Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου (ή και το μεγαλύτερο πανηγύρι μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, όπως και να το δει κανείς, μέσα θα πέσει), είναι σε πλήρη εξέλιξη και το Χόλιγουντ κινείται σε ρυθμούς Οσκαρ. Η σεζόν των βραβείων που προηγείται της οσκαρικής απονομής είναι πάντα ενδεικτική για το που και σε ποιους μπορεί να καταλήξει το Χρυσό Αγαλματάκι. Όχι ότι δεν περιμένουμε και εκπλήξεις, που μπορούν να κάνουν την κούρσα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Οι διάφορες Ενώσεις, τα BAFTA αλλά και ο προπομπός των Χρυσών Σφαιρών, μοιράζουν ήδη τα δικά τους βραβεία και υποψηφιότητες. Η τελετή απονομής των Σφαιρών  θα γίνει σήμερα (Κυριακή 12/1), και οι υποψηφιότητες για  τα Οσκαρ της 86ης τελετής, ανακοινώνονται στις 16 του μήνα. Κι αυτή η ανακοίνωση είναι που θα προκαλέσει την φρενίτιδα για την απονομή των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου. 

Η αλήθεια είναι ότι φέτος το έργο των μελών της Ακαδημίας, θα είναι αρκετά δύσκολο. Ολες οι ταινίες που φέρονται ως σίγουρες για να διεκδικήσουν μια θέση στις υποψηφιότητες αλλά και εκείνες που θεωρούνται φαβορί για να βγουν νικήτριες, είναι πραγματικά μία και μία. Ναι, το 2013 ήταν μια καλή χρονιά για το σινεμά και εμπορικά και καλλιτεχνικά. Κι αυτές είναι οι επικρατέστερες ταινίες που αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στα πόδια του θείου Οσκαρ.

Καλύτερη Ταινία

Η δεκάδα των Χρυσών Σφαιρών που χωρίζεται σε πέντε υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία Drama και πέντε υποψήφιες στην κατηγορία Comedy/Musical, είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει και τις υποψηφιότητες των Οσκαρ. «12 Χρόνια Σκλάβος», «Gravity», «Captain Phillips», «Rush», «Philomena», «Οδηγός Διαπλοκής (American Hustle)», «Her» , «Inside Llewyn Davis», «Nebraska» και «Ο Λύκος της Wall Street». Επίσης πιθανότητες για υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας έχουν τα «Dallas Buyers Club», «Saving Mr. Banks», «The Butler», «Blue Jasmine» και «Αύγουστος». 

Εκεί όμως που θα δοθεί πραγματική μάχη είναι ανάμεσα στα φαβορί «12 Χρόνια Σκλάβος», «Gravity» και «Οδηγός Διαπλοκής». Με  τις πιθανότητες να γέρνουν υπέρ του πρώτου με βασικό αντίπαλο το «Gravity», αν η ιστορία επαναληφθεί και ο μικρός ανεξάρτητος Δαυίδ, κατατροπώσει τον Γολιάθ του 3D (που καθόλου δε μειώνει φυσικά της αξία της ίδιας της ταινίας). Το είδαμε όταν το «The Hurt Locker» νίκησε το «Αvatar», το «The Artist» το «Hugo» , και το «Argo» το «Life of Pi».  Οσο για το «American Hustle», η λεπτομέρεια ανάμεσα στις τόσες αρετές του, που ίσως το απομακρύνει από το να στεφθεί Καλύτερη Ταινία, είναι το γεγονός ότι δεν έχει τη δύναμη και την ψυχή που διαθέτουν οι αντίπαλοί του. Εμείς πάντως ψηφίζουμε «12 Χρόνια Σκλάβος».

