Αποτελεί έναν θρύλο της αστυνομίας στις ΗΠΑ, ένα παράδειγμα προς μίμηση. Άλλωστε είναι αυτός που σε μια περίοδο διαφθοράς στην Αμερική, αρνήθηκε να πληρωθεί από τη Μαφία και της πήγε κόντρα. Σύμφωνα με όσα έχουμε ακούσει και δει τόσο χρόνια, ο Eliot Ness είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έβαλε στη φυλακή τον Al Capone και σταδιακά οδήγησε την εγκληματική αυτοκρατορία του στη διάλυση.

Ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα ακριβώς. Ίσως και να υπάρχουν μυστικά στη ζωή του ομοσπονδιακού αστυνομικού, που απλά κανένας δεν αναφέρει.

Ο Ness επανήλθε στο προσκήνιο πριν από λίγες εβδομάδες και περίπου 8 δεκαετίες μετά τη σύλληψη του Capone, καθώς ορισμένοι Γερουσιαστές ζήτησαν να τον τιμήσουν δίνοντας το όνομά του σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην Ουάσινγκτον. Και τότε άρχισαν οι αντιδράσεις. Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ness και η ιστορία του είναι περισσότερο δημιούργημα του Hollywood.

Πρώτος και καλύτερος ο δημοτικός σύμβουλος του Σικάγου Ed Burke, ο οποίος τονίζει πως ο Ness είναι ένας υπερεκτιμημένος αστυνομικός. Ναι, ok, δεν χρηματίστηκε ποτέ, αλλά δεν ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά στο Σικάγο. «Ο Ness δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή στη σύλληψη και φυλάκιση του Capone. Άλλοι έκαναν αυτή τη δουλειά. Απλά είχε φτιάξει μια ομάδα αστυνομικών, τους οποίους και ονόμασε “Αδιάφθορους” ώστε να χαλάνε τις δουλειές του Capone και της Μαφίας. Και σε αυτό το κομμάτι πάλι δεν πέτυχε πολλά πράγματα» λέει ο Burke.

Και επιμένει στην ιστορία του ότι ουσιαστικά ο Eliot Ness είναι ένα δημιούργημα του Hollywood, που βασίστηκε στο βιβλίο που κυκλοφόρησε ο ίδιος ο ομοσπονδιακός αστυνομικός.

«Ουσιαστικά η αυτοβιογραφία του που εξέδωσε το 1957, σε συνεργασία με τον συγγραφέα Oscar Fraley, είναι περισσότερο μυθιστόρημα, καθώς ο Ness έχει “κλέψει” χαρακτηριστικά και γεγονότα από άλλους αστυνομικούς εκείνης της περιόδου» συμπληρώνει.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως όταν ο Kevin Costner γύρναγε την ταινία «Οι Αδιάφθοροι» το 1987 επικοινώνησε μαζί του για να του πει τα… λάθη που υπάρχουν στο βιβλίο του Ness, για να λάβει την απάντηση από τον star του κινηματογράφου «εδώ είναι Hollywood και κάνουμε αυτό που πουλάει»!