«Σήμερα, η Apple πρόκειται να επανεφεύρει το κινητό τηλέφωνο». Ένας καθημερινός τύπος, με τζιν και μαύρο ζιβάγκο παρουσίαζε ένα νέο κινητό τηλέφωνο, 7 χρόνια πριν, στο Moscone Center του San Francisco. Το όνομα του τυπά, Steve Jobs. Η ονομασία του τηλεφώνου, iPhone.

«Αυτή είναι η ημέρα που με ανυπομονησία περίμενα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Κάθε τόσο, ένα επαναστατικό προϊόν εμφανίζεται, που έρχεται και αλλάζει τα πάντα», υποστήριζε ο άνθρωπος που με το όραμα του έβαλε την οικουμένη σε ένα νέο τριπάκι, αυτό των smartphones. Και κάπως έτσι, ο κόσμος που ξέραμε μέχρι τότε έπαιρνε ένα βίαιο και αναπάντεχο τέλος.

«Το 1984 παρουσιάσαμε το Macintosh. Δεν άλλαξε απλά την Apple. Άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία των υπολογιστών. Το 2001 παρουσιάσαμε το πρώτο iPod και δεν άλλαξε απλά τον τρόπο που ακούμε μουσική. Άλλαξε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία. Λοιπόν, σήμερα, παρουσιάζουμε τρία επαναστατικά προϊόντα αυτής της κατηγορίας. Το πρώτο είναι ένα ευρείας οθόνης iPod με έλεγχο αφής. Το δεύτερο είναι ένα επαναστατικό κινητό τηλέφωνο. Και το τρίτο είναι μία συσκευή διαδικτυακής επικοινωνίας.

Έτσι, τρία πράγματα: ένα widescreen iPod με έλεγχο αφής. Ένα επαναστατικό κινητό τηλέφωνο. Και μια συσκευή διαδικτυακής επικοινωνίας. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο… Το αντιλαμβάνεστε; Αυτά δεν είναι τρεις ξεχωριστές συσκευές, αυτό είναι μια συσκευή, και το αποκαλούν iPhone. Σήμερα, η Apple πρόκειται να επανεφεύρει το τηλέφωνο!», τόνιζε και ξανατόνιζε εκστασιασμένος ο CEO της εταιρίας κολοσσού, την ώρα που ο κόσμος τον αποθέωνε, κάνοντας και μια σχετική πλάκα.

Επί της ουσίας, όμως, ο Jobs δεν αστειευόταν. Το iPhone, όπως το Macintosh και το iPod πριν από αυτόν, επαναπροσδιόρισε την κατηγορία. Η επανάσταση που έφεραν τα smartphone, ξεκίνησε όταν η Apple έβαλε έναν ισχυρό υπολογιστή στην παλάμη δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το iPhone όμως, δεν κυκλοφόρησε πριν της 29 Ιουνίου του 2007. Στις 9 Ιανουαρίου, την ημέρα της παρουσίασης, η συσκευή είχε ακόμη λάθη.

«Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το ρίσκο που πήρε ο Jobs όταν αποφάσισε να παρουσιάσει το iPhone, τον Ιανουάριο του 2007. Δεν ήταν απλώς αυτός που είχε εισάγει ένα νέο είδος τηλεφώνου, κάτι που η Apple δεν διέθετε μέχρι τότε. Είχε να κάνει και με το γεγονός πως το πρωτότυπο μόλις και μετά βίας δούλευε», έγραψε ο Fred Vogelstein στο βιβλίο του, «Αερομαχία: Πώς η Apple και η Google πήγαν στον πόλεμο και ξεκίνησαν μια επανάσταση».

Αλλά ο Jobs κατάφερε να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες με τις πρωτότυπες συσκευές και οι τεχνικοί της Apple, τους επόμενους μήνες εξαφάνισαν τις δυσλειτουργίες. Περίπου 1,4 εκ. iPhones πωλήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της κυκλοφορίας. Τα στοιχεία της εταιρικής χρονιά που έκλεινε στις 29 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, έδειξαν πως πωλήθηκαν πάνω από 150 εκατομμύρια iPhone, που δημιούργησαν κέρδη 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

https://www.youtube.com/watch?v=9hUIxyE2Ns8