Το τελευταίο διάστημα το Hollywood έχει φορέσει τα επαναστατικά του και όσοι σχετιζονται με αυτό συμμετέχουν σε δύο συζητήσεις. Την ανισότητα στη διανομή των ρόλων ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς ηθοποιούς και την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Ας μιλήσουμε για για την ισότητα των φύλλων.

Πριν από μερικές μέρες, η Ρόμπιν Ράιτ, συμπρωταγωνίστρια του Κέβιν Σπέισι στο αριστουργηματικό House of Cards, δήλωσε πως υπήρξε και η ίδια θύμα της ανισότητας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως απαίτησε τα ίδια χρήματα με τον “Φρανκ Άντεργουντ” ενώ σε περίπτωση που η απαίτησή της δεν γινόταν δεκτή, απειλούσε να βγάλει στο φόρα τους μισθούς των δύο ηθοποιών και να αφήσει στην κρίση του κοινού, τις επιλογές της παραγωγής. Φυσικά και το αίτημά της έγινε δεκτό.

https://www.youtube.com/watch?v=wjVK1Lgibb0
 

Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Hollywood. Αν σκεφτούμε κιόλας ότι εκεί μιλάμε για υπέρογκα ποσά, ίσως ο κόσμος να μην ταυτίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο θα απαιτούσε ένα αρκετά σοβαρό θέμα όπως αυτό. Φυσικά, αν και οι πληρωμές εκατομμυρίων είναι κάπως δυσθεώρητες για τους… κοινούς θνητούς, δεν παύει αυτή η λογική στις αμοιβές να δείχνει την γενικότερη αντίληψη γύρω από τις αμοιβές ανδρών και γυναικών σε όλα τα επαγγέλματα.

Τι παίζει στα μέρη μας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι γυναίκες αμοίβονται 16,4% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε σχολείο και πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικά, το 2012, 83% των νεαρών γυναικών έφτασαν τουλάχιστον στο επίπεδο της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ε.Ε., έναντι 77,6% των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ε.Ε.. Το λες και οξύμορο.

Φυσικά η σχέση μισθού-εκπαίδευσης δεν είναι το μόνο παράδοξο της όλης ιστορίας. Αυτό γιατί ενώ η διάκριση των φύλων είναι (φυσικά) απαγορευμένη στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις το 17,8% των συμμετεχόντων στα Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων εταιριών είναι γυναίκες. Για τη θέση του προέδρου σε αυτά αντιστοιχεί στις γυναίκες το πενιχρό 4,8%. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως οι τομείς στους οποίους υπερτερούν οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από αυτούς όπου κυριαρχούν οι άνδρες

Για ποιον λόγο οι γυναίκες παίρνουν λιγότερα;

Οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα στην κοιωνία, συχνά ορίζουν και το μέλλον του εργατικού δυναμικού. Οι παραδόσεις ας πούμε, μπορούν να επηρρεάσουν την επιλογή των σπουδών που θα ακολουθήσει ένας νέος ή μια κοπέλα. Αυτές οι αποφάσεις επηρεάζονται από παραδοσιακές αξίες σχετικά με εργασιακά πρότυπα. Έρευνα του 2011 αποδεικνύει ότι οι γυναίκες σε ανώτερες θέσεις σε τυπικά «γυναικείες» δουλειές αμείβονται αισθητά λιγότερο από τις γυναίκες που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας σε τυπικά «ανδρικές» δουλειές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες και οι γυναίκες δεν λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, παρότι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες υφίστανται απροκάλυπτα λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση από τους άνδρες ή σε κάποια εταιρική πολιτική ή πρακτική η οποία συνεπάγεται άνιση μεταχείριση μεταξύ των δύο φύλων. Αμφότερα τα είδη διάκρισης απαγορεύονται σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ αλλά δυστυχώς υπάρχουν ακόμα. 

Οι επιπτώσεις είναι σκληρές

Αποτέλεσμα της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων είναι ότι οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα χρήματα στη διάρκεια του βίου τους, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερες συντάξεις και κίνδυνο φτώχειας στην τρίτη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat μέσα στο 2012 το 21,7% των γυναικών άνω των 65 ετών αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της φτώχειας, σε σύγκριση με το 16,3% των ανδρών.

Είναι προφανές πως όσο η ανισότητα αμοιβών θα συντηρείται, θα συνεχίσει να υπάρχει και η μεγάλη κοινωνική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Κάτι που λογικά καμία πολιτισμένη χώρα δεν επιθυμεί. Ακόμη κι αν έρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας χάρη σε μια ακριβοπληρωμένη (όχι όσο ο συμπρωταγωνιστής της φυσικά) ηθοποίο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνονται προσπάθειες για την εξάλειψή του. 

Στη χώρα μας. Γιατί στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης, ο νόμος τηρείται λίγο περισσότερο