Πολλοί είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να αφήσουν τη σφραγίδα τους και να κάνουν το όνομά τους γνωστό στην Ιστορία. Ελάχιστοι όμως το έχουν κάνει τόσο έντονα όσο ο Winston Churchill. Ένας πολιτικός που ανέλαβε τα ηνία της Βρετανίας σε μια δύσκολη περίοδο, όταν όλη η Ευρώπη απειλούταν από τους ναζί και τον Hitler, και όχι μόνο κατάφερε να πετύχει το στόχο του, αλλά έφτασε στο σημείο να θεωρείται ως «ο πατέρας της νίκης» για τη συμβολή του στην επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γεννήθηκε  στις 30 Νοεμβρίου 1874 στην κομητεία της Οξφόρδης, από εύπορη οικογένεια, σπούδασε στη σχολή Χάρροου και στη συνέχεια πήγε στη στρατιωτική ακαδημία. Ως αξιωματικός πήγε στην Ινδία και την Αίγυπτο, δούλεψε ως δημοσιογράφος και το 1900 εκλέχτηκε βουλευτής με το Συντηρητικό Κόμμα.

Ωστόσο, η μεγαλοφυΐα του έλαμψε από το 1940 και μετά, όταν διαδέχθηκε τον Arthur Neville Chamberlain στην αρχηγία της κυβέρνησης συνασπισμού της Βρετανίας. Και ο ρόλος του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποδείχθηκε καταλυτικός για την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων. Οι λόγοι του εμψύχωναν τους Άγγλους, και έδειχνε αποφασισμένος από την αρχή να κερδίσει τον πόλεμο – κάτι που κατάφερε στο τέλος.

Και έστω αν το 1945 δεν επανεκλέχθηκε ως πρωθυπουργός της Βρετανίας (αυτό ήταν και το περίεργο), το 1951 επανήλθε στη θέση του, στην οποία και έμεινε για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ωστόσο, πέρα από τη συμβολή του Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Churchill θα μείνει στην ιστορία και για τη συμπεριφορά του. Ακραία ίσως, χοντροκομμένη για κάποιους, αλλά αληθινή. Όπως και για την αγάπη του για το αλκοόλ, που ποτέ δεν έκρυψε. Άλλωστε ήταν από τους ανθρώπους που αυτό που οι άλλοι έβλεπαν πάνω του ως ελάττωμα, εκείνος το αντιμετώπιζε ως προτέρημα.

Και, τέλος αλλά καλύτερο από όλα, ήταν οι ατάκες του. Μπορεί να μην είναι σίγουρο ότι είπε «Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» (πιστεύεται ότι ήταν ένα τέχνασμα της αντίστασης ώστε να εμψυχώσει τους Έλληνες αγωνιστές), ωστόσο πολλές φράσεις του θα μείνουν αξέχαστες!

* Ποτέ τόσο λίγοι δεν έκαναν τόσα πολλά για τόσους πολλούς.

* Ο καπιταλισμός έχει ένα μόνιμο ελάττωμα: την άνιση κατανομή του πλούτου. Ο σοσιαλισμός αντίθετα έχει ένα σταθερό προτέρημα: την ίση κατανομή της φτώχειας.

* Ολόκληρη η ιστορία του κόσμου μπορεί να συνοψισθεί στο γεγονός ότι όταν ένα έθνος είναι δυνατό, δεν είναι δίκαιο και όταν θέλει να είναι δίκαιο δεν είναι πια δυνατό.

* Ο Κολόμβος όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε που πήγαινε και όταν έφτασε, δεν ήξερε πού βρισκόταν.

* Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.

* Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.

* Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με το μέσο ψηφοφόρο.

* Το θάρρος είναι αυτό που χρειάζεται για να σηκωθείς επάνω και να μιλήσεις. Το θάρρος είναι επίσης αυτό που χρειάζεται για να κάτσεις κάτω και να ακούσεις.

* Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.

* Έχεις εχθρούς; Καλώς! Αυτό σημαίνει ότι έχει ορθώσει το ανάστημά σου για κάτι, κάποτε στη ζωή σου.

* Δεν μισώ κανέναν εκτός από τον Χίτλερ, και αυτό για επαγγελματικούς λόγους.

* Ένας κομμουνιστής μοιάζει με κροκόδειλο. Όταν ανοίγει το στόμα του δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσει ή να σε κατασπαράξει.

* Φανατικός είναι κάποιος που δεν θέλει ν’ αλλάξει γνώμη και δεν θέλει ν’ αλλάξει θέμα.

* Μια καλή ομιλία πρέπει να εξαντλεί το θέμα, όχι όμως και το ακροατήριο.

* Έχω πάρει από το αλκοόλ περισσότερα απ’ ό,τι το αλκοόλ έχει πάρει από μένα.

* Εκείνοι που μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο, σπάνια μπορούν να κάνουν καλή ειρήνη και εκείνοι που μπορούν να κάνουν καλή ειρήνη, δεν έχουν κερδίσει ποτέ έναν πόλεμο.

* Πολλοί γάμοι υπήρξαν δυστυχισμένοι, γιατί ο σύζυγος δειπνούσε με τη γυναίκα του παρά με τη γραμματέα του.

* Δεν είναι δυνατό να πετύχεις καταδίκη για σοδομισμό από Άγγλους ενόρκους. Οι μισοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό και οι άλλοι μισοί το κάνουν.

* Οι Αμερικανοί πάντα θα κάνουν το σωστό, αφού εξαντλήσουν κάθε άλλη δυνατότητα.