«Αυτή η διάκριση δεν είναι προσωπική. Ανήκει σε όλη την ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, που δουλεύει καθημερινά και πολλές φορές ξεπερνά τον εαυτό της». Αυτή ήταν η δήλωση του Νικήτα Κανάκη όταν τον πληροφορήσαμε για το τελικό αποτέλεσμα.

Το να καταφέρνει κανείς να εμπνέει κάτω από δύσκολες και πολλές φορές ασυνήθιστα σκληρές συνθήκες, δίνει μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια. Και τον νικητή! Αν αυτή τη χρονιά, το σύνολο -σχεδόν- των απλών πολιτών είναι ήρωες, επιλέξαμε πέντε υποψηφίους για την κατηγορία Έλληνας της Χρονιας.

Ο νεαρός Αλέξανδρος Αβρανάς κέρδισε τον «Αργυρό Λέοντα» (βραβείο σκηνοθεσίας) στο Φεστιβάλ Βενετίας, με την ταινία «Miss Violence» και έδειξε ότι ο ελληνικός κινηματογράφος έχει ταλέντο και μέλλον.

Στον χώρο της διασκέδασης ο… βασιλιάς ήταν ένας: Tonis Sfinos. Ο άνθρωπος που κατάφερε να είναι ο blockbuster καλλιτέχνης του 2013, αφού όπου και αν εμφανίστηκε τα ταμεία έγραψαν «sold out». Η ευχάριστη έκπληξη ενός perfomer, πολύ διαφορετικού από όσους έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μετά από τρία χρόνια…  «τηλεασκητικής σιωπής», επανήλθε σαν «ταύρος σε υαλοπωλείο», για να επιβεβαιώσει πως  είναι ο νούμερο 1 opinion leader. Κατάφερε να πάρει αμέσως τον πρωτιά από τον κύριο ανταγωνιστή του στα πολιτικά talk show της Δευτέρας , Γιάννη Πρετεντέρη,  αλλά και να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα.

Ενώ δεν υπήρχε Έλληνας που να μην πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, με τον Βασίλη Σπανούλη να επιβεβαιώνει τον ρόλο του «ηγέτη». Πριν μερικά χρόνια ρίσκαρε, έφυγε από τον Παναθηναϊκό για να φορέσει τα «ερυθρόλευκα» και απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή.

Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται τις προσπάθειες του Νικήτα Κανάκη. Ο Πρόεδρος των Ελλήνων «Γιατρών του Κόσμου» μαζί με την ομάδα του, δίνει μια καθημερινή «μάχη» για να διατηρηθεί ισορροπία του κοινωνικού ιστού. Μέσα από τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία προσπαθεί να δώσει ανάσα στους αποκλεισμένους Έλληνες και μετανάστες από τη δημόσια υγεία. Οι αναγνώστες του Provocateur έσπευσαν με την ψήφο τους να του το αναγνωρίσουν.

 

Αποτελέσματα «Ο Έλληνας Άνδρας του 2013»

Νικήτας Κανάκης 37%

Βασίλης Σπανούλης 21%

Νίκος Χατζηνικολάου 20%

Tonis Sfinos 12%

Αλέξανδρος Αβρανάς 10%