Τα Όσκαρ τελείωσαν και το μεγάλο φαβορί La La Land μπορεί να έχασε (τελικά και… απαράδεκτα) τον τίτλο της “Καλύτερης Ταινίας”, όμως γύρισε σπίτι με 6 αγαλματάκια. Ούτως ειπείν, κάτι καταφέραμε.

Το προβοκατέρ λοιπόν, μέσω της αφεντιάς μου, αποφάσισε να στήσει πάρτι, χορούς και πανηγύρια για τον Ντάμιεν Σαζέλ, την Έμα Στόουν και την υπόλοιπη παρέα. Και φυσικά τι πάρτι θα ‘ταν αν δεν είχε καλεσμένους. Γυρνώντας την πλάτη σε κλασικές φάτσες (βλέπε Μελωδία της Ευτυχίας, Σικάγο…) που ξέρω ότι τις βαριέσαι, μάζεψα 9 (+1) μιούζικαλ γεμάτα τυπάρες και τραγουδάρες. 10 υπέρτατα μιούζικαλ είναι εδώ για να πανηγυρίσουν τις 6 κούπες του La La Land, αλλά και για να σε πείσουν να μην ξαναπείς ποτέ: “Εγώ δεν βλέπω μιούζικαλ”. Για πάμε.

1. Blues Brothers
ΤΟ ΕΠΙΚΟΤΕΡΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, τώρα και στο Προβοκατέρ. Τζον Μπελούσι, Νταν Ακρόιντ (συναρπαστικά αδύνατος!) και μια σειρά μουσικά τέρατα στήνουν το πιο προβοκατόρικο, στιλάτο, προκλητικά ρυθμικό φιλμ. Με μια λέξη; Γαμάτο! Πολλά είπα. Let Aretha talk…

 

2. Lion King
Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε ντισνεϋκό διαμάντι, όλα είχαν τραγουδάρες. Διάλεξα τον Βασιλιά γιατί είναι το σπουδαιότερο. Αληθινό δάκρυ, δυνατό γέλιο, φιλιά, έρωτας, πάλη, μια πανέμορφη σχέση πατέρα – γιού, ο Άμλετ, το χακούνα ματάτα κι η επανάσταση. Μα πάνω απ’ όλα, τα καλύτερα τραγούδια που ακούσαμε ποτέ (όχι μόνο σε καρτούν). Σκαρ… σπασ’ τα!

https://www.youtube.com/watch?v=5eHFbP7kTnU

  

3. Jesus Christ Superstar
Ο Χριστός και η Καινή Διαθήκη μέσα από την καλύτερη χίπι – ροκ όπερα ever created. Ατόφιο το ευαγγελικό μήνυμα, προκλητική, αλλά καθόλου ασεβής η απεικόνιση, και κάτι παραπάνω: θυμάσαι τη σπαρακτική προσευχή στον κήπο της Γεσθημανή; Άκου και ανατρίχιασε. Η πιο αληθινή, συγκλονιστική και πραγματικά ευλαβική εκδοχή αυτής της προσευχής. Gesthemane.

   

4. Tenacious D in Τhe Pick of Destiny
Γιατί οι θρύλοι της ροκ έγιναν θρύλοι; Ταλέντο; Not. Ικανότητες; NOT. Όλοι χρησιμοποιούσαν την ίδια πένα. Μια πένα φτιαγμένη απ’ το δόντι του ίδιου του διαβόλου. Αυτό ανακάλυψαν ο Ταζκ Μπλακ κι ο Κάιλ Γκας (οι περίφημοι Tenacious D), κι έτσι γεννήθηκε η μεγαλύτερη τρολιά περιπέτεια στην ιστορία των μουσικών ταινιών. Φυσικά όλα ξεκίνησαν με ένα όνειρο κι ένα τραγούδι. Ήταν ο μικρός Τζακ, σ’ ένα μέρος που λεγόταν Κικαπού…

 

5. La La Land
Ο τζαζ πιανίστας στον κόσμο της “σύγχρονης” μουσικής. Η σερβιτόρα του Χόλιγουντ που θέλει όσο τίποτα να γίνει ηθοποιός. Ο έρωτας και το κυνήγι του ονείρου δύο ανθρώπων που θα ‘πρεπε να ‘χαν γεννηθεί 50 χρόνια πριν. Ο Ντάμιεν Σαζέλ (Όσκαρ) κατασκεύασε ένα όνειρο γεμάτο εικόνες σύγχρονης νοσταλγίας. Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμα Στόουν (Όσκαρ!), σινεφίλ αναφορές και τρομερή μουσική (Όσκαρ!) που δεν σ’ αφήνει να κάτσεις ήσυχα στον καναπέ σου. Δες λοιπόν το La La Land στα κανάλια Novacinema και στο Νοva On Demand (χωρίς έξτρα χρέωση) και άσε τη μουσική να σε ξεσηκώσει και το όνειρο να σε παρασύρει.

