Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για μία, ακόμη, σπουδαία ανακάλυψη και περιμένει κι άλλα στοιχεία με κομμένη την ανάσα.

Μετά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων αντίστοιχων διεθνών κέντρων να βάλουμε “φρένο” στην κατάχρηση αντιβιοτικών, γιατί έχουν δημιουργηθεί σούπερ μικρόβια, που δεν τα “πιάνει” κανένα φάρμακο, αυτή η είδηση προκαλεί ενθουσιασμό και ανακούφιση.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια λένε ότι το φάρμακο αυτό, που είναι ακόμη υπό έρευνα, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό για όλους τους τύπους της γρίπης και να εξαλείψει βακτήρια, τα οποία “δεν μασάνε” από συμβατικά φάρμακα. Όλα αυτά οφείλονται στο ότι διασπά τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους καρκίνους σε φθαρμένα κύτταρα, αφήνοντας ταυτόχρονα, ανέπαφο το υπόλοιπο σώμα.

Τα τόσο ελπιδοφόρα κλινικά αποτελέσματα ώθησαν, μάλιστα, μια φαρμακοβιομηχανία να ξεκινήσει προσπάθειες, προκειμένου να φέρει το φάρμακο στη Βρετανία και να ξεκινήσει άμεσα έρευνα και δοκιμές για την αντιμετώπιση αθεράπευτων περιπτώσεων ασθενών με Έιτζ.

Το φάρμακο είναι γνωστό με την κωδική ονομασία AR-12 και ανακαλύφθηκε πριν από μία δεκαετία από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πειράματα με το παυσίπονο σελεκοξίμπη. Σύντομα αντιλήφθηκαν ότι το AR-12, το οποίο είναι παράγωγο της σελεκοξίμπης, είχε ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και μία κλινική μελέτη έδειξε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε μορφή δισκίου για τη θεραπεία συμπαγών όγκων. Τώρα, όμως, οι επιστήμονες έκαναν ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι μπορεί να δράσει και εναντίον βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις το εξετάζουν ως πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον επιδημιών, που οφείλονται σε ιούς όπως ο Έμπολα, καθώς και ως όπλο εναντίον των υπερανθεκτικών βακτηρίων MRSA και E.coli.

Ο καθηγητής Paul Dent, που δουλεύει στο εργαστήριο για το συγκεκριμένο φάρμακο πάνω από δέκα χρόνια, δήλωσε ότι καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια στο θεμελιώδες στάδιο της ανάπτυξής τους, οπότε δεν μπορούν να φέρουν αντίσταση και… υποκύπτουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Cellular Physiology.