Σκηνοθεσία

Την πεντάδα για Καλύτερη Σκηνοθεσία αναμένεται να απαρτίσουν οι Steve McQueen («12 Χρόνια Σκλάβος»), Alfonso Cuaron («Gravity»), David O. Russell («Οδηγός Διαπλοκής»), Paul Greengrass («Captain Phillips»), και Spike Jonze («Her»). Με μεγάλη πιθανότητα στη θέση του τελευταίου να δούμε τον Martin Scorsese («Ο Λύκος της Wall Street»), ενώ από κοντά διεκδικούν την υποψηφιότητά τους οι Alexander Payne («Nebraska») και Ethan & Joel Coen («Inside Llewyn Davis»).

Από την άλλη η κατηγορία της Σκηνοθεσίας είναι μια πολύπαθη και πικρή – έως και ντροπιαστική για την Ακαδημία- ιστορία. 86 χρόνια Οσκαρ, κι ακόμη πολλοί ψηφοφόροι της, φαίνεται ότι πιστεύουν πως οι ταινίες γυρίζονται μόνες του. Ετσι έχουμε δει να είναι υποψήφια και να βραβεύονται ως Καλύτερες Ταινίες τα «The Hurt Locker» και «Argo» χωρίς να δίνονται υποψηφιότητες στους σκηνοθέτες τους Kathryn Bigelow και Ben Affleck.  Θα είναι μεγάλο σοκ να σνομπαριστούν οι Steve McQueen και Alfonso Cuaron αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Όπως επίσης μπορεί να δούμε υποψήφιο τον «Λύκο της Wall Street» αλλά όχι τον Martin Scorsese. Συνέβη ήδη στις Χρυσές Σφαίρες. Αν δεν έχουμε κανένα τέτοιο παρατράγουδο, ο Steve McQueen είναι εκείνος που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, να φύγει αγκαλιά με τον θείο Οσκαρ.

Σενάριο 

Οι ταινίες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για την πεντάδα στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, είναι : «Blue Jasmine», «Οδηγός Διαπλοκής», «Nebraska», «Her» και  «Inside Llewyn Davis», με πιθανότερο νικητή τον «Οδηγό Διαπλοκής» και ισχυρό αντίπαλο το «Nebraska». Δεν αποκλείεται όμως να έχουμε ανατροπή και να δούμε σ’ αυτήν την πεντάδα κάποιο ή κάποια από τα «Gravity», «Enough Said», «Dallas Buyers Club», «Fruitvale Station» ή το «Saving Mr. Banks».

 

Διασκευασμένο Σενάριο

Το «12 Χρόνια Σκλάβος» είναι το πιο δυνατό χαρτί για να είναι υποψήφιο αλλά και να κερδίσει. Φέτος η συγκεκριμένη κατηγορία είναι αρκετά αδύναμη και οι ταινίες που έχουν πιθανότητες να  μπουν στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων είναι: «Before Midnight», «Ο Λύκος της Wall Street» , «Captain Phillips», «Philomena» και «Αύγουστος». Outsider – αλλά ποτέ δεν ξέρεις- το «Blue Is The Warmest Color (Η Ζωή της Αντέλ)».

Την έκπληξη μπορεί επίσης να κάνει και να… τρυπώσει στις υποψηφιότητες, το «Lone Survivor» μια που ήδη εκτιμήθηκε από τους «ειδικούς», τους ίδιους τους σεναριογράφους, που του χάρισαν μια υποψηφιότητα στα Writers Guild, τα βραβεία της Ενωσής τους. Το παραγνωρισμένο «The Spectacular Now» είναι από τις «μικρές» ταινίες που επίσης θα της άξιζε μια μεγαλύτερη αναγνώριση, ειδικά στην συγκεκριμένη κατηγορία.

 

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Το 2013 ήταν μια υπέροχη χρονιά για τους άντρες ηθοποιούς. Είδαμε εξαιρετικές ερμηνείες, και πραγματικά δεν θα θέλαμε με τίποτα να είμαστε στη θέση των μελών της Ακαδημίας. Η απόφαση για το νικητή θα είναι πολύ δύσκολη και όλοι οι παρακάτω το αξίζουν αλλά δυστυχώς μόνο ένας θα το πάρει.

