Ήταν το 1968, πολλοί Αμερικανοί αντιδρούσαν στην επέμβαση της χώρας τους στο Βιετνάμ, αλλά μια φωτογραφία ήταν αυτή που ξεσήκωσε όχι μόνο της ΗΠΑ, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Και έδειξε την φρίκη του πιο «βρώμικου» πολέμου στην ιστορία.

Ήταν 1 Φεβρουαρίου και ο αξιωματικός Nguyen Ngoc Loan εκτελεί τον Nguyen Van Lem στους δρόμους της Σαϊγκόν, καθώς πίστευε ότι είχε σχέση με τους βιετκόνγκ! Ο φωτογράφος Eddie Adams του AP, ήταν μπροστά σε αυτή τη δολοφονία, «συλλαμβάνει» τη στιγμή και η εικόνα κάνει τον γύρω του κόσμου.

Ένα χρόνο αργότερα ο Adams κερδίζει το βραβείο Πούλιτζερ και δήλωσε στο Time: «Ο αξιωματικός σκότωσε τον βιετκόνγκ με το όπλο του και εγώ “σκότωσα” τον αξιωματικός με την κάμερά μου. Ακόμα οι φωτογραφίες είναι πιο ισχυρές από τα όπλα. Βέβαια οι φωτογραφίες λένε πάντα τη μισή αλήθεια. Δεν θέτουν ποτέ το ερώτημα “τι θα έκανες εσύ αν βρισκόσουν στη θέση του αξιωματικού;”».

Βέβαια αυτή η φωτογραφία που έκανε διάσημο τον Adams, ήταν και αυτή που δυσκόλεψε πολύ την καριέρα του στα επόμενα χρόνια, καθώς το όνομά του συνδέθηκε με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Αρκετά χρόνια αργότερα ο φωτογράφος του AP ζήτησε συγγνώμη από τον Nguyen Ngoc Loan, καθώς με τη φωτογραφία του κατέστρεψε την τιμή και τη ζωή του αξιωματικού, αλλά και της οικογένειάς του.