Ποιος θα το πίστευε πως ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της πιο άγριας τρομοκρατικής οργάνωσης, της 17 Νοέμβρη, που για χρόνια φιγούραραν στην κορυφή της λίστας των καταζητούμενων, θα έπαιζε ανέμελος μπαγλαμαδάκι σε video clip.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι λάτρης της παραδοσιακής μουσικής και κατασκευαστής μουσικών οργάνων. Ζει στην Ικαρία και είναι το μεγαλύτερο από τα 11 παιδιά του παπα Τριαντάφυλλου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στρατολογείται στη «17 Νοέμβρη». Είναι ο «Μανώλης»  της τρομοκρατικής οργάνωσης και έχει πλούσια δράση.

Όταν η βόμβα σκάει στα χέρια του αδερφού του Σάββα, εκείνη το βράδυ του Ιούνη στο λιμάνι του Πειραιά, ξεκινά και η αρχή του τέλους. Ο Χριστόδουλος μιλά για σκευωρία, αλλά όταν έρχεται η ώρα της σύλληψης και της ανάκρισης παραδέχεται τη δράση του. Είναι εκείνος που στρατολόγησε τον Σάββα, τον Βασίλη Τζωρτζάτο… Είναι ένα από τα κομβικά πρόσωπα της «δεύτερης γενιάς» της οργάνωσης, είναι η πρώτη σύλληψη που πραγματοποιεί η αντιτρομοκρατική και η κατάθεσή του ανοίγει το δρόμο για έναν νέο, μεγάλο κύκλο συλλήψεων.

«Μετανιώνω για τις πράξεις μου. Ήδη από το 1992 έχω αποσυρθεί από την ομάδα, όμως δίσταζα και φοβόμουνα να απευθυνθώ σε δικηγόρο ή να προσφύγω σε δικαστικές αρχές γιατί φοβόμουν κυρίως για τα αδέρφια μου Σάββα και Βασίλη και για την υπόλοιπη οικογένειά μου. Από το 1992 μέχρι τη σύλληψή μου συμμετείχα σε ελάχιστες επιχειρήσεις που αφορούσαν κυρίως ληστείες», δηλώνει στην απολογία του.

Ο 56χρονος Ξηρός αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε 33 εγκληματικές ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της 17Ν και καταδικάζεται σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Ο ίδιος παραδέχεται πως συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Τσαντ (3/4/84), στη δολοφονία του εκδότη Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη (21/2/85), στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα το θάνατο του αστυφύλακα Ι.Γεωργακόπουλου (26/11/85), στη δολοφονία του βιομηχάνου Δ. Αγγελόπουλου (8/4/86), στη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν (28/6/88) και στη δολοφονία του λοχία Στιούαρτ Ρόναλντ (10/3/91).

Επιπλέον, ο Χριστόδουλος Ξηρός συμμετείχε στις απόπειρες κατά των Γ. Πέτσου (8/5/89), Β. Βαρδινογιάννη (20/11/90) και Ι. Παλαιοκρασσά.Πέτσου (8/5/89), Β. Βαρδινογιάννη (20/11/90) και Ι. Παλαιοκρασσά. Ο 56χρονος είναι επίσης ένας από τους τρομοκράτες που το 1991 επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά λεωφορείου των ΜΑΤ -αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό και επτά τραυματίες – και κατά των γραφείων της εταιρείας Βιοχάλκο ΑΕ.

Παράλληλα, πήρε μέρος στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα (14/8/88), στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου (24/12/89) και το Πολεμικό Μουσείο (3/2/90), στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια (20/11/91), αλλά και σε πολλές ληστείες.

Μέσα από τις φυλακές έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις για τις συνθήκες κράτησης και τις μεθόδους των σωφρονιστικών Αρχών. Έχει υποβάλλει αιτήματα που έχουν όλα απορριφθεί και ίσως να ήταν αυτός ο λόγος που τον οδήγησαν στην «απόδρασή» του, έπειτα από την άδεια που είχε πάρει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Φραγκίσκο Ραγκούση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος τόνισε επίσης, πως ο Ξηρός  «μπόρεσε και ξέφυγε όπως κάθε επαναστάτης πρέπει να κάνει».