είχε εκλεγεί πρώτη σε σταυρούς!

Απέναντί της, μπορεί να βρει την Έλενα Ράπτη, που έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στην πολιτική της σταδιοδρομία, από το δήμο. Το 1998 κάνει την παρθενική της εμφάνιση, εκλέγεται δημοτική σύμβουλος και το 2002 κάνει το repeat. Από το 2004 εκλέγεται συνεχώς στις εθνικές εκλογές!

Τα ατού των υποψηφίων

Α. Είναι νέες.

Β. Είναι όμορφες.

Γ. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, είναι… μπαρουτοκαπνισμένες σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Δ. «Κουβαλάνε» πίσω τους ολόκληρους μηχανισμούς. Η Θεσσαλονίκη είναι κατά παράδοση ένας γαλάζιος δήμος, άσχετα εάν ο Γιάννης Μπουτάρης ήρθε να της αλλάξει το χρώμα το 2010. Από την άλλη, οι κάτοικοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ΠΑΟΚ και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Η Εύα Καϊλή είναι σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη, του εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του «δικεφάλου του Βορρά».

 

Θα πρέπει να χάσει τον ύπνο του ο νυν δήμαρχος;

Καταρχάς, δεν μοιάζει για άνθρωπος που τον χάνει συχνά. Πέραν τούτου, φαίνεται πως οι δύο υποψήφιες θα παίξουν μπάλα στη διαφορά της ηλικίας. Η φρέσκια εικόνα των δύο κυριών θα αναδειχθεί έναντι αυτής, του Γιάννη Μπουτάρη. Και το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης είναι να υποτιμήσει τον «αντίπαλο». Αν δεν πιάσει το 50% από τον πρώτο γύρο, μπορεί τα πράγματα να γίνουν περίεργα! Μην ξεχνάτε πως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, συγκυβερνούν.

Ο ίδιος είναι νεωτεριστής και θα πρέπει να επιμείνει ιδιαίτερα στην πολιτική ατζέντα. Γιατί στο επικοινωνιακό κομμάτι, ίσως οι κυρίες να υπερτερούν.

Τι δεν θα πρέπει να κάνει ο Γιάννης Μπουτάρης:

Α. Να απαντήσει σε θέματα που άπτονται των ηλικιών. Ακόμη και η φράση «αισθάνομαι πιο νέος από τις αντιπάλους μου», είναι λάθος.

Β. Να επιτεθεί εναντίον τους και να επικαλεστεί «ανεπάρκεια». Ο κίνδυνος να θεωρηθεί «σεξιστής», μπορεί να κάνει τους ψηφοφόρους να δουν με συμπάθεια τις δύο κυρίες. Ειδικά οι γυναίκες.

Γ. Να κάνει μπότοξ. Άσκοπο.

Δ. Να μην φορέσει ξανά κόκκινες κάλτσες, για τις οποίες έχει κατηγορηθεί. Θα φανεί πως κάνει λάθος.

Ε. Να κάνει τσαμπουκά στον Άνθιμο, εάν προκληθεί. Την πρώτη φορά του βγήκε!