To 2013 ήταν μια χρονιά με αρκετούς ήρωες. Κινηματογραφικά ο Kevin Spacey και ο Leonardo DiCaprio απέδειξαν γιατί θεωρούνται αστέρια στον χώρο τους, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Ο Spacey επειδή… ρίσκαρε να πάει κόντρα στα δεδομένα και επανήλθε στον κόσμο των σήριαλ με μια web σειρά, δωρέαν για όλους. Ο DiCaprio επειδή συνεχίζει να παίζει σε Οσκαρικές ταινίες και ρόλους, χωρίς να νοιάζεται που τον σνομπάρει η Ακαδημία. Και ναι, είναι από τους stars που έχουν αυτό το άρωμα του παλιού Hollywood. 

Όπως άλλωστε και ο Justin Timberlake, που από teen idol τα τελευταία χρόνια δείχνει να είναι ο απόλυτος βασιλιάς της pop μουσικής σκηνής. Βέβαια και στην πολιτική οι ΗΠΑ βρήκαν τον νέο τους hero. Ο αριστερός Bill De Blasio είναι ο νέος δήμαρχος του… καπιταλισμού (Νέα Υόρκη) και δείχνει ικανός να τα αλλάξει όλα. 

Όμως κανείς δεν τάραξε τόσο πολύ τα νερά όσο ο Edward Snowden. Ο nerd, ο τεχνικός της NSA και της CIA, μέσα στο 2013 έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ, και ο αγαπημένος ήρωας του πλανήτη. Ο 30χρονος Αμερικανός ήταν αυτός που διέρρευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις! 

Ο Snowden συνεργάστηκε με την εφημερίδα Guardian, στην οποία και δημοσιεύτηκαν μια σειρά από εκθέσεις βασισμένες στις αποκαλύψεις του Snowden τον Ιούνιο του 2013. Ο Snowden αποκάλυψε πληροφορίες για μία σειρά από απόρρητα προγράμματα των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τηλεφωνικών μεταδεδομένων και των προγραμμάτων παρακολούθησης PRISM και Tempora. Μάλιστα είπε ότι οι διαρροές ήταν μία προσπάθεια «να ενημερωθεί το κοινό ως προς το τι συμβαίνει στο όνομά του και τι εναντίον του».

Φυσικά από εκείνη την ώρα ο Snowden έχει μπει στην μαύρη λίστα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίες απαιτούν την παράδοσή του στις αρχές, ώστε να δικαστεί. Ο νεαρός τεχνικός αρχικά βρήκε προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, ενώ την Την 1η Αυγούστου 2013 ο Σνόουντεν αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο της Μόσχας και μεταφέρθηκε σε άγνωστη αλλά ασφαλή τοποθεσία.

Το σίγουρο είναι ότι ο Snowden είναι σήμερα ένα από τα πιο αγαπητά άτομα του πλανήτη (εκτός των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Αγγλίας), σε τέτοιο βαθμό ώστε «πρωταγωνίστησε» ακόμα και στο South Park, με το επεισόδιο να κάνει τα καλύτερα νούμερα της animation σειράς τα τελευταία 2 χρόνια. Άλλωστε οι αποκαλύψεις τους ήταν ένα γερό χτύπημα στον έλεγχο των ισχυρών. Και αυτά αρέσουν πολύ στον κόσμο. 

Αποτελέσματα «Ο Άνδρας του 2013»

Edward Snowden 42% 

Kevin Spacey 23% 

Leonardo DiCaprio 18% 

Justin Timberlake 12% 

Bill De Blasio 5%