    

6. The Rocky Horror Picture Show
Καλτ, καλτ, και λίγο ακόμα καλτ αριστούργημα! Σόκαρε τα ’70ς για να βρει πιστούς οπαδούς σε όλες τις επόμενες δεκαετίες. Ένα ζευγάρι μες στη βροχερή νύχτα καταλήγει στην έπαυλη του Δρ. Φρανκ για να βρει λίγο Δράκουλα, κάτι από Φρανκενστάιν, τρόμο και πλήρη σεξουαλική απελευθέρωση. Τρομερός κι ακομπλεξάριστος Τιμ Κάρι (δημιουργούσε εν αγνοία του το απόλυτο καλτ είδωλο), αποκάλυψη οι φωνητικές ικανότητες της νεαρής, δροσερής Σούζαν Σάραντον.

 

7. The Little Shop of Horrors
Μια ταινία ονομάζεται Το Μαγαζάκι του Τρόμου. Και την απαρτίζουν ο Ρικ Μοράνις, ο Στήβ Μάρτιν, ο Τζιμ Μπελούσι και ο Μπιλ Μάρεϊ. Και την έχει γυρίσει ο Φρανκ Οζ. Κι ανάμεσα σ’ όλους αυτούς ένα σαρκοβόρο φυτό σε γλάστρα τραγουδάει και “την πέφτει” στην Έλεν Γκριν. Χρειάζεται να πω κάτι άλλο;

https://www.youtube.com/watch?v=-M1bRCI93mU

 

8. Romance and Cigarettes
Πριν ανακαλύψουν όλοι (με δέκα χρόνια καθυστέρηση) τον Τζέιμς Γκαντολφίνι του Sopranos, ο τύπος είχε σύζυγο τη Σούζαν Σάραντον, γκόμενα την Κέιτ Γουίνσλετ και σκηνοθέτη τον Τζον Τορτούρο, σε ένα απίθανο “εργατικό” μιούζικαλ γάμου, έρωτα και ταξικής πάλης. Πες τα ρε Τζέιμς!

https://www.youtube.com/watch?v=HB6n9OPrc-8

 

9. Once
Αυτός κι εκείνη, γνωρίζονται κι αποφασίζουν να φτάσουν μαζί τα μουσικά τους όνειρα. Απλό, καθαρό και τόσο όμορφο, το φιλμ του Τζον Κάρνεϊ αφήνει τα τραγούδια να κάνουν τις συστάσεις και χρησιμοποιεί τη μουσική για να χτίσει τη σχέση των πρωταγωνιστών του. Mέσα σε μια χαλαρή, φρέσκια ατμόσφαιρα φέρνει στο φως αγνό ρομαντισμό, ενώ πετάει και κάνα δυο σπόντες για τη ζωή του μετανάστη. Ωραίος.

 

10. Begin Again
Προσφάτως απολυμένος, πρώην σπουδαίος μάνατζερ. Προσφάτως χωρισμένη, πληγωμένη και άσημη τραγουδοποιός. Ο Μαρκ Ράφαλο και η Κίρα Νάιτλι αρχίζουν μαζί απ’ την αρχή, ενώ ο Τζον Κάρνεϊ (του Once) φτιάχνει (άλλο) ένα φιλμ γεμάτο δροσιά, αέρα και αισιοδοξία. Χειροκρότημα στην πανέξυπνη απεικόνιση της “ενορχήστρωσης”, τη στιγμή που ο μάνατζερ ακούει “ευκαιρία” στο τραγούδι μιας άγνωστης κοπέλας, σ’ ένα μικρό μπαρ κάπου στην πόλη.

https://www.youtube.com/watch?v=227m6uLCRtU