Το γύρο του κόσμου κάνει από χθες η φήμη ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton διατηρούσε δεσμό με τη γνωστή ηθοποιό του Χόλιγουντ Elizabeth Hurley. Την «είδηση» μετέδωσε πρώτο ένα αμερικανικό μπλοκ εν ονόματι Radar Online και σε μερικές ώρες ήταν βασικό θέμα στα μεγαλύτερα ταμπλόιντς της υφηλίου, ενώ αρκετό χώρο αφιέρωσαν έγκυρες εφημερίδες αλλά και ιστοσελίδες.

Οι λεπτομέρειες σοκαριστικές, και η ιστορία ακόμη πιο απίστευτη: Δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό απόσπασμα στο οποίο ο ηθοποιός Tom Sizemore και ο οποίος κατά το παρελθόν ισχυρίζεται ότι είχε σχέση με την Hurley να διηγείται πως ο Κλίντον κατάφερε να τον πείσει ώστε να του δώσει το κινητό της ηθοποιού, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μίας σκηνής της ταινίας Saving Private Ryan, εν έτη 1998 στο Λευκό Οίκο.

 

«Είμαι ο αρχιστράτηγος»

«Δωσ’ τον μου (σ.σ τον αριθμό). Είμαι ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Η πλάκα σταματάει εδώ. Δώσε μου τον καταραμένο αριθμό», φέρεται να είπε ο Clinton στον Sizemore.

Στη συνέχεια του ηχητικού, ο ηθοποιός φέρεται να διηγείται τη στιχομυθία ανάμεσα στον τότε πρόεδρο και την Hurley: «Elizabeth, σου μιλάει ο αρχιστράτηγος. Άκου με προσεχτικά. Σου μιλάει ο πρόεδρος. Δεν έχω καιρό για μ@@@ες, προσπαθώ να κρατήσω τον κόσμο ασφαλή. Στέλνω ένα αεροπλάνο να σε παραλάβει».

Και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Sizemore, όντως το ιδιωτικό τζετ απογειώθηκε, παρέλαβε την Χάρλεϊ από το Λος Άντζελες και τη μετέφερε στην Ουάσινγκτον όπου και έμεινε για τέσσερις ημέρες. Όλα αυτά κάτω από τη μύτη… της Hillary Clinton, και όπως ισχυρίζεται ο ηθοποιός η παράνομη σχέση του πρώην προέδρου κράτησε για έναν χρόνο.

Με το που πήρε διαστάσεις το θέμα, η ίδια η Hurley έσπευσε να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο το περιεχόμενο του ηχητικού, ενώ ο Bill Clinton μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει φυσικά εάν αυτή η (απίστευτη ομολογουμένως) ιστορία μπορεί να είναι πραγματική ή απλά αποτέλεσμα μοντάζ που έχει σκοπό να πλήξει με κάποιον τρόπο την οικογένεια Clinton και κατ’ επέκτασιν την Hillary, η οποία ήδη έχει μεγάλο προβάδισμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες εκλογές, το 2018.

 

Ο σκανδαλιάρης πρόεδρος

Ωστόσο εάν ένας παράγοντας που κάνει αυτή την τρελή φήμη να αποκτά έστω και ένα ίχνος… αληθοφάνειας είναι ο ίδιος ο Clinton, η ερωτικές περιπέτειες του οποίου έχουν αφήσει εποχή, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που χαρακτήρισαν (και κόντεψαν να «γκρεμίσουν») την πορεία του ως πλανητάρχη.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η αγάπη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για το «ασθενές» φύλο έχει λάβει τα χαρακτηριστικά… urban legend, με τις ερωτικές περιπέτειες του να κρατάνε από τα χρόνια που ήταν κυβερνήτης της πολιτείας Αρκάνσας και εάν ανατρέξει κάποιος ανά τα χρόνια θα διαπιστώσει πως είναι… πολλές και διάφορες.

Όπως η περίπτωση της Paula Jones, μίας δημόσιας υπαλλήλου της πολιτείας, η οποία είχε μηνύσει το 1994 τον Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση, που έλαβε χώρα το 1991 κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης όπου βασικός ομιλητής ήταν ο τότε κυβερνήτης και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Για την υπόθεση αυτή δεν διεξήχθη ποτέ δίκη, μιας και ο Clinton προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό έναντι 750.000 δολαρίων ώστε να προλάβει τα… χειρότερα, και τη δημοσιότητα που ήδη είχε αρχίσει να παίρνει το θέμα.

