Τι κοινό μπορεί να έχουν η Τζάκι Κένεντι, η Μπερναντέτ Σιράκ, η Ντανιέλ Μιτεράν, η Χίλαρι Κλίντον, η Βερόνικα Λάριο και η Βαλερί Τριερβελέρ, εκτός από το ότι έχουν διατελέσει Πρώτες Κυρίες; Μπορεί να είχαν την τύχη να βρεθούν στο πλευρό ηγετών υπερδυνάμεων, όμως είχαν και την ατυχία να δουν τους συζύγους τους (ή σύντροφο στην περίπτωση Ολάντ) να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μαζί με την αποκάλυψη ερωτικών «αταξιών». 

Το κακό για τις Πρώτες Κυρίες είναι διπλό: Όχι μόνο υφίστανται την «κρυάδα» μιας γυναίκας που… έχασε τον σύντροφό της, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και τα φωτογραφικά φλας των «αδηφάγων» Μέσων Ενημέρωσης. Tα σεξουαλικά σκάνδαλα και η ματιά στην κλειδαρότρυπα της κρεβατοκάμαρας ενός αρχηγού κράτους ανέκαθεν μαγνήτιζαν την κοινή γνώμη για κακή τύχη των «θυμάτων» της εξωσυζυγικής σχέσης.

 

Ο ροζ Οίκος

To «Happy Birthday, Mr President» της Μέριλιν Μονρόε προς τον Τζον Κένεντι το 1962 έχει γίνει θρύλος, με την Τζάκι Κένεντι να φέρεται να γνώριζε τη σχέση τους, όπως φυσικά και τις άλλες παρασπονδίες του JFK. Η Τζούντιθ Κάμπελ Εξνερ, η μαθητευόμενη Μίμι Μπέρντσλι ήταν μεταξύ αυτών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ άγνωστος παρέμεινε τελικά ο αριθμός των προεδρικών αταξιών. Η Τζάκι ήταν τόσο εκνευρισμένη, μάλιστα, που σύμφωνα με βιβλίο (These Precious Few Days: The Final Year of Jack and Jackie) είχε προσκαλέσει την Μέριλιν να πάρει τη θέση της στον Λευκό Οίκο!

Αρκετά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1998, άλλο ένα ροζ σκάνδαλο έκανε τον Λευκό Οίκο να τρίξει συθέμελα. Στις 17 εκείνου του μήνα ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε ότι διατηρούσε «επαφές» με τη μαθητευόμενη στο Οβάλ Γραφείο, Μόνικα Λεβίνσκι. Ο προεδρικός… λεκές στο μπλε φόρεμα, τα πούρα και άλλες γαργαλιστικές λεπτομέρειες έκαναν τη Χίλαρι Κλίντον να κοκκινίζει από ντροπή. Η ίδια, όμως σκέφτηκε αρκετά έξυπνα και ψύχραιμα. Στήριξε τον σύζυγό της και τώρα εξαργυρώνει τη στάση της αυτή. Έγινε υπουργός Εξωτερικών ενώ εάν το θελήσει μπορεί να γίνει και πρόεδρος των ΗΠΑ το 2016, αφού το πολιτικό κεφάλαιο που συγκέντρωσε (και με τη στήριξη του συζύγου της) είναι εντυπωσιακό. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε το δείχνουν ξεκάθαρα.

 

Οι αθεράπευτοι Γάλλοι

Λίγα χρόνια νωρίτερα, στη Γαλλία, το Ελιζέ ήταν στη δίνη ερωτικών σκανδάλων όπως τώρα, με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο ιστορικός ηγέτης της χώρας, Φρανσουά Μιτεράν έγραψε ιστορία και με τις απιστίες του, με μία εξ αυτών, μάλιστα, να έχει ως αποτέλεσμα και ένα παιδί. Η Ντανιέλ Μιτεράν αποδέχθηκε τα παραστρατήματα του συζύγου της και παρέμεινε μέχρι τέλους δίπλα του. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην κηδεία του Μιτεράν, η σύζυγός του και η ερωμένη του, Αν Πινζό στάθηκαν δίπλα-δίπλα σε μια εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Αν μη τι άλλο, μεγαλοψυχία από την πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Η 80χρονη Μπερναντέτ Σιράκ ήταν άλλο ένα θύμα της ακόρεστης δίψας των γάλλων προέδρων. Ουκ ολίγες ερωτικές ιστορίες του γυναικά Σιράκ είχαν βγει στη φόρα, με την ίδια να φέρεται να έχει εξομολογηθεί ότι «με τις γυναίκες ο Ζακ δεν έχει σταματημό». Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις συμπαράστασης που απεύθυνε προς τη Βαλερί Τριερβελέρ κάνοντας λόγο για «σκληρή μοίρα».

 

Ο άνευ ανταγωνισμού Καβαλιέρε

Από τις Πρώτες Κυρίες σε απόγνωση, δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά η πρώην σύζυγος του «βασιλιά» της αταξίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Βερόνικα Λάριο. Η 58χρονη σήμερα, δεύτερη σύζυγος του Καβαλιέρε, ζήτησε διαζύγιο το 2009, έπειτα από 19 χρόνια έγγαμου βίου. Αιτία που επικαλέστηκε ήταν φυσικά οι απιστίες του κατά 20 χρόνια μεγαλύτερου συζύγου της και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η παρουσία του ιταλού μεγιστάνα στο πάρτι της 18χρονης Νοέμι Λετίζια. Σημειώνεται ότι το 2007 η Λάριο είχε αποστείλει ανοιχτή επιστολή στην εφημερίδα «La Repubblica» με την οποία απαιτούσε από τον Μπερλουσκόνι να της ζητήσει δημοσίως συγνώμη για κάποιες από τις… αμαρτίες του. Η ίδια, παράλληλα, έκανε σκληρές δημόσιες δηλώσεις κατά του, τότε, ιταλού πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα δικαστήριο του Μιλάνου να τις επιδικάσει στα τέλη του 2012 διατροφή 36 εκατ. ευρώ ετησίως! Τελικά, το δικαστήριο της Μόντσα έριξε το ποσό στα 16,8 εκατ. το χρόνο. Καθόλου άσχημα για την Λάριο…