Τι ενώνει τον Gallagher, τον Mοrrisey και τον Νίκο Μπόβολο;

Και δεν εννοούμε τη μουσική και τις άπειρες γυναίκες.

Τι ενώνει τον Gallagher, τον Mοrrisey και τον Νίκο Μπόβολο;

Και δεν εννοούμε τη μουσική και τις άπειρες γυναίκες.

Δεν γίνεται να είσαι χωμένος μέσα στη βρετανίλα μέχρι τα αυτιά, να είχες αφισάρα της υπερμαϊμούς Ian Brown ή των Happy Mondays, να έχεις μεγαλώσει διαβάζοντας για τα ξυλίκια μεταξύ Liam και Noel Gallagher και να μην έχεις προσέξει ένα κοινό που έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους. Και όχι, δεν μιλάμε για τη μουσική ιδιοφυΐα (τουλάχιστον αυτήν τη φορά), γιατί το ίδιο κοινό με αυτούς μοιράζεται και ο υπερσυντάκτης μας Νίκος Μπόβολος, που σίγουρα μουσική ιδιοφυϊα δεν τον λες (ίσως στιχουργική).

Το κοινό είναι απλό, είναι στιλιστικό και φτάνει απ’ το Madchester των 80s και την Britpop των 90s, μέχρι σήμερα: Είναι τα Adidas Gazelle. Η αγάπη των rockstars για την Adidas είναι διαχρονική, αλλά αυτοί οι Βρετανοί το πήγαν σε άλλα επίπεδα.

Όταν στα τέλη της δεκαετίας των 80s στο θρυλικό Hacienda του Μάντσεστερ άρχισε να υπάρχει υπερσυγκέντρωση από Gazelle, όλα προμήνυαν ότι κάτι σπουδαίο θα γεννιόταν. Stone Roses, Happy Mondays και Inspiral Carpets πήραν την βρετανική rock απ’ το χέρι, την ανανέωσαν, την έκαναν πιο χορευτική, και δημιούργησαν τη σκηνή του Madchester. Χιλιάδες πιτσιρικάδες φόρεσαν τα πιο φαρδιά παντελόνια που βρήκαν μπροστά τους, sport ζακέτες και Adidas Gazelle και άρχισαν να μαζεύονται στα clubs της Βρετανίας για να ουρλιάξουν "I WANNA BE ADOOOOOORED".

Ο Ian Brown δεν τα αποχωρήστηκε ποτέ, ο Shaun Ryder, τραγουδιστής των Happy Mondays, δεν τα αποχωρίστηκε ούτε αυτός ποτέ (σε αντίθεση με το μυαλό του εξαιτίας των drugs. Θυμάστε εκείνη την ιστορία που δηλητηρίασε δεκάδες περιστέρια just for fun; Τουλάχιστον κατάφερε να ζήσει ο ίδιος μέχρι σήμερα).

Αργότερα, ένας roadie των Inspiral Carpets, θα τους αντιγράψει στιλιστικά και όταν καταλάβει ότι η grunge στην άλλη όχθη του Ωκεανού έχει πεθάνει έτσι όπως ακριβώς γεννήθηκε, με ένα ξαφνικό τσαφ, θα δώσει την βρετανική indie απάντηση. Ο Noel Gallagher θα μπει στο άσημο συγκρότημα του αδερφού του -κάποιους Rain - θα τους μετονομάσει σε Oasis και το ’94 θα κατακτήσει τον κόσμο με το πρώτο τους άλμπουμ. Το ’95 θα καυχιέται ότι οι Oasis είναι μεγαλύτεροι απ’ τους Beatles και θα σέρνει τα Gazelle του στις σκηνές όλου του κόσμου για να γρατσουνάει τα ακόρντα του Wonderwall.

Τα Gazelle όμως είναι ένα παπούτσι-θρύλος, πάνω από μουσικά ρεύματα και στιλιστικές μόδες... Τα φόρεσε ο Morrisey, ένας φανατικός των κουστουμιών και της υψηλής αισθητικής, ο modfather, ο Paul Weller, που κοιμάται με κολαριστό πουκάμισο αντί για πιτζάμα και τόσοι ακόμα...

Ένα από τα μακροβιότερα fashion symbols με πάνω από 30 χρόνια respect (μη ξεχνάς ότι πρωτοβγήκαν το 1968) έχει φορεθεί απ’ το πόδι όποιου Βρετανού έχει επηρεάσει την pop κουλτούρα.

Ο μόνος Βρετανός που δεν τα έχει φορέσει είναι ο Σαίξπηρ, αν και δεν ορκιζόμαστε κιόλας. Θα το ψάξουμε.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα