Ήταν το 2008, πάλι σε ένα τραπέζι, πάλι το βασικό μας θέμα ήταν η μουσική, πάλι για συνέντευξη, πάλι με μπύρες μπροστά μας, όταν γνωριστήκαμε face to face με τον Μάκη Παπασημακόπουλο. Όμως το απόγευμα του Σαββάτου στο Use στη Καρύτση, έστω κι αν ήμασταν πάλι face to face, τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Βλέπεις αυτή τη φορά έπαιρνα συνέντευξη από εκείνον – και είναι από αυτές οι στιγμές που σε πιάνει ένα «και τώρα τι ρωτάς;» ειδικά κάποιον που γνωρίζεις, έχεις μιλήσει και έχεις πιει ποτά παρέα.

Αλήθεια τι προσπαθεί να αποφύγει ένας συνεντευξιαζόμενος, που έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στη θέση του δημοσιογράφου; «Δεν έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις ως μέλος συγκροτήματος. Αλλά προσπαθώ πάνω από όλα να απαντάω ακριβώς σε αυτό που με ρωτάνε και να είμαι όσο το δυνατόν λιγότερο μαλάκας, γιατί εκτιμώ πόσο δύσκολη και βαρετή είναι η απομαγνητοφώνηση. Το έχω κάνει και ειλικρινά προτιμώ να ξεμπλέκω δίχτυα ψαρά παρά να κάνω απομαγνητοφώνηση»!

Και κάπως έτσι ο Μάκης και ο Λουκάς Σαββίδης δίπλα του, με έβγαλαν από τη… δύσκολη θέση. Και μου έδωσαν μια μικρή δόση των Rattler Proxy, λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή τους στο Gagarin 205, όπου θα ανοίξουν τη συναυλία των Fall.

«Η αλήθεια είναι ότι το δεν το περιμέναμε αυτό το live, δεν το είχαμε στο πρόγραμμα, ήρθε κάπως… ουρανοκατέβατο. Ίσως να μην κολλάμε ιδιαίτερα με τον ήχο των Fall, αλλά αυτό είναι που το κάνει πιο ενδιαφέρον» λέει ο Μάκης, που θεωρεί πως η επιτυχία της εμφάνισής τους θα είναι «να βγει το σετ χωρίς προβλήματα, να έχουμε σωστό ήχο, να μην χειροκροτήσει κανείς ενδιάμεσα στα κομμάτια και να έχουμε πολύ θόρυβο. Να βγει κάτι μεγάλο όσο αφορά το μέγεθος του ήχου».

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και τους… φόβους τους. «Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί στο live είναι να πάθει κάτι κάποιο μηχάνημα φαντάζομαι. Ή να μου κλείσει η φωνή. Κερδισμένοι θα βγούμε αν υπάρχει μια θετική απήχηση από το κοινό. Τώρα αν μας γιουχάρουνε τι να κάνεις; Να τα μαζέψεις και να φύγεις από τη σκηνή;» τονίζει ο Μάκης, ενώ ο Λουκάς συμπληρώνει: «Άλλωστε η σχέση support συγκροτήματος και κοινού είναι περίεργη στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι πως θα κάνουμε κάτι διαφορετικό ηχητικά».

 

Ταξίδι στη Νέα Υόρκη του ‘70

Και πάνω σε αυτό πειραματίζονται αυτές τις μέρες, στον ήχο τους: «Θέλαμε με τον Λουκά τον χρόνο μας ώστε να βρούμε τον ήχο μας, από τότε που έφυγε από το συγκρότημα ο Δημήτρης». Ένας ήχος που έχει βγει μέσα από τη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’70. «Η αρχική ιδέα ήταν να κάνω μια μπάντα ώστε να πλευρίσω με τον δικό μου τρόπο τον ήχο των Suicide. Άλλωστε δεν είναι μυστικό ότι έχω ένα κόλλημα με το συγκρότημα και τον Alan Vega. Μου άρεσαν πολύ οι δουλειές του, αλλά γενικά είχα μια ψύχωση με όλη εκείνη την φάση της Νέας Υόρκης την περίοδο ’70 και ’80 – από τους Suicide μέχρι ότι προβαλλόταν στα σινεμά στην 42η οδό» λέει και κάνει τη σύγκριση εκείνης της εποχής με την Ελλάδα του σήμερα: «Ίσως να γίνομαι και κουραστικός που τα λέω συνέχεια, αλλά ένιωθα ότι μου ταίριαζε. Και μπορείς να πεις ότι όλη αυτή η κουλτούρα εκείνης της περιόδου στη Νέα Υόρκη, ταιριάζει με την Ελλάδα του σήμερα. Υπάρχει αυτή η απόγνωση, ο μηδενισμός, η έλλειψη προοπτικής. Κάτι λογικό όταν δεν έχεις δουλειά και δεν βλέπεις μέλλον».

