Πάρτι έκανε τη χρονιά που μας πέρασε το Hollywood. Πολλές ταινίες που έφεραν ακόμα περισσότερα λεφτά στα ταμεία των studio, αστραφτεροί star της μεγάλης οθόνης, επιστροφές, superheroes και ήρωες με άρωμα κλασικού Hollywood. 

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για την κινηματογραφική χρονιά που φεύγει. Τον… ανθρώπινο Superman στο «Man of Steel»; Το διαστημικό δράμα «Gravity»; Το θρίλερ που κόβει την ανάσα «Prisoners»; ‘Η το νέο διαμαντάκι του Woody Allen «Blue Jasmine»; Όλες τους υπέροχες ταινίες, αλλά τελικά καμία δεν έμοιαζε με το «Great Gatsby». 

Το έργο του F. Scott Fitzgerald επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη για 5η φορά και εντυπωσίασε και πάλι. Η ταινία ακολουθεί τον επίδοξο συγγραφέα Νικ Κάραγουεϊ, που φεύγει από τις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για να πάει στην Νέα Υόρκη της άνοιξης του 1922, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από τα χαλαρά ήθη, την πομπώδη τζαζ, την κυριαρχία του λαθρεμπορίου και της ακμής του χρηματιστηρίου. 

Κυνηγώντας το δικό του Αμερικανικό Όνειρο, ο Νικ θα βρεθεί δίπλα στον μυστηριώδη και κοσμικό εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπυ, και κοντά στην ξαδέρφη του Ντέζι και τον ερωτύλο γαλαζοαίματο σύζυγό της, Τομ Μπιουκάναν. Κάπως έτσι ο Νικ θα χαθεί στον κόσμο των κροίσων, της ψευδαίσθησης, του έρωτα και της απάτης τους. Καθώς ο Νικ βιώνει τα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τον κόσμο στον οποίο πλέον ζει, καταγράφει την ιστορία του ατελέσφορου έρωτα, των αδιάφθορων ονείρων που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη σύγχρονη εποχή. 

Ο Baz Luhmann κάθησε στη καρέκλα του σκηνοθέτη και κατάφερε να βγάλει από τους stars που είχε στη διάθεσή του, όλο τους το ταλέντο. Και εκείνη με τη σειρά τους δεν τον απογοήτευσαν. «Ταξίδεψαν» 90 χρόνια πίσω και οι Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan και Tobey Maguire έδειχναν να έχουν… γεννηθεί για εκείνη την εποχή. 

Και από το τελικό αποτέλεσμα, ούτε οι παραγωγοί του «Great Gatsby» πρέπει να έχουν παράπονο. Παρά τις μικτές κριτικές που πήρε το φιλμ που κόστισε περίπου 100 εκ. δολάρια, στο τέλος οι εισπράξεις του άγγιξαν τα 350 εκ. 

Φυσικά από μια τέτοια ταινία δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και μερικές «λεπτομέρειες». Εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και ένα soundtrack που παρά το γεγονός ότι πίσω του έκρυβε πολλά μεγάλα αστέρια της σύγχρονης pop σκηνής (Jay Z, Beyonce, Fergie, will.i,am, Florence and the Machine) σε ταξίδευε στον μαγικό κόσμο των καμπαρέ. 

 

Αποτελέσματα «Η Καλύτερη Ταινία του 2013»

The Great Gatsby 31%

Blue Jasmine 23%

Prisoners 21% 

Gravity 19%

Man of Steel 6%