Η χρονιά σιγά σιγά φτάνει στο τέλος της και όλα τα μεγάλα μουσικά sites, οι απανταχού bloggers, μαζί κι η blogovision έχουν ανακηρύξει τα καλύτερα albums του 2013. Έτσι λοιπόν κι εγώ, βρήκα το χρόνο, πήρα και το θάρρος να βγάλω μία μίνι λίστα με τα μόλις 5 albums που καθόρισαν τη δική μου μουσική χρονιά.

Η αλήθεια είναι πως η μουσική μέσα στο 2013 ήταν άπειρη. Αν κοιτάξεις μία στιγμή τις κυκλοφορίες που είχαμε μέσα στους προηγούμενους μήνες, θα καταλάβεις πως δεν έχεις ακούσει ούτε το 1/3 αυτών, άρα θέλω να δείξετε μία κατανόηση αν κάτι μου έχει ξεφύγει, αν κάτι έχω αφήσει στην απ’έξω και σκεφτείτε πάντα ότι αυτού του είδους οι λίστες έχουν να κάνουν και με τα γούστα του καθενός. Δε θα δεις επομένως εδώ το τελευταίο album των Vampire Weekend όσο κι αν το εκθείασαν οι περισσότεροι εκεί έξω.

Ας μην μακρηγορώ όμως άλλο και ας ξεκινήσουμε.

5. Yeezus – Kanye West

Αυτή η δισκογραφική δουλειά έκρυβε μία πολύ μεγάλη έκπληξη για μένα και αυτή ήταν πως στην ουσία μου άρεσε πάρα πολύ, από το πρώτο sec μέχρι το τελευταίο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι δε δηλώνω hardcore fan της rap μουσικής σκηνής ούτε και του Kanye West επίσης. Η persona του είναι πολύ ιδιαίτερη, οι περισσότεροι δε μπορούν να συμβαδίσουν, αλλά όσον αφορά στη μουσική του, όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα για το Yeezus από όλες τις απόψεις. Μουσικά, στιχουργικά κοκ. Η παραγωγή του album ξεκίνησε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι και ο Kanye βρήκε έμπνευση στην αρχιτεκτονική και επισκέφτηκε πολλές φορές το Μουσείο του Λούβρου κατά τη διάρκεια των μουσικών του αναζητήσεων. Το Yeezus είναι σκοτεινό και χτύπησε κορυφή σε πολλά charts, μεταξύ αυτών του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και φυσικά ήταν στο Νο1 του Billboard. 

Ξεχωρίζουν τα: New Slaves, Blood On The Leaves

https://www.youtube.com/watch?v=D0QcxWPB59o

 

4. If You Wait – London Grammar

Αυτό είναι το ντεμπούτο album ηλεκτρονικής μουσικής του βρετανικού trip hop τρίο London Grammar που απαρτίζεται από τους Hannah Reid, Dot Major και Dan Rothman. Κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2013 και οι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών βασίζονται στην προσωπική ζωή της Hannah, της οποίας η φωνή είναι λες και ακούς με κάποιον τρόπο έναν συνδυασμό της Florence Welch και της Lana Del Rey. Το If You Wait περιλαμβάνει συνολικά 11 τραγούδια και οι κριτικοί του έδωσαν τα καλύτερα reviews, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων είχε να κάνει με τα φωνητικά της Reid που χαρακτηρίζονται ως καθοριστικά soulful. Το album έφτασε ως το Νο2 του UK Albums Chart σκοράροντας κάτι παραπάνω από 33.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Ξεχωρίζουν τα: Wasting My Young Years, Strong, Metal & Dust

 

3. Days Are Gone – Haim

Το Made in USA συγκρότημα των Haim έπεσε στην αντίληψή μου όταν κοιτάζοντας τα βρετανικά charts τις είδα να βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις και καθότι δε γνώριζα τίποτα για εκείνες, πήρα στα χέρια μου το Days Are Gone και δε χρειάστηκαν πολλά (από τα άπειρα) replays για να το θεωρήσω ως ένα από τα περισσότερο αγαπημένα μου albums όχι μόνο αυτής της χρονιάς, αλλά και σε γενικότερο και πιο ευρύ επίπεδο. Η Este, η Danielle και η Alana έχουν υπογράψει στη δισκογραφική του Jay-Z, κάτι που αυτόματα ερμηνεύεται ως εισιτήριο στην επιτυχία. Το ντεμπούτο album τους το κυκλοφόρησαν το Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει 11 τραγούδια, από τα οποία δε ξέρεις ποιο να πρωτολατρέψεις, ενώ έκαναν και ένα πέρασμα φέτος από το Saturday Night Live, μία εμφάνιση που ξεκίνησε λίγο αμήχανα, αλλά πήρε τελικά τις καλύτερες κριτικές. Το If You Wait έπιασε το Νο1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, Νο2 σε ποικίλα charts του Billboard, αλλά και της Σκωτίας, της Ιρλανδίας και της Αυστραλίας επίσης. 

