Κανένας νεκρός στο Πολυτεχνείο.

Ήθελα να ήξερα όλοι εσείς οι “Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια”, δεν φοβάστε ότι θα ανταμώσετε κάποια στιγμή τον Θεό σας; Τότε ρε κακούργοι της ανθρωπότητας, τι θα του πείτε; Βάλαμε ένα τανκς Κύριε μέσα στο Πολυτεχνείο και οι κοτάρες οι μακρυμάλληδες δεν έκατσαν να τους πατήσουμε; Πυροβολούσαμε από τις ταράτσες για χαβαλέ, τι φταίμε αν αυτοί έπεφταν στις σφαίρες μας; Εμείς βέβαια κάποιους δεν τους δώσαμε ούτε στην μάνα τους να τους θάψει. Στις εξορίες; Ήθελαν να είναι ελεύθεροι Κύριε. Τους βγάζαμε τα νύχια και γέλαγαν Κύριε. Ήταν μπάσταρδοι! Τους βρίζαμε τις μάνες, τις γκόμενες τους τις πουτάνες και δεν αντιδρούσαν. Τους σκοτώσαμε Κύριε. Έναν- έναν! Με σφαίρες, με ξύλο με ρόπαλα, στη θάλασσα. Να σταματήσουν Κύριε, να μας θυμίζουν την ελευθερία. Να σταματήσουν να μας τρελαίνουν με τα τραγούδια τους. Φούμαραν Κύριε, κοιτούσαν τον ήλιο και πέθαιναν. Ήταν επικίνδυνοι Κύριε, συγχώρεσε τους.

 

Κοιμόμασταν με ανοιχτές πόρτες

Εδώ παίζει να έχεις δίκιο φίλε χουντολάγνε. Στο δίνω. Δύο είναι τα ενδεχόμενα πάντως για να μπορείς να κοιμάσαι με ανοιχτή την πόρτα στη χούντα. Το πρώτο είναι να είσαι χαφεδιάκος (sic) και να θέλεις την πόρτα ανοιχτή για να μπορείς να τρέξεις χωρίς αργοπορίες στον ασφαλίτη να καρφώσεις τον γείτονά σου τον τσόγλανο που ακούει Θεοδωράκη τα βράδια. Το άλλο ενδεχόμενο (που μάλλον δεν σε αφορά) ήταν να σου είχαν σπάσει τις πόρτες γιατί… ΕΤΣΙ, οπότε θέλοντας και μη, κοιμόσουν με ανοιχτές πόρτες. Βέβαια, παίζει και το ενδεχόμενο για κάποιους να τις είχαν ανοιχτές γιατί την έβρισκαν να ακούν τους βασανισμούς των συνανθρώπων σε κάποιο κοντινό πρόχειρό σφαγείο, που έλεγε κι ο Μίκης.

Η χούντα έκανε δρόμους.

Σχεδόν δεν θέλω να σχολιάσω. Μια πρώτη σκέψη είναι να φωνάξω: “ΣΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΣ”, αλλά είμαι κορίτσι και ο παππούς μου θα στεναχωριόταν. Γιατί, για να λες εσύ τέτοια αίσχη, οι παππούδες πολλών πότισαν αυτούς τους κωλόδρομους που εσύ μας πρήζεις με το αίμα τους. Κανονικό αίμα φασιστάκο. Έβγαινε σαν σιντριβάνι από μύτες, αφτιά, στόμα. Και σχολεία έφτιαξε η μεγάλη του Έθνους σχολή. Να ποτίζουν με την προπαγάνδα τους ψυχές, και νοσοκομεία να σου δείχνουν πως φροντίζουν όσους δεν ξυλοφόρτωναν. Και έρχεσαι να μας πεις τώρα για δρόμους και εργοστάσια. Φτωχός και στο έλεος της βλακείας σου, αδύναμος για κάθε ρεαλιστική διαπίστωση. Δεν σε λυπόμαστε όμως! Όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μη θυμόμασταν αυτούς που βάναυσα έκανες ιστορία.

