Για τους περισσότερους είναι διασκέδαση. Για τους παθιασμένους είναι… θρησκεία. Για τους ανεγκέφαλους είναι ξέσπασμα. Για τους ηττημένους είναι ένα παιχνίδι που παίζουν 22 παίκτες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Και για τους άσχετους είναι ένα παιχνίδι με το μυστήριο του… οφσάιντ! Αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δει έστω και μια φορά στη ζωή του ποδόσφαιρο.

Για αυτό είναι και το πιο δημοφιλές παιχνίδι του πλανήτη. Και όχι άδικα. Δεν υπάρχει Έλληνας, ακόμα και ο πιο άσχετος, που να μην πανηγύρισε σαν μικρό παιδί τη κατάκτηση του Euro από την Εθνική μας το 2004. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει για το… χέρι του Θεού του Maradona και να μην γνωρίζει τον Pele. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει εντυπωσιαστεί με κάποιο γκολ. 

Ναι, το ποδόσφαιρο είναι μια διασκέδαση. Αλλά μερικές φορές, ορισμένοι αγώνες, το μετατρέπουν σε κάτι παραπάνω. Το κάνουν μέρος της Ιστορίας του ανθρώπου. Και αυτό θα δούμε εδώ: τους 5 αγώνες που άλλαξαν την ιστορία. 

Αγγλία VS Γερμανία (25 Δεκεμβρίου 1914) 

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Από τον Αύγουστο Άγγλοι και Γερμανοί μάχονται στο μέτωπο, βλέπουν φίλους τους να πεθαίνουν και κάνουν τα πάντα για να εξοντώσουν τον εχθρό και να φτάσουν στη νίκη. Παραμονή Χριστουγέννων στο μέτωπο της Υπρ στο Βέλγιο, Γερμανοί στρατιώτες αρχίζουν να τραγουδούν γιορτινά κομμάτια. Το παράδειγμά τους ακολουθούν και οι Άγγλοι στρατιώτες. Ανταλλάζουν ευχές και δώρα. Και ανήμερα των Χριστουγέννων, οι δύο πλευρές, οι δύο εχθροί βρίσκονται σε ένα αυτοσχέδιο ποδοσφαιρικό γήπεδο σε έναν αγώνα που θα γράψει Ιστορία και θα σταματήσει τον πόλεμο για 48 ώρες. Ένα πραγματικό Χριστουγεννιάτικο θαύμα, έστω και λίγο.

Και εμείς, 99 χρόνια μετά, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι ο αθλητισμός ενώνει. Τι κρίμα… 

 

Δυτική Γερμανία VS Ουγγαρία (1954) 

Είναι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γερμανία είναι χωρισμένη στα δύο και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της από την τρέλα του Hitler. Η Δυτική Γερμανία πηγαίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά καταφέρνει να φτάσει στον τελικό. Εκεί έχει να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ουγγαρία, μια ομάδα που δεν είχε ηττηθεί για 32 ματς, ενώ στους ομίλους είχε διαλύσει τη Δυτική Γερμανία με 8-3. 

Όλα δείχνουν ότι θα κάνει περίπατο και στον τελικό. Μάλιστα οι Ούγγροι προηγούνται με 2-0. Ωστόσο τα «πάντσερ» παιρνούν στην αντεπίθεση και φτάνουν στην απόλυτη ανατροπή: 3-2 και το Κύπελλο πάει στη Γερμανία. Το «Θαύμα της Βέρνης» μόλις είχε πραγματοποιηθεί. 

 

Rangers VS Bucks (1966) 

Ήταν μια από τις χειρότερες φυλακές, όπου πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι που πήγαν κόντρα στο καθεστώς του απαρχάιντ – ανάμεσά τους και ο Nelson Mandela. Και όμως στο νησί Ρόμπεν, οι κρατούμενοι μετά από δύο χρόνια πιέσεων κατάφεραν να δημιουργήσουν τη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακάνα μέσα στις φυλακές. Έφτιαξαν γήπεδο, ομάδες, όρισαν διαιτητές και οργάνωσαν πρωτάθλημα. Και το 1966 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στους Rangers και Bucks. 

Σκορ δεν κρατήθηκε, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που ενδιέφερε τους κρατούμενους – είχαν βρει έναν τρόπο να μείνουν ζωντανοί μέσα στη φρίκη της φυλακής. Είχαν βρει κάτι που τους έδινε ζωή. 

 

Σάντος VS Λάγκος (1967) 

Η Νιγηρία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς. Και όμως το 1967 η Σάντος του Pele αποφασίζει να δώσει εκεί έναν αγώνα επίδειξης. Και είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία όλων ώστε να δουν τον μάγο της μπάλας να παίζει ποδόσφαιρο, που οι δύο πλευρές αποφασίζουν 48ωρη ανακωχή, ώστε να μην ακυρωθεί το ματς! Ο επιθετικός της Σάντος Lima είπε για αυτή την εμπειρία του «Ήταν απίστευτο. Άφησαν τα όπλα για να δουν τον αγώνα. Θυμάμαι κόσμο να έρχεται στο γήπεδο και να φέρνει ο καθένας τη δική του καρέκλα». 

 

Τουρκία VS Αρμενία (2009) 

Η έχθρα ανάμεσα στις δύο πλευρές κρατάει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γενοκτονία των Αρμενίων. Όμως το 2009, Τουρκία και Αρμενία βρέθηκαν αντιμέτωπες στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και εκεί για πρώτη φορά ένας Αρμένιος ηγέτης βρέθηκε σε Τουρκικό έδαφος, έκατσε δίπλα στους Τούρκους πολιτικούς και παρακολούθησαν την αναμέτρηση. Μια ακόμα νίκη του ποδοσφαίρου μόλις είχε