Ο άνθρωπος που έκανε τη Marvel, αυτοκρατορία. Ο πατέρας του Spiderman, του Iron Man, του Thor, του  Hulk, των X-Men, των Fantastic Four, του Daredevil. Ενας ζωντανός θρύλος. Αν ήταν σούπερ ήρωας, θα είχε τη δύναμη του Hulk, την εφευρετικότητα του Mr. Fantastic, την επιβλητικότητα του Captain America. Είναι ο Stan Lee και είναι όλα αυτά μαζί. Δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι του «The Man Generalissimo»!

Γεννημένος στις 28 Δεκεμβρίου του 1922 στη Νέα Υόρκη, ο Stanley Martin Lieber όπως είναι το πλήρες όνομά του, έφερε την επανάσταση στα κόμικς την δεκαετία του ’60 όταν σε συνεργασία με τον επίσης θρυλικό σχεδιαστή Jack Kirby, δημιούργησε περίπλοκους, πιο προβληματικούς, και γι΄αυτό το λόγο πιο ρεαλιστικούς, υπερηρωικούς χαρακτήρες, ενώ εγκαινίασε και την ιδέα του shared universe στα κόμικς, ένα σύμπαν δηλαδή όπου οι ήρωες μοιράζονται έναν κοινό κόσμο, ενώνονται, διαπλέκονται, συνεργάζονται, συμβιώνουν.

Αυτή ήταν η απάντηση στην μέχρι τότε παντοδυναμία της «αντιπάλου» DC Comics, στους σούπερ-σταρ υπερήρωές της, και στο παράλληλο multiverse σύμπαν της. Κι έτσι η Timely Comics που ξεκίνησε τις εκδόσεις της το 1939, χτύπησε φλέβα χρυσού όταν ανέθεσε το 1961 στον Stan Lee που αρχικά είχε προσληφθεί ως βοηθός και στην συνέχεια έγραψε διάφορες ιστορίες για κόμικς της εταιρίας (μεταξύ των οποίων το ντεμπούτο του στο τρίτο τεύχος του «Captain America» το 1941), να δημιουργήσει μία ομάδα υπερηρώων. Οι Fantastic Four γεννήθηκαν. Η Timely έγινε Marvel, ο Stan Lee μεγαλούργησε και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία…

Η  «σημαία» της Marvel Comics, ο «θεός» των φαν, έφερε και μία ακόμη επανάσταση όταν προσπάθησε και κατάφερε να γίνει πιο ελαστική η λογοκρισία στα κόμικς οδηγώντας τελικά την «μακαρθική» Comics Code Authority να αλλάξει τους κανόνες της. 

Ο ακούραστος παγκόσμιος πρεσβευτής «καλής θελήσεως» των κόμικς έγινε πλέον 91 ετών, αλλά αρνείται να μεγαλώσει και σε αυτό τον στηρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν όπως και ο ίδιος έχει πει, με τα «παραμύθια του για μεγάλα παιδιά», για «ανθρώπους που ονειρεύτηκαν κάποια στιγμή ότι έχουν τη δύναμη να πετάξουν, ότι είναι πανίσχυροι, ότι μπορούν να σώσουν τον κόσμο». Οσοι φαν είχαν την τύχη και την τιμή να τον συναντήσουν στα κόμικ συνέδρια και παρουσιάσεις τα οποία ποτέ δεν έχει απαξιώσει καθώς λατρεύει το κοινό του, μιλούν για έναν σεμνό, προσιτό, με χιούμορ άνθρωπο, γεμάτο ζωντάνια και σπιρτάδα, λες και δε μεγάλωσε ποτέ. Αγέραστο, αεικίνητο.

Εμείς του ευχόμαστε την άφθαρτη φύση του Wolverine και το μόνο που έχουμε να πούμε είναι «Σ’ ευχαριστούμε Stan Lee».