Να αναλογιστούν τους πιθανούς κινδύνους και τις ευθύνες τους, εάν επιλέξουν να μην εμβολιάσουν το παιδί τους, καλεί το ΚΕΕΛΠΝΟ τους γονείς.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν:

  • Κάθε νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή της Ευρώπης, καθώς αυτά τα νοσήματα κυκλοφορούν ακόμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Ενίοτε, τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες, π.χ. αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.
  • Η εμφάνιση ενός μόνο κρούσματος σε ορισμένα νοσήματα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στην κοινότητα. Παράδειγμα είναι η ιλαρά, η οποία αποτελεί μια από τις πιο μεταδοτικές νόσους και μεταδίδεται γρήγορα μεταξύ ατόμων που δεν έχουν ανοσία στην συγκεκριμένη νόσο.
  • Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων πόσο σοβαρά μπορεί να εξελιχθεί η νόσος στο παιδί σας.
  • Παιδιά που έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, εάν δεν εμβολιαστούν.

«Με την επιλογή σας, ως γονείς, να μην εμβολιάσετε το παιδί σας, θέτετε σε κίνδυνο όχι μόνο το ίδιο το παιδί αλλά και το κοινωνικό σύνολο», επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.