Ήταν Δεκέμβριος του 2003, εκείνος βρισκόταν για σπουδές στο Χάρβαρντ, όταν είχε την ιδέα να πειραματιστεί σε ένα site που θα έφερνε πιο κοντά τους φοιτητές. Ο Mark Zuckerberg άρχισε μαζί με τους φίλους του από τη σχολή  Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz και Chris Hughes να γράφουν τον κωδικό του site και στις 4 Φεβρουαρίου 2004 το Thefacebook έκανε την εμφάνισή του στη διεύθυνση «thefacebook.com» αποκλειστικά στο Χάρβαρντ.

Έξι μέρες αργότερα ο Zuckerberg κατηγορήθηκε από 3 φοιτητές του πανεπιστημίου ότι τους έκλεψε την ιδέα και τότε ξεκίνησε μια δικαστική μάχη. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον 20χρονο να συνεχίσει το έργο του Thefacebook, το οποίο σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται και στις άλλες σχολές, αποκτώντας κάθε μέρα εκατοντάδες χρήστες.

Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι γνωστή. Ο Zuckerberg αποφάσισε να κατακτήσει τον κόσμο, τον Ιούνιο του 2004 πήγε στην tech-πρωτεύουσα (Καλιφόρνια), το 2005 άλλαξε το όνομα του site σε facebook και σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, είναι το μεγαλύτερο και πλέον αγαπημένο social media του πλανήτη.

Πάνω από 1,2 δισ. χρήστες, η αξία του αγγίζει τα 130 δισ. δολάρια στο χρηματιστήριο και το site έχει μετατραπεί σε μια αυτοκρατορία. Και όπως κάθε αυτοκρατορία, έτσι και αυτή, έχει και τις τρελές ιστορίες της.

Δες 10 πράγματα που (ίσως) δεν ήξερες για το Facebook.

10. Το 2005 η Carolyn Everson, που τότε δούλευε στο MTV, του πρότεινε να αγοράσουν το Facebook. Οι υπεύθυνοι του καναλιού αρνήθηκαν, γιατί το site είχε μόλις 5 εκ. χρήστες. Μετά από λίγα χρόνια η Everson έγινε ένα από τα μεγαλοστελέχη του Facebook.

 

9. Στην αρχή, αντί για το «Like», οι μηχανικοί του Facebook ήθελαν το κουμπί να λέγεται «Awesome».

 

8. Το γούρι του Zuckerberg, όταν συναντάει επενδυτές στη Wall Street, είναι να φοράει πάντα μια μπλούζα με κουκούλα.

 

7. Το 2008 ο Steve Jobs ζήτησε από τον ίδιο τον Zuckerberg να παρουσιάσει την εφαρμογή του Facebook στο iPhone. Εκείνος όμως προτίμησε να στείλει δύο υπαλλήλους του. Η δοκιμαστική παρουσίαση ήταν τόσο κακή που στο τέλος ο Jobs την ακύρωσε.

 

6. Ένας από τους συνιδρυτές του Facebook, ο Eduardo Saverin, έχει αρνηθεί την Αμερικανική υπηκοότητα.

 

5. Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στον Zuckerberg, ενώ υπάρχει και ένταλμα σύλληψής του. Και αυτό επειδή το Facebook αρνήθηκε να κατεβάσει το profile Draw Muhammed, που σατίριζε τον προφήτη Μωάμεθ.

 

4. Τη πιο τρελή διαφήμιση στο Facebook την έκαναν τα Burger King στις ΗΠΑ, όταν υποσχέθηκαν ότι θα δίνουν δωρεάν γεύματα σε όσους σβήσουν 10 «φίλους» τους από το profile τους.

3. Ουκ ολίγες φορές το Facebook έχει σταθεί αφορμή για κάποιο έγκλημα στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα ένας πατέρας σκότωσε κάποτε ένα ζευγάρι επειδή έσβησαν την κόρη του από «φίλη» τους! Ή ένας άνδρας σκότωσε την πρώην γυναίκα του όταν έβαλε στο status της «σε σχέση».

 

2. Το Facebook έχει χρώμα μπλε, γιατί ο Zuckerberg έχει αχρωματοψία και δεν ξεχωρίζει το κόκκινο και το πράσινο.

 

1. Τα χαρούμενα μηνύματα στο Facebook, όπως «έπιασα δουλειά», «ωραία μέρα», «η ζωή είναι τέλεια» είναι αυτά που εξοργίζουν τους περισσότερους χρήστες. Το έδειξε έρευνα!