Στο Provocateur πιστεύουμε στους ανθρώπους, στις ιστορίες τους, στα επιτεύγματά τους. Μπορεί να βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά πάντα θα υπάρχουν οι άνθρωποι – φάροι, για να μας υποδεικνύουν την ορθή πορεία, να δίνουν πίστη και όραμα με τη δουλειά τους.

Έτσι, στην αυγή της νέας χρονιάς, αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε 5 Έλληνες που η καριέρα τους είναι συνεχώς ανοδική. Κάποιους μπορεί να μην τους ξέρετε καν. Αλλά σίγουρα αξίζει να τους γνωρίσετε!

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει ξαναδεί ανάλογο ταλέντο. Μπορεί τη φανέλα με το εθνόσημο να έχουν φορέσει μερικοί από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ευρώπης, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάποιον Έλληνα με τα επιτεύγματα του νεαρού 19χρονου. Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί καν στη μεγάλη κατηγορία για να λάμψουν οι ικανότητές του, να εντυπωσιάσει το μαγικό κόσμο του NBA και να θεωρείται σήμερα ο διάδοχος των μεγάλων Γκάλη, Γιαννάκη, Σπανούλη και Διαμαντίδη.

Το 2012 ξεχωρίζει στην Α2 ως παίκτης του Φιλαθλητικού και το επόμενο καλοκαίρι επιλέγεται από τους Μιλγουόκι Μπακς και μπαίνει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Και εκεί, έδειξε με το καλημέρα, ότι αξίζει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους. Τα σωματικά του προσόντα δεν τα αμφισβητεί κανείς, ενώ όσο περνάει ο καιρός δείχνει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ΝΒΑ και παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Και μπορεί η ομάδα του να μην πηγαίνει καλά, αλλά κάθε εβδομάδα όλοι στις ΗΠΑ ασχολούνται με τα κατορθώματα του 19χρονου Έλληνα.

Και οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν  παίκτη, που αν εξελιχθεί όπως δείχνουν όλα έως τώρα, θα αφήσει το στίγμα του στο NBA. Και ελπίζουμε και στην Εθνική Ελλάδος.

 

Ισμήνη Νταφοπούλου

Το κλισέ θέλει ομορφιά και… μυαλό να μην συμβαδίζουν. Αλλά πάντα είναι αναγκαία και η εξαίρεση, ίσα ίσα για να επιβεβαιώνεται το… κλισέ! Και η Ισμήνη Νταφοπούλου το καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο. Η 24χρονη είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ωστόσο την κέρδισε το modeling και από τότε εντυπωσιάζει – τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Την πρωτογνωρίσαμε πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στα διαφημιστικά του ΑΝΤ1, αλλά σήμερα έχει ανοίξει τα φτερά της και εκτός Ελλάδας.

Πρόσφατα ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα  της νέας καμπάνιας της Pierre Cardin στη Κωνσταντινούπολη και έκλεψε τις εντυπώσεις με το έντονο βλέμμα, τις εκρηκτικές καμπύλες και το χαμόγελό της. Μάλιστα πλέον είναι ένα από τα αγαπημένα μοντέλα στη γειτονική χώρα, καθώς συχνά-πυκνά ποζάρει για τα μεγάλα περιοδικά μόδας της Τουρκίας.

 

Σταυρούλα Τσολακίδου

Τι κι αν είναι μόλις 13 ετών; Στα τέλη του 2013 τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν επάνω της. Βλέπεις η μικρή Σταυρούλα είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι κάτω των 14, έναν τίτλο που κατέκτησε στο πρωτάθλημα των Εμιράτων. «Δεν το περίμενα, ήξερα ότι θα είναι πολλές αθλήτριες από πολλές χώρες, αλλά προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα» δήλωσε η ίδια μετά την επιτυχία της σε διάφορα ΜΜΕ και συμπλήρωσε: «Ήταν ένας στόχος που είχα βάλει εδώ και καιρό, αλλά έκανα ώρα για να το συνειδητοποιήσω. Θα προσπαθήσω, πάντως, να συνεχίσω το σκάκι μέχρι όσο αντέξω, είναι ένα άθλημα που χρειάζεται προπόνηση, διάβασμα, καθημερινή ενασχόληση».

Πάντως για τους ειδικούς στο χώρο μόνο έκπληξη δεν ήταν η επίδοσή της. Ο πρώην πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας Βασίλης Θεοδωρίδης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε πως «η Σταυρούλα πήγαινε ως φαβορί στο πρωτάθλημα των Εμιράτων, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να το επιβεβαιώσει κανείς σε τόσο μεγάλους αγώνες, διότι σε έντεκα παρτίδες όλα μπορούν να ανατραπούν. Είναι μεγάλο κατόρθωμα».

Και πλέον όλοι ελπίζουν να μας χαρίσει ανάλογες επιτυχίες και στο μέλλον.

 

Γιάννης Παπανδριόπουλος

Ο Ελληνοαυστραλός που… τρέλανε την Apple και χρειάστηκε να τον πληρώσει χρυσάφι, προκειμένου να αγοράσει την εταιρία του SnappyLabs. Ο 35χρονος Γιάννης Παπανδριόπουλος, «κληρονόμησε» την αγάπη του πατέρα του για τα ηλεκτρονικά, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, πειραματίστηκε και σύντομα κέντρισε το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών.

Η εφαρμογή SnappyCam όμως ήταν αυτή που εντυπωσίασε τους πάντες και ειδικά τα στελέχη της αυτοκρατορίας που έφτιαξε ο Steve Jobs, καθώς βρήκε έναν τρόπο να κάνει την κάμερα του iPhone να πραγματοποιεί λήψη φωτογραφιών πλήρους ανάλυσης σε 20 με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο – δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από την τωρινή λειτουργία του smartphone.

Μια εφαρμογή που έκανε την Apple να… ζηλέψει, η οποία πήρε την απόφαση να εξαγοράσει την startup εταιρία του – με τις φήμες να λένε ότι του έκοψε μια επιταγή με επταψήφιο νούμερο.

 

Ελένη Αντωνιάδου

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουμε δει Έλληνα να πατάει στο φεγγάρι, αλλά η NASA έχει ένα «δικό» μας παιδί στην ομάδα του. Ο λόγος για την Ελένη Αντωνιάδου. H NASA επέλεξε την 25χρονη το 2012 μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται στον Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη στη Σίλικον Βάλεϊ.

Ωστόσο η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε πριν από λίγες εβδομάδες. Η Ελένη, μαζί  με την συμφοιτήτρια της, Claire Crowley, δημιούργησαν μια τεχνητή τραχεία και για αυτή της την έρευνα τιμήθηκε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης 2013 FDM Everywoman in Technology Awards.

«Με τις τεχνικές που μελετάμε θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι επεμβάσεις όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, θα αλλάξει εν γένει η ιατρική» δήλωσε η Ελένη Αντωνιάδου σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ.