Είναι ένα από τα θαύματα του 20ου αιώνα. Μόνο που αυτό το… θαύμα είχε και πολλά ελαττώματα. Την περίοδο της τεχνολογικής τρέλας, τότε που ο άνθρωπος πάλευε να πάει μπροστά από την εποχή του, «γεννήθηκε» από τη συνεργασία των Γάλλων και των Βρετανών το Concorde. Ένα αεροπλάνο που ο space σχεδιασμός του θύμιζε… μαχητικό, αλλά ο στόχος του ήταν να κάνει τα πιο γρήγορα ταξίδια πάνω στη Γη.

Και ως προς αυτόν το στόχο του τα κατάφερε. Το Concorde πετούσε με 2,02 Μαχ, δηλαδή δύο φορές την ταχύτητα του ήχου και μπορούσε να κάνει την πτήση Παρίσι-Νέα Υόρκη σε κάτω από 4 ώρες – δηλαδή στον μισό χρόνο από τα συμβατικά αεροπλάνα. Η χρυσή εποχή στους αιθέρες είχε ξεκινήσει.

Αλλά αυτό το… χρυσό ήταν και το μεγάλο μειονέκτημα των Concorde. Η τεχνολογία είχε και το κόστος της – τα αεροπλάνα χρησιμοποιούσαν τα 3πλασια καύσιμα από τα συμβατικά, έπαιρναν μόλις 100 επιβάτες, ενώ τα εισιτήρια ήταν πανάκριβα. Ναι, οι επιχειρηματίες έλεγαν ότι ήταν η καλύτερη εμπειρία για κάποιον που ταξίδευε, αλλά αυτή η εμπειρία κόστιζε πολύ ακριβά. Με λίγα λόγια ήταν πτήσεις για λίγους.

Και αυτό στο πέρασμα του χρόνου ανάγκασε τόσο την British Airways, όσο και την Air France να τα αποσύρουν. Από τις 21 Ιανουαρίου 1976 όταν και έκαναν την παρθενική επιβατική πτήση τους τα Concorde και για τα επόμενα 27 χρόνια μετέφεραν περίπου 4 εκατομμύρια επιβάτες, είχαν μόλις ένα ατύχημα (το 2000), αλλά δεν είχαν τον κόσμο. Και μοιραία πέρασαν στην ιστορία.