Ίσως το ιστορικότερο μέσο ενημέρωσης στον πλανήτη. Φέτος γίνεται 91 και ξέρει να μας διηγηθεί σίγουρα τις καλύτερες στιγμές στην παγκόσμια ιστορία! Από πολέμους και απεργίες μέχρι ποδοσφαιρικούς αγώνες, βασιλικές στέψεις και φυσικά πριγκηπικούς γάμους. Με λίγα λόγια τα έχει ζήσει όλα! Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο έχουν περάσει πολλές και διαφορετικές στιγμές. Άλλες πολύ καλές με γεγονότα όπως η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση του 1936 αλλά και στιγμές λύπης, οταν λόγω της κρίσης άρχισαν να γίνονται απανοτές περικοπες στο προσωπικο του BBC.  

Το BBC ιδρύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1922 και από το 1927 έγινε δημόσια επιχείρηση. Έκτοτε τροφοδοτείτε από τα «τέλη τηλεόρασης» που πληρώνουν όσοι διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που το BBC είναι ανεξάρτητο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Και επειδή σήμερα σβήνει 91 κεράκια στην τούρτα του, ψάξαμε και ξεχωρίσαμε 5 γεγονότα που έχουν συμβεί όλο αυτά τα χρόνια! 

1.

14 Νοεμβρίου 1922 – Πραγματοποιείται η πρώτη εκπομπή του ραδιοφώνου του BBC. Το ραδιόφωνο αποτέλεσε την βασικότερη πηγή πληροφόρησης σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Η ελληνική υπηρεσία του BBC είχε ιστορική αξία, καθώς ήταν η βασική πηγή έγκυρης ενημέρωσης των Ελλήνων, τόσο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και κατά την περίοδο της δικτατορίας.

2. 

2 Νοεμβρίου 1936 – Μετά από μια σειρά πειραματικών προσπαθειών για εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, το 1936 γίνεται το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι στον κόσμο με δημόσια εκπομπή σήματος. Η εκπομπή έγινε από το Alexandra Palace. 

 

3.

2 Iουνίου 1953 – Η σημαντικότερη στιγμή στην δημόσια ζωή των Άγγλων καλύπτεται ζωντανά από το BBC. Την ενθρόνιση της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Westminster παρακολούθησαν πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

4. 

2 Δεκεμβρίου 1967 – Μπορεί σήμερα η έγχρωμη τηλεόραση να είναι κάτι δεδομένο, ομως το 1967 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και το BBC καινοτόμησε για ακόμα μια φορά. Το BBC2 ήταν το πρώτο τηλεοπτικό δίκτυο στην Αγγλία που εξέπεμψε έγχρωμη εικόνα. Οι αντίπαλοι του, αλλά και τα υπόλοιπα κανάλια του BBC, δεν άργησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του BBC2, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την τηλεόραση.
 

5.

15 Απριλίου 1991 – Το BBC αποδεικνύει ότι στόχος του είνα να κατακτήσει τις ειδήσεις του κόσμου. Ύστερα από πολλές προετοιμασίες ξεκινάει η εκπομπή της υπηρεσίας Παγκόσμιων Νέων. Η υπηρεσία αυτή χρηματοδοτείται από διαφημίσεις κάτι που σημαίνει οτι δεν μπορούσε να προβληθεί στην Αγγλία!