Αυτοί που αναμένεται να δουν το όνομά τους να φιγουράρει στη λίστα με τις υποψηφιότητες είναι οι: Chiwetel Ejiofor («12 Χρόνια Σκλάβος»), Bruce Dern («Nebraska»), Matthew McConaughey («Dallas Buyers Club»), Robert Redford («All Is Lost»), και ο συνήθης ύποπτος Tom Hanks («Captain Phillips»). Αντί για τον Robert Redford μπορεί βέβαια να δούμε τον Forest Whitaker για το «The Butler», όπως επέλεξε να κάνει και το Σωματείο των Ηθοποιών στις δικές του υποψηφιότητες.

Όμως υπάρχουν και δύο ηθοποιοί, από τους καλύτερους της γενιάς τους, που θα είναι πραγματικά άδικο, να μην δουν το όνομά τους σ΄ αυτήν την πεντάδα. Ο Leonardo Di Caprio είναι υποδειγματικός στον «Λύκο της Wall Street» όπως και ο Christian Bale στον «Οδηγό Διαπλοκής» και τον οποίο ευχόμαστε να ευνοήσει το γενικό hype για την ταινία. Ο Bale το αξίζει όχι μόνο να είναι υποψήφιος, αλλά και να το πάρει, καθώς έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε μία ακόμη ταινία φέτος, το «Out of the Furnace» αποδεικνύοντας τον ερμηνευτικό χαμαιλεοντισμό του. Οσο για τον Leo, το κόμπλεξ της Ακαδημίας απέναντί του είναι γνωστό, οπότε περιμένουμε τα πάντα εκτός από το να του δώσουν Οσκαρ. 

Μάχη για μια θέση στην πεντάδα, αναμένεται να δώσουν επίσης τα ονόματα των Joaquin Phoenix («Her») και Oscar Isaac («Inside Llewyn Davis»). Η εκπληκτική ερμηνεία του Hugh Jackman στο «Prisoners», μόνο αν γίνει θαύμα, θα αναγνωριστεί με μια υποψηφιότητα. Από την άλλη είπαμε, ήταν μια σπουδαία χρονιά για τις ανδρικές ερμηνείες οπότε καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής.

 

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Οι κυρίες που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν υποψήφιες σ΄αυτήν την κατηγορία είναι οι: Cate Blanchett («Blue Jasmine»), Emma Thompson («Saving Mr. Banks»), Meryl Streep («Αύγουστος»), Judi Dench («Philomena») και Sandra Bullock («Gravity»), με τη μάχη να κρίνεται ανάμεσα στις δύο πρώτες. Ωστόσο, θα είναι μεγάλη παράβλεψη να απουσιάζει το όνομα της Amy Adams για τον «Οδηγό Διαπλοκής» που είναι μάλιστα ιδανική και για να βγάλει νοκ-άουτ τις συναδέλφους της , όταν ανοίξει ο φάκελος με το όνομα της νικήτριας.

 

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Αλλη μία δυνατή κατηγορία με σπουδαίες ερμηνείες. Σίγουροι για τις υποψηφιότητες στον Β’ Ανδρικό Ρόλο θεωρούνται ο Michael Fassbender («12 Χρόνια Σκλάβος») και ο Jared Leto («Dallas Buyers Club»). Τις υπόλοιπες θέσεις αναμένεται να συμπληρώσουν τρεις εκ των Barkhad Abdi («Captain Phillips»), Bradley Cooper («Οδηγός Διαπλοκής») , Jonah Hill («Ο Λύκος της Wall Street»), Daniel Bruhl («Rush») και James Gandolfini («Enough Said»).  Αυτός που θα έπρεπε να είναι φαβορί για τη νίκη, είναι ο Michael Fassbender. Η ερμηνεία του στο «διαμάντι» του Steve McQueen είναι στοιχειωτική.

