H είδηση ότι μετράμε, ήδη, τα πρώτα θέματα λόγω γρίπης προκαλεί έντονη ανησυχία.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί 31 σοβαρά κρούσματα γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία στις ΜΕΘ. Επίσημες πηγές κάνουν λόγο μέχρι ώρας για τρεις νεκρούς, άτομα που έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, αλλά δεν έχει γίνει, ακόμη, γνωστό εάν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι πολίτες ανησυχούν, το ίδιο και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η μόνη πρόληψη είναι εμβολιασμός, που δεν είναι αργά να γίνει ακόμη και τώρα. Αυτό, πάντως, που, ειδικά φέτος, έχει αρχίσει να συζητείται έντονα στους ιατρικούς κύκλους, είναι ότι τα μέχρι τώρα κρούσματα “δείχνουν” ως επί το πλείστον νέους ανθρώπους,παραγωγικής ηλικίας, από 35 έως 55 χρόνων. Παρότι η δραστηριότητα της γρίπης κρίνεται από τους ειδικούς χαμηλή ακόμη στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ειδικοί σε θέματα λοιμώξεων κρατούν “μικρό καλάθι” ενόψει των ερχόμενων εβδομάδων, οπότε αναμένεται, αφενός κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, αφετέρου κλιμάκωση των περιστατικών. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο ιός Α(Η1Ν1) είναι αυτός που κυριαρχεί.

Πέρα από τα σοβαρά περιστατικά, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα πανελλαδικά, καθώς έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες η προσέλευση στο γιατρό, ανθρώπων κάθε ηλικίας, με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Δυστυχώς πολύς κόσμος κάνει τον γιατρό μόνος του και παίρνει την πρωτοβουλία να προμηθευτεί αντιβίωση από το φαρμακείο, για να του περάσει. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, όμως, δίνει μια άλλη, εξίσου ανησυχητική τροπή στα πράγματα, καθώς ευθύνεται για τη δημιουργία των “σούπερ” μικροβίων, που σταδιακά δεν τα “πιάνει” κανένα φάρμακο!

Εξάλλου ανησυχία έχει προκαλέσει το πρώτο σοβαρό κρούσμα γρίπης (Η3Ν2 τύπου Α) για τη φετινή περίοδο, στη Λάρισα. Αφορά σε 59χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.