Ξεχωρίζουν τα: Falling, The Wire, Don’t Save Me

 

 

2. 20/20 Experience – Justin Timberlake

Ακόμα και με τη Beyonce να σκάει μύτη στην εκπνοή του έτους, ο Justin Timberlake έχει δικαιωματικά τον τίτλο του μεγαλύτερου μουσικού comeback αυτής της χρονιάς, τουλάχιστον όσον αφορά στην pop μουσική. Από το 2006 που μας είχε δώσει το υπέρτατο FutureSex/LoveSounds πέρασαν 7 χρόνια μέχρι να ανακοινώσει επιτέλους πως επιστρέφει σε αυτό που είναι γεννημένος να κάνει. Το άστρο του λάμπει πιο φωτεινό από ποτέ και το 20/20 Experience αποτελεί το μουσικό θαύμα της μέχρι τώρα καριέρας του. Το πρώτο part κατέχει ακόμα ρεκόρ πωλήσεων, αφού μέσα στην πρώτη του μόλις εβδομάδα πούλησε πάνω από 900.000 αντίτυπα, κάτι που κανείς άλλος δεν κατάφερε να κατορθώσει μέσα στο 2013. Το part2 πήρε διθυραμβικές κριτικές, πολλοί το χαρακτήρισαν ως λιγότερο εντυπωσιακό ακουστικά απ’ότι το πρώτο μέρος, αλλά και πάλι όπως ήταν αναμενόμενο ντεμπουτάρισε στην κορυφή του Billboard. Ο JT με αυτή τη δισκογραφική του δουλειά έσπασε πολλά ρεκόρ, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, έδειξε και απέδειξε γιατί είναι το πιο ταλαντούχο πλάσμα που έχουμε δει ύστερα από τον MJ. 

Ξεχωρίζουν τα: Mirrors, Tunnel Vision, Drink You Away, Take Back the Night

 

1. AM – Arctic Monkeys

Εδώ και μερικά χρόνια, έχω μία πολύ καλή φίλη που αγαπά και εκθειάζει τους Arctic Monkeys όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Φέτος με έκανε να ζηλέψω όταν πόσταρε φωτογραφικό υλικό από live εμφάνισή τους στην Αγγλία και ήταν εκείνη που με έπεισε τελικά με τον τρόπο της, να ακούσω το AM και για αυτό θα την ευχαριστώ επ’άπειρον. Μουσικό αριστούργημα. Είτε ανήκεις στους fans της rock μουσικής είτε όχι. Οι Arctic Monkeys κυκλοφόρησαν ένα εξαίσιο πέμπτο studio album, το οποίο βρέθηκε φυσικά κατευθείαν στο Νο1 του Ηνωμένου Βασιλείου, κάνοντάς τους το μοναδικό ανεξάρτητο δισκογραφικά συγκρότημα ever που κατάφερε και με τις 5 πρώτες δισκογραφικές δουλειές του να ντεμπουτάρει στην κορυφή. Ήταν προτεινόμενο για Mercury Prize for Best Album, ήταν το καλύτερο album του 2013 για το NME, το οποίο το κατέταξε επίσης στα 500 καλύτερα albums όλων των εποχών. Έγινε πλατινένιο φυσικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε στην κορυφή και το Top 10 των περισσότερων charts ανά τον κόσμο.

Ξεχωρίζουν τα: Do I Wanna Know, Why’d You Only Call me when you High, Arabella, R U Mine

 

Χρόνια πολλά λοιπόν και από εμένα, με το καλό να μας έρθει ο νέος χρόνος και ας ελπίσουμε, αν μη τι άλλο, να έχει πολλή και αγαπημένη μουσική, γιατί χωρίς αυτήν η ζωή μας θα ήταν μισή. 

Happy New Yeaaaaaar!!