Και η λίστα με τις κατακτήσεις του σκανδαλιάρη πολιτικού μόλις… αρχίζει. Τις παραμονές των προεδρικών εκλογών του 1992 και λίγο πριν την πρώτη θητεία του στο Λευκό Οίκο, η Gennifer Flowers, χορεύτρια στο επάγγελμα ανακοινώνει πως είχε 12 ολόκληρα χρόνια σχέση με τον πρώην πρόεδρο!

Ο Clinton φυσικά αρνείται τους ισχυρισμούς δημοσίως, ωστόσο η Flowers ως απάντηση κάλεσε συνέντευξη Τύπου και έπαιξε ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στην ίδια και τον πρώην πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδειχθεί η γνησιότητά τους Πάντως, το 1998 παραδέχθηκε πως είχε σεξουαλική επαφή με την πρώην χορεύτρια το 1977, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν επιβεβαίωσε τα περί ερωτικής σχέσης.

 

Monica – γκέιτ

Ένα όμως το όνομα που συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με τη διαμονή του Clinton στον Λευκό Οίκο. Ήταν αυτό της Monica Lewinsky, τη μαθητευόμενης υπαλλήλου με την οποία όπως αποδείχθηκε, ο πρώην πρόεδρος τον Αύγουστο του 1998, διατηρούσε κρυφή σχέση ήδη από το 1995.

Οι φήμες οργίαζαν στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου για την 22χρονη τότε Monica, η οποία ήταν ιδιαίτερα… διαχυτική απέναντι στον Clinton, σε σημείο μάλιστα να του κάνει… delivery φαγητό στο οβάλ γραφείο.

Μόλις το θέμα άρχισε να παίρνει έκταση, οι ανώτεροι της Μόνικα- με πτυχίο στην Ψυχολογία και καταγωγή από την Καλιφόρνια- της έκαναν μετάθεση στο Πεντάγωνο, ωστόσο το… κακό έγινε. Η φίλη της Lewinsky, Linda Tripp,αφού μαγνητοφώνησε τηλεφωνικές συνομιλίες του ζευγαριού, τις παρέδωσε στο περιοδικό Νewsweek, το 1997.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές, οι πιέσεις που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος αφόρητες και ακόμη περισσότερες ήταν οι προσπάθειες να κρατηθούν οι προεκτάσεις του σκανδάλου υπό έλεγχο, με τον Clinton και τηLewinsky για αρκετούς μήνες να αρνούνται τα πάντα.

Ωστόσο τον Ιούλιο του 1998 και έπειτα από παρέμβαση της δικαιοσύνης, η Monica όχι μόνο παραδέχθηκε το δεσμό, αλλά παρέδωσε και ως… πειστήριο το περίφημο μπλε «λεκιασμένο» φόρεμα. Ένα μήνα αργότερα ήταν η σειρά του Clinton να δεχθεί το… αναπόφευκτο και μίλησε δημοσίως για τη σχέση που διατηρούσε με την πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου, που όμως -όπως είχε δηλώσει- περιορίζονταν στο… στοματικό έρωτα και τις περιπτύξεις!

Το σκάνδαλο πλέον είχε μετατραπεί σε μία βόμβα στα θεμέλια της προεδρίας Clinton και τον Δεκέμβριο του 1998, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε μία κίνηση που προκάλεσε σοκ: Για δεύτερη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, κατατέθηκε πρόταση μομφής εναντίον ενός προέδρου για τις κατηγορίες της ψευδούς κατάθεσης και τις παρακώλυσης δικαιοσύνης.

Ακολούθησε μία διαδικασίας 21 ημερών, οι καταθέσεις του πρώην προέδρου ενώπιον των γερουσιαστών ήταν… παροιμιώδεις, ωστόσο τον Φεβρουάριο του 1999, η πρόταση καταψηφίστηκε με αποτέλεσμα ο Clinton να παραμείνει στο οβάλ γραφείο μέχρι και το 2001 όταν και έληξε η δεύτερη θητεία του.

Μπορεί ο Bill Clinton, να μην ήταν ο καλύτερος ή ο χειρότερος πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ. Το μόνο σίγουρο είναι πως ήταν ο ποιο… ερωτύλος.

Οι περισσότεροι πλέον θυμούνται την προεδρία του για τις ροζ ιστορίες που εκτυλίχθηκαν πίσω από τις πόρτες του Λευκού Οίκου και όχι για πολύ σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο 1992 – 2001: Όπως η πλήρης απορρύθμιση της Wall Street που λίγου έλειψε να φέρει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τη φούσκα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας το 1998, η περαιτέρω περικοπές σε κρατικές δαπάνες που προοριζόταν για την έρευνα και την εκπαίδευση – γεγονός που στοίχισε αρκετά στην υπερδύναμη- καθώς και η ΝΑΤΟϊκή εισβολή στην τότε Γιουγκοσλαβία το 1999.