Τους έχουμε συνηθίσει με κοστούμι, σοβαρό ύφος και ξύλινη γλώσσα, όταν βέβαια δεν ξεκατινιάζονται στη Βουλή και στα κοινοβούλια. Είναι οι πολιτικοί, οι ηγέτες των χωρών, οι άνθρωποι που κάνουν τα πάντα για το καλό των πολιτών (ναι, ok, του δώσαμε και κατάλαβε τώρα). Αλλά πέρα από όλα τα παραπάνω, οι πολιτικοί δεν παύει να είναι άνθρωποι, με τις αδυναμίες τους, τα κολλήματά τους και τα ψώνια τους! Και φυσικά την pop πλευρά τους.

Τελευταίο δυνατό παράδειγμα είναι ο David Cameron. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας μπορεί να έχει τα χίλια δυο προβλήματα να λύσει, αλλά πρόσφατα δήλωσε περήφανα ότι πριν από λίγες ημέρες πήγε ινκόγκνιτο στο Shepherd’s Bush Empire προκειμένου να δει τη συναυλία των First Aid Kit – ένα συγκρότημα που στην Ελλάδα άντε να ξέρουν καμιά 10αριά χίπστερς! Τόσο μπροστά σου λέει είναι ο Cameron.

Βέβαια είναι από τους πιο γνωστούς pop πολιτικούς, καθώς κατά το παρελθόν έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τους Smiths, τους Killers, τους REM και τους Radiohead. Σε λίγο θα μας πει ότι πάει και κρυφά στο φεστιβάλ Glanstonbury.

Δεν ξέρουμε πως του φάνηκε το live των First Aid Kit, αλλά ο Άγγλος πρωθυπουργός δεν είναι ο μόνος που είναι θαυμαστής κάποιου μεγάλου συγκροτήματος.

Οι κλασικοί

Μπορεί σε θέματα πολιτικής να μην σήκωνε μύγα στο σπαθί της η Margaret Thatcher, αλλά όταν ήθελε να χαλαρώσει προτιμούσε κάτι κλασικό. Μάλιστα όπως είχε πει αγαπημένο της κομμάτι ήταν το «(How Much Is That) Doggie In The Window? » της Lita Roza. «Παραδοσιακός» μέχρι αηδίας είναι και ο Vladimir Putin -κάτι που το δείχνει και με την πολιτική του- καθώς λέει αριστερά και δεξιά πόσο του αρέσουν τα κομμάτια του Fats Domino. Μάλιστα κάποια από αυτά ξέρει να τα κουτσοπαίζει και στο πιάνο.  

 

Οι ρόκερς

Ο Gordon Brown από την άλλη φαίνεται πως είναι λάτρης της κιθάρας. Και οπαδός των Arctic Monkeys, καθώς έχει δηλώσει για αυτούς «τίποτα δεν σε ξυπνάει καλύτερα από τα κομμάτια τους». Και ο George Osborne πάντως ως γνήσιος Βρετανός ακούει brit rock. Μάλιστα όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή του Andrew Marr, ο παρουσιαστής έφερε τους Keane να παίξουν live και ο Osborne παραλίγο να… σπάσει την καρέκλα. Από την πλευρά του ο Tony Blair έχει κολλήσει στα nineties και δεν το κρύβει. Για αυτό και το 1997 είχε καλέσει στο Νο.10 της Downing Street τους Oasis.

 

Οι trendy

Πρώτος και καλύτερος ο Barack Obama είναι σε αυτή τη λίστα. Όχι μόνο κάνει παρέα με τους Jay-Z και Beyonce, αλλά δηλώνει και fan τους. Σε hip-hop και dance λογική εμφανίστηκε και ο Mitt Romney, ο οποίος κατά την προεκλογική καμπάνια του 2012 δεν έκρυψε την προτίμησή του στους Baha Men. Αντίθετα αρκετά πιο pop είναι ο Ed Miliband, καθώς θεωρεί τον Robbie Williams ως τον καλύτερο μουσικό.

 

Οι γραφικοί και… παρτάκηδες

Πρώτος και καλύτερος ο George Bush Jr. Ένας από τους πλέον αντιπαθείς πολιτικούς του πλανήτη, το 2007 δεν δίστασε να χορέψει έναν παραδοσιακό αφρικανικό χορό στο Rose Garden μπας και βελτιώσει την εικόνα του. Ο κόσμος που ήταν δίπλα του δεν το διασκέδασε ιδιαίτερα πάντως.

 

Στην κορυφή της λίστας με τους γραφικούς πάντως βρίσκεται ο Silvio Berlisconi. Γιατί το σίγουρο είναι πως κορυφαίο τραγουδιστή θεωρεί τον εαυτό του. Δεν ξεχνάει εύκολα τα χρόνια που τραγουδούσε στα κρουαζιερόπλοια, ενώ έχει κυκλοφορήσει και 2 άλμπουμ.

Τέλος, μεγάλο pop παρτάκι είναι ο Nicola Sarkozy. Δεν ξέρουμε τι μουσική του αρέσει, αλλά μάλλον τα κομμάτια της Carla Bruni τα είχε λιώσει παλιότερα. Και αφού μπορούσε, την παντρεύτηκε στο τέλος – σιγά μην κάθεται να ακούει τα τραγούδια της μόνο.

 

Οι Έλληνες

Φυσικά, και οι δικοί μας οι πολιτικοί, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το θέμα. Μπορεί να μην χορεύουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και να μην πηγαίνουν ιγκόκνιτο σε συναυλίες των Κόρε.Ύδρο, αλλά τη μουσικούλα τους την ακούνε. Είναι γνωστό ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου άκουγε με πάθος τα κομμάτια της Ρίτας Σακελλαρίου, ενώ ουκ ολίγες φορές τον είχαν δει οι δημοσιογράφοι να χορεύει το ζεϊμπέκικο «Αητός χωρίς φτερά». Τώρα καταλαβαίνουμε από πού πήρε αυτό το ταλέντο ο Γιωργάκης.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν έκρυβε την αδυναμία του στον Σώτο Παναγόπουλο, ενώ το αγαπημένο του κομμάτι ήταν το «Ένας φίλος».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης από την άλλη είναι πιο classic rock. Οι φήμες λένε ότι στα νιάτα του ήταν κονφερασιέ, ενώ το 2012 σε ερώτηση δημοσιογράφου είχε απαντήσει με τον στίχο των Beatles «it was a hard day’s night». Πιο mainstream φαίνεται πως είναι η Ραχήλ Μακρή, καθώς στους λογαριασμούς της στα social media βρίσκουμε που και που ορισμένα κομμάτια – από U2 μέχρι Eminem.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης μία ομιλία έβγαζε, ένα ποντιακό κομμάτι τραγούδαγε. Μην έβλεπε μικρόφωνο μπροστά του, άρχιζε το πάρτι.

Τελικά οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ταλέντο – στη μουσική!