Mε αποκορύφωμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας νοσηλεύονται ακόμα σε… ράντζα στους διαδρόμους ασθενείς με υποψία γρίπης, προκειμένου να τους γίνουν και οι απαραίτητες εξετάσεις. 

Την έλλειψη ενημέρωσης για την γρίπη, αλλά και τον φόβο των πολιτών για το εμβόλιο που θα μπορούσε να σώσει ζωές επισημαίνει η ομότιμη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ακόμα ανάμεσα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς μόνο το 10% των εργαζόμενων έχει κάνει το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής όλα τα κρούσματα που έχουν σημειωθεί ανήκουν στον Η1Ν1, ενώ μόνο 2 πιστοποιήθηκαν με Η3Ν2. Είναι γεγονός ότι αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο έχει την μεγαλύτερη δυνατή προστασία, αν και όχι 100%. Ακόμη, όμως, και να εκδηλώσει την γρίπη θα την περάσει πολύ ηπιότερα σε σχέση με κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο. 

Η κ. Κρεμαστινού επισημαίνει την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει σε σχέση με την  γρίπη, αλλά και σε σχέση με το εμβόλιο: Σίγουρα θα υπήρχαν πολύ λιγότερα κρούσματα, αν τουλάχιστον άτομα υψηλού κινδύνου είχαν κάνει το εμβόλιο, ωστόσο παρατηρείται και ολιγοωρία σε σχέση με την αναγκαιότητά του, ακόμα και σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς πλέον μόνο το 10% εμβολιάζεται, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες νόσησης από τον ιό, αλλά και εξάπλωσής του”.

Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια εφιστά την προσοχή των πολιτών στην γρίπη, καθώς, όπως αναφέρει είναι ” από τα λίγα λοιμώδη νοσήματα στα οποία σημειώνονται ακόμη θάνατοι”. 

Εκατοντάδες κρούσματα στα νοσοκομεία – Έλλειψη αντιδραστηρίων 

Παράλληλα, ξενίζει το γεγονός ότι ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα  το ”Σωτηρία” ή το ”Γ. Γεννηματάς” δεν υπάρχουν τα τεστ για να διαπιστωθεί ο ιός της γρίπης, με αποτέλεσμα να πρέπει να αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Παστέρ, όπου ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει και από την τσέπη του 50 ευρώ. 

Την κατάσταση επιτείνει και η έλλειψη ιατρικών αντιδραστηρίων σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός, όπου πολλές φορές δεν μπορεί να διαπιστωθεί ο ιός λόγω της απουσίας των συγκεκριμένων ουσιών. 

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα του τι επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες, κάνοντας λόγο για γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. 

Σύμφωνα με τον κ. Πλαγιανάκο, εργαζόμενο του ”Αττικόν”, ” η κίνηση φέτος είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα οι ύποπτοι για γρίπη να νοσηλεύονται ακόμα και σε… ράντζα στους διαδρόμους.

”Υπολογίζουμε ότι πρόκειται για πάνω από 120 περιστατικά, ωστόσο κανείς προς το παρόν δεν νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Αυτό είχε συμβεί πριν από μερικές ημέρες, όταν μια νεαρή γυναίκα είχε νοσηλευτεί, αλλά τελικά είχε θεραπευτεί”. 

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η δήλωση της ιατρού κ. Παγώνη, εκπροσώπου των εργαζομένων του νοσοκομείου Γ. Γεννηματά, η οποία αναφέρει ότι ”τα πράγματα θα είναι δύσκολα μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε θα υπάρχει έξαρση της γρίπης, ανάλογα και με τον καιρό. Μπορώ να  πω ότι υπάρχει μια αύξηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ήδη στο νοσοκομείο μας νοσηλεύονται 5-6 άτομα ύποπτα για τον ιό”.

Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι το νοσοκομείο είναι θωρακισμένο στο να αντιμετωπίσει τα αυξημένα περιστατικά, αλλά κάνει ιδιαίτερη μνεία στην πρόληψη που θα πρέπει να ακολουθείται στους ιατρικούς, αλλά και στους δημόσιους χώρους. 

Μια ελαφρώς διαφορετική άποψη εκφράζει ο κ. Φώτης Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ”δεν υπάρχει ιδιαίτερη έξαρση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ δεν είναι όλοι οι ιοί που εντοπίζονται οι ίδιοι. Οι χειμερινές ιώσεις είναι συνηθισμένες, ενώ οι λοιμωξιολόγοι του νοσοκομείου μας υποστηρίζουν ότι περισσότερο εκτεθειμένα είναι άτομα ήδη επιβαρυμένα από ασθένεις, όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο”. 

Πάντως, κύκλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ παραδέχονται την αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης το 2016, τονίζοντας ότι ”παρ’ότι ο αριθμός εισαγωγών ΜΕΘ και θανάτων είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την  αντίστοιχη εβδομάδα προηγούμενων ετών, τούτο δεν σημαίνει οτι κατ’ ανάγκηθα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τη γρίπη φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές. 

Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την κατανομή των κρουσμάτων στο χρόνο, μεταξύ των οποίων η εβδομάδα έναρξης του επιδημικού κύματος, που ενδέχεται να διαφέρει από χρονιά σε χρονιά.

Οι ίδιοι κύκλοι συνεχίζουν ότι ”πρέπει επίσης να επισημανθεί οτι τα καταγραφόμενα σοβαρά κρούσματα φέτος οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στον υπότυπο γρίπης H1N1pdm09. Από αυτή την άποψη η φετινή χρονιά είναι περισσότερο συγκρίσιμη με τη χρονιά 2010-2011 (που επίσης είχαμε σχεδόν αποκλειστικά Η1Ν1pdm09), και τη χρονιά 2013-2014 (όπου επικράτησε ο H1N1pdm09, αλλά όχι αποκλειστικά).

Σήμερα, πάντως, σε ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα για τα αυξημένα κρούσματα της γρίπης φέτος στην Ελλάδα, αποφασίστηκε να χορηγούνται από τους ιατρούς αντϊικά φάρμακα, ήδη από τις πρώτες ημέρες της εκδήλωσής της, για να αποφεύγεται η γρήγορη εξάπλωσή της στο ανθρώπινο σώμα. 

Όπως προέκυψε, δε, από την ίδια σύσκεψη από την αρχή της έξαρσης της γρίπης έχουν νοσηλευτεί 171 άτομα, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο έχασαν την ζωή τους άλλοι πέντε συνάνθρωποί μας.