Άφησε την Ελλάδα χωρίς χρέος    

Η αυθόρμητη απάντηση σε αυτό είναι ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ. Η αυτολογοκριμένη απάντηση που βασίζεται στη λογική είναι ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ, αλλά με ένα απλό ψάξιμο μπορείς να καταλάβεις αν όντως η χούντα άφησε μηδενικό χρέος. Αν λοιπόν πούμε ότι δεν έχει σημασία που βασανίζονταν αντιφρονούντες και είχαν περιοριστεί οι ατομικές και συλλογικές ελευθερίες (αν υπήρχαν) και έχει σημασία η οικονομία, τότε πρέπει να σε πληροφορήσουμε ότι οι συνταγματάρχες παρέλαβαν χρέος 37,8 δις Δραχμές το 1967 και το 1973 το είχαν φτάσει στα 87 δις Δραχμές πηγαίνοντας ολοταχώς για χάι σκορ. Αλλά ακόμη κι αν στα αλήθεια υπήρχε οικονομική ανάπτυξη εκείνη την εποχή, θα ήταν χτισμένη πάνω σε σακατεμένους ανθρώπους, πάνω σε πτώματα, πάνω σε εξόριστους. Γι’ αυτό χεστήκαμε.

Στη χούντα δεν είχαμε ανεργία.

Στη χούντα δεν επιτρεπόταν να έχουμε ανεργία είναι το σωστό φασιστάκο! Κλείσε το στόμα σου που χάσκει άγνοια λοιπόν και σύνελθε. Στην Ελλάδα, που η χούντα έλιωσε σαν οδοστρωτήρας, τα κόκκαλα και τα νιάτα της, είχαν οι μισοί δουλειά γιατί τους άλλους μισούς τους είχατε στα ξερονήσια. Έτσι, δεν χρειαζόταν να τους βρείτε δουλειά μιας και σπαταλούσατε την ενέργεια σας, στο πως θα ξεφτιλίσετε ακόμα περισσότερο την ύπαρξη σας. Και χρησιμοποιώ πληθυντικό, γιατί κάθε φορά που λες τέτοιες μαλακίες, ακούγονται ουρλιαχτά από ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα ανθρώπων που εσείς τα έχετε μόνο για φουσκώνουν τον καβάλο σας. Δεν πρόκειται να σου εξηγήσω ότι τότε η μισή Ελλάδα είχε μεταναστεύσει για αυτό δεν υπήρχε ανεργία, ούτε θα καταλάβεις ότι ελάχιστα ήταν τα ποσοστά καταγεγραμμένης ανεργίας. Γιατί δεν θα το κάνω; ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ! Και γιατί άλλο; ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ!

Μα η χούντα θα έκανε εκλογές

Ώπα μαν, έχεις δίκιο τα παίρνουμε όλα πίσω. Μας γάμησες τώρα, τι να απαντήσουμε εμείς; Φυσικά και θα έκανε εκλογές από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία (που την πήρε δημοκρατικά έτσι;). Το είχανε στα πλάνα τους τα παιδιά. Απλά κάπου στράβωσε η φάση και αργήσανε 6-7 χρόνια. Πώς κάνεις έτσι; Σε όλους έχει συμβεί. Θα γίνονταν οι εκλογές και όλα καλά. Τώρα ντάξει δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα κόμματα θα ήταν υποψήφια, αλλά ένα τουλάχιστον θα ήταν. Και να σου πω και κάτι; Ένα αρκεί. Πού να μπλέκεις τώρα με ψηφοδέλτια και μαλακίες;  Εξάλλου, δεν είναι ότι έδειξαν ότι δεν συμπαθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες, κάθε άλλο. Απλά δεν πρόλαβαν. Εσύ θα προλάβαινες με βασανισμούς, δολοφονίες, συλλήψεις, ξύλο και χαφιεδιλίκια να κάνεις και εκλογές; Ντάξει μη γινόμαστε και τελείως παράλογοι τώρα.

 

*Κείμενο: Χρύσα Λύκου, Νίκος Μπόβολος