Ξεκινά έρευνα για την παρασκευή εμβολίου για τον επικίνδυνο ιό Ζίκα, τη νέα παγκόσμια απειλή κατά τον ΠΟΥ

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) και ο ΠΟΥ εξέφρασε φόβους για την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών, λόγω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο από το 2015 και ευνοεί την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, η Sanofi Pasteur, το τμήμα εμβολίων του γαλλικού φαρμακευτικού ομίλου Sanofi, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινάει έρευνα για να βρει ένα εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα. Η Sanofi επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι θα στηριχθεί “στην επιτυχία που είχαν εμβόλια που έχει παρασκευάσει κατά παρόμοιων ιών”, όπως αυτό κατά του κίτρινου πυρετού, της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και, πιο πρόσφατα, του δάγγειου πυρετού.

“Η Sanofi Pasteur ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του ιού Ζίκα, το οποίο αιτιολογείται από την ταχύτητα, με την οποία μεταδίδεται η νόσος, και τον κίνδυνο των ιατρικών επιπλοκών” δήλωσε ο Νίκολας Τζάκσον, διευθυντής του τμήματος Έρευνας του Sanofi Pasteur, το οποίο θα αναλάβει το σχέδιο για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα.

Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα και, όπως προειδοποίησε ο ΠΟΥ, ο ιός εξαπλώνεται με “εκρηκτικό τρόπο” στην Αμερική, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν 3 με 4 εκατομμύρια κρούσματα το 2016. Ωστόσο η παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα μπορεί να χρειαστεί χρόνια, όπως σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση των Αλλεργιών και των Μολυσματικών Νόσων (NIAID) Άντονι Φάουσι, ο οποίος έκρινε, ωστόσο, ως πολλά υποσχόμενες τις σημερινές προσεγγίσεις στον τομέα της έρευνας.

Την ίδια ώρα η Ονδούρα προχώρησε στην κήρυξή της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πανεθνικό επίπεδο, μετά τη διάγνωση σχεδόν 3.700 κρουσμάτων στη χώρα από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

“Ο Ζίκα μας πλήττει σοβαρά, καθώς ο αριθμός των προσβληθέντων αυξάνεται καθημερινά με ανησυχητικό τρόπο” δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ονδούρας Γιολάνι Μπάτρες, σημειώνοντας ότι με την “κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πανεθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις στρατηγικές που έχει στη διάθεσή της” για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας ένα αρχικό ποσό ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού.

Εξάλλου η Βραζιλία, που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό Ζίκα, με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνέστησε χθες το βράδυ επισήμως στις εγκύους να μην επισκέπτονται τη χώρα, όπου τον Αύγουστο προβλέπεται να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει σχετική ταξιδιωτική οδηγία (διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩτα σχετικά θέματα).