Η Έιμι όπως και να το κάνεις, θα ανήκει για ΠΑΝΤΑ στην κατηγορία των καλλιτεχνών που ό,τι και να γράψεις για πάρτη τους δεν θα ‘ναι ποτέ αρκετά, ώστε να δείξουν επακριβώς την παρακαταθήκη που άφησαν στη μουσική βιομηχανία. Βασικά γράψε λάθος. Μουσική σκέτο. Η βιομηχανία είναι για τις επιχειρήσεις. Αν θες αληθινή μουσική, βγάλε την βιομηχανία απ’ έξω. Κάπως έτσι δεν την πάτησε πάνω κάτω και η Έιμι;

Τα περισσότερα για τη ζωή και την καριέρα της τα ξέρεις. Πού γεννήθηκε, πόσες επιτυχίες έβγαλε, πώς έφερε στο προσκήνιο και ξαναέκανε μέινστριμ τη jazz και τη soul, πόσο άσχημο μπλέξιμο είχε με τις ουσίες και με τους (τον άντρα) άντρες και όλα τα σχετικά.

Είπαμε να ρίξουμε ένα καλό ‘σκάλισμα’ στη βιογραφία της και να βρούμε 7 facts που ίσως και να μην ήξερες για το κόριτσι μας μέχρι σήμερα.

Για τσέκαρε.

1. Είχε υπάρξει mc
Αρχικά, κάτι που δεν γνωρίζαμε ήταν ότι στα 10 της ράπαρε και δημιούργησε το δικό της χιπ χοπ γκρουπ “Sweet ‘n’ Sour”. Φυσικά, η ίδια είχε δηλώσει ότι επηρεάστηκε αρκετά απ’ το πασίγνωστο γκρουπ “Salt-N-Peppa” και κάπως έτσι χώθηκε στη μουσική (έλα ρε, δεν παίζει να μην έχεις ακούσει ΠΟΤΕ σου το ‘Push-It’).

2. Όταν τα έβαλε με τους μάνατζερ
Στους στίχους του “Rehab” αναφέρει τα ονόματα των δικών της ‘μουσικών ψυχολόγων’, Ray Charles και Donny Hathaway. Και όλο αυτό συνέβη διότι το 2006 οι μάνατζέρ της προσπάθησαν να τη στείλουν σε κέντρο αποτοξίνωσης, αλλά εκείνη την έκανε αμέσως από ‘κει και το έριξε στις ιδιαίτερες μελωδίες του Ray και του Donny.

 
«Ήξερα ότι δεν είναι αυτά για μένα. Θα κατέληγα σ’ ένα δωμάτιο με 15 καταθλιπτικούς ανθρώπους να μιλάμε για τη ζωή μου. Τους είπα: ξεχάστε το. Προτιμώ να παίζω την κιθάρα μου κάπου. Η μουσική ήταν πάντα η εκτόνωσή μου. Δεν τα χρειάζομαι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Δεν έχω πρόβλημα εθισμού. Είναι απλά κάτι που κάνω όταν βαριέμαι…» 
 

3. Το τραγούδι για τη ζωή της
Το 2008, ο Bryan Adams της έγραψε ένα τραγούδι προσπαθώντας να την σταματήσει απ’ τα ναρκωτικά. Ο τίτλος του τραγουδιού; “Flower Grown Wild” και είναι αφιερωμένος στην Amy, ενώ οι στίχοι του κομματιού έχουν να κάνουν με τους κινδύνους που έχουν τα ναρκωτικά.
 
4. Η γυμνή φωτογράφιση (και μπράβο της!)
Tην ίδια χρονιά, βέβαια, (χειροκρότημα δυνατοοοο) πόζαρε γυμνή παίζοντας κιθάρα, για το τεύχος του Βρετανικού περιοδικού Easy Living, σε μια προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει τις νεαρές γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού.
 

 
5. “Το κορίτσι με τα τατουάζ”
Αν με μια ματιά έλεγες για την Έιμι “κοίτα ρε φίλε, αυτή ήταν γεμάτη τατού, σε λίγο δεν θα έβρισκε μέρος να χτυπήσει“, ω ω ω πόσο μεγάλο λάθος έκανες. Τα τατουάζ της ήταν μόλις 11 (φαίνονται περισσότερα η αλήθεια είναι) και το κάθε ένα έκρυβε ένα μεγάλο στόρι από πίσω του.

6. Το κόμπλεξ που είχε για το ύψος της
Θα αναρωτιόσουν κι εσύ σαν κι εμάς, γιατί πιάνει τα μαλλιά της τόσο ψηλά, εεε; Το λοιπόν: ένιωθε πάρα πολύ άβολα για το χαμηλό ύψος της, 1.59. βλέπεις (αν κι εμείς λατρεύουμε τις 1,60 και κάτω, MHN TA ΞΑΝΑΛΕΜΕ), γι’ αυτό και το ‘χε κόλλημα πριν από κάθε λάιβ να πιάνει τα μαλλιά της στο ‘Θεό’ και να φοράει τακουνάρες.


7. Το όνειρο που ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε
Δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι. Δηλαδή το να γίνει μεγάλη και τρανή στον χώρο της μουσικής. Σε συνέντευξή της στο Rolling Stone, που λες, είχε δηλώσει ότι ήθελε να γίνει σερβιτόρα με ρόλερ κόστερ, αφού μικρή ήταν κολλημένη με την ταινία ‘Αmerican Graffiti‘.

Αυτή ήταν η ιδιαίτερη και αξιαγάπητη Έιμι λοιπόν. Καρδούλες. heart