Ο Fassbender, έχει αυτήν την σπάνια ποιότητα που διαθέτει κι ο DiCaprio – όχι απλά να υποδύεται, να ερμηνεύει, αλλά να γίνεται ένα με τον χαρακτήρα, να μεταμορφώνεται στο πρόσωπο που καλείται να ενσαρκώσει. Και στο «12 Χρόνια Σκλάβος» δεν είναι απλά ο σαδιστής, μέθυσος ιδιοκτήτης φυτείας αλλά η ίδια η προσωποποίηση του κακού για το οποίο είμαστε ικανοί οι άνθρωποι. Εξίσου εξαιρετικές είναι και οι ερμηνείες των πιθανών συνυποψηφίων του αλλά υποψιαζόμαστε ότι τιμής ένεκεν, θα βραβευτεί, εφόσον μπει στην πεντάδα, η ερμηνεία του πρόωρα χαμένου James Gandolfini. Ο αγώνας πάντως σ’ αυτήν την κατηγορία θα είναι σκληρός. Αυτός που θα παραβλεφθεί και θα είναι αδικία, είναι ο Brad Pitt και η ερμηνεία του στον «Συνήγορο». 

 

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Αδιαφιλονίκητο φαβορί και για την πεντάδα και για τη νίκη, είναι εδώ η Lupita Nyong’o («12 Χρόνια Σκλάβος»). Η περίπτωση ήττας θα είναι μεγάλη έκπληξη οπότε αυτό που μένει να δούμε, είναι ποιες θα την περιστοιχίσουν στις υποψηφιότητες. Τα ισχυρά ονόματα είναι : Jennifer Lawrence («Οδηγός Διαπλοκής»), June Squibb («Nebraska»), Julia Roberts («Αύγουστος»), ενώ η πέμπτη θέση αναμένεται να «κλειδώσει» μεταξύ των Oprah Winfrey («The Butler») και Sally Hawkins («Blue Jasmine»).  

Ξενόγλωσση Ταινία

Μία απρόβλεπτη κατηγορία όπου τα πάντα είναι πιθανά. Στην πεντάδα περιμένουμε να βρεθούν τα «The Hunt» (Δανία), «Η Τέλεια Ομορφιά» (Ιταλία), «The Broken Circle Breakdown (Βέλγιο), και η μάχη για τις άλλες δύο θέσεις, αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στα «The Notebook» (Ουγγαρία), «Omar» (Παλαιστίνη), «Two Lives» (Γερμανία), «Η Ζωή της Αντέλ», και «The Wind Rises» του Hayao Miyazaki, χωρίς να αποκλείουμε το «The Grandmaster» του Wong Kar-wai, που βρέθηκε στους φιναλίστ της σχετικής λίστας που υποβλήθηκε στην Ακαδημία, παρά το γεγονός ότι έχει αποσπάσει κυρίως αρνητικά σχόλια, ενώ αποκλείστηκαν πολύ καλύτερες ταινίες. Η λίστα από την οποία θα επιλεγούν οι υποψήφιες, είναι χαρακτηριστικό πως είναι αρκετά «Ευρωπαιο-κεντρική».

 

Visual Effects

Το «Gravity» θεωρείται 100% σίγουρο ότι θα είναι ο νικητής και όχι άδικα. Οσο για τις συνυποψήφιες, αφού έκαναν την εξυπνάδα και απέκλεισαν το «Man of Steel» από τους φιναλίστ που θα διεκδικήσουν υποψηφιότητα στα ειδικά εφφέ, αναμένεται να δούμε σίγουρα το  «Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή» με την απεικόνιση και τις κινήσεις του Δράκου Σμάουγκ (Νοσφιστή) να αποτελεί αξιοθαύμαστο επίτευγμα, καθώς και το «Pacific Rim». Οι υπόλοιπες που θα συναγωνιστούν για τις υποψηφιότητες αναμένεται να είναι οι: «Iron Man 3» και «Star Trek Into Darkness» ενώ δεν αποκλείεται το «World War Z», το «Lone Ranger», αλλά και το «Oblivion» το οποίο πραγματικά αξίζει μια αναγνώριση. 

Δες live την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στα βραβεία Όσκαρ

https://www.youtube.com/watch?v=hVDo7S4172o