 

Ασκήσεις μουσικής… ψυχοθεραπείας

Και για τους δύο όμως οι Rattler Proxy είναι κάτι περισσότερο από μπάντα. «Είναι μια άσκηση εσωτερικών εκρήξεων και βίας. Από την ώρα που στήθηκε η μπάντα είναι και μια άσκηση ψυχοθεραπευτική για μένα. Έχω υπάρξει αρκετά βίαιος άνθρωπος στη ζωή μου και η προσπάθεια να αντιμετωπίσω αυτή τη πλευρά μου περνάει και μέσα από τη δημιουργική διαδικασία. Και οι Rattler Proxy είναι το πλησιέστερο πράγμα που έχω φτάσει σε καλή ψυχοθεραπευτική άσκηση. Μου επιτρέπει να εκφράζω πράγματα επαρκώς και να μου βγαίνουν αισθήματα που δεν είναι καλό να μένουν μέσα μου» λέει ο Μάκης, για να πάρει τη σκυτάλη ο Λουκάς: «Είναι διέξοδος. Όταν ξεκίνησα να παίζω μουσική, έβγαζα πολλή οργή και θόρυβο και η πρώτη κυκλοφορία που έκανα στα 17 μου ήταν γεμάτη από αυτά τα στοιχεία. Στην πορεία άρχισα να μαλακώνω και τελικά αυτή την ένταση την ξαναβρήκα με τον Μάκη».

Άλλωστε, όπως παραδέχονται, «έδεσαν» μεταξύ τους από την αρχή. «Με τον Μάκη γνωριστήκαμε σε ένα πάρτι, όπου παίζαμε ως DJs. Ήταν κάπως… γκομενική η γνωριμία μας, τον κέρασα ποτάκι και αρχίσαμε να μιλάμε. Και εκεί είδαμε ότι υπάρχει μια μουσική επικοινωνία» λέει ο Λουκάς. «Υπήρχε η ιδέα να μπει ο Λουκάς ως τρίτο μέλος της μπάντας αρχικά, αλλά όταν τελείωσε η συνεργασία με τον Δημήτρη, μείναμε εμείς οι δύο» συμπληρώνει ο Μάκης.

 

Μελλοντικά σχέδια

Πάντως δεν είναι μόνο το άνοιγμα της συναυλίας των Fall που τους απασχολεί. «Αυτή την περίοδο δουλεύουμε με τον Timothy Fairplay, που θα μας κάνει remix σε κάποια κομμάτια. Κι αν όλα πάνε καλά θα κάνουμε δύο κυκλοφορίες μαζί του, όπου στη μία πλευρά θα είναι το κομμάτι μας και στην άλλη το remix. Παράλληλα μιλάμε και με άλλους παραγωγούς για κάποια συνεργασία. Βλέποντας και κάνοντας». Άλλωστε ο στόχος των παιδιών είναι «να ταξιδέψουμε με τη μπάντα όσο περισσότερο μπορούμε, να δώσουμε live σε αρκετά μέρη, να βγάζουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που γουστάρουμε».

 

Η πληροφορία της ημέρας

Και αφού είχα λύσει όλες τις απορίες μου, κράτησα και κάτι για το τέλος: πως προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος; Και εκεί ο Μάκης έκανε τα πάντα για να μου απαντήσει. «Rattler Proxy ουσιαστικά σημαίνει ο νομικός εκπρόσωπος του κροταλία. Και όχι της… κουδουνίστρας, όπως πολλοί μπορεί να σκέφτονται. Αν και θα ήταν τέλειο αυτό. Όταν ψάχναμε το όνομα του γκρουπ σκεφτόμουν το πεζοδρόμιο και την μπίχλα και εκείνο το σκοτεινό κομμάτι του πεζοδρομίου τη νύχτα, που δεν έχει καλό φως και δεν μπορείς να διακρίνεις φιγούρες και τι κινείται εκεί. Είναι το ιδανικό μέρος να κυνηγήσεις ένα φίδι, που σε πλησιάζει ύπουλα. Υπήρχαν στο μυαλό μου και τα τατουάζ με φίδια των συμμοριών της Νέας Υόρκης» λέει και προφανώς βλέπει στο βλέμμα μου αυτή την απορία. Άρα… «Να σου πω την μαύρη μου αλήθεια δεν ξέρω πως οδηγήθηκα να τα ενώσω όλα αυτά στο μυαλό μου. Απλά μου έβγαινε μια λογική – τα φίδια, οι συμμορίες, το πεζοδρόμιο, η Νέα Υόρκη. Και έτσι προέκυψε το Rattler Proxy». Απλά και ωραία.  

 

Info
The Fall και Rattler Proxy
Που: Gagarin 205 (Λ. Λιοσίων 205)
Πότε: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ (22 στο ταμείο)
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ευχαριστούμε την Στέλλα Παναγοπούλου για τις φωτογραφίες των Rattler Proxy.