Η διαχείριση της εξάπλωσης των κουνουπιών – και δη των μολυσμένων – αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Το Ευρωπαϊκό έργο LIFE CONOPS στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ορθολογική διαχείριση των κουνουπιών προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό έργων για την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που αυτά μεταδίδουν. Για το σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν δώδεκα πρωτότυπες παγίδες παρακολούθησης των συγκεκριμένων κουνουπιών, οι οποίες το προσεχές διάστημα θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου σε Ελλάδα και σε Ιταλία. Μέσω της ειδικής αυτής παγίδας, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ημερίδας, είναι δυνατή η παρακολούθηση του πληθυσμού των χωροκατακτητικώνκουνουπιών και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα, αφενός της έγκαιρης διάγνωσης της εισόδου νέων ειδών κουνουπιών και αφετέρου της αποφυγής της εγκατάστασής τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης και μετάδοσης των ασθενειών στον άνθρωπο που σχετίζονται με τα νέα αυτά είδη κουνουπιών.

Το έργο LIFE CONOPS συντονίζει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συμμετέχουν σε αυτό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η εταιρεία TERRA NOVA, η εταιρεία ΟΝΕΧ καθώς και άλλοι τέσσερεις φορείς με έδρα την Ιταλία. 

Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει ημερίδα με θέμα: «Καταπολέμηση κουνουπιών και δημόσια υγεία: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής» στο Αμφιθέατρο του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του LIFE CONOPS από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ενώ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υγείας. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες και θα παρουσιάσουν θέματα που άπτονται της διαχείρισης των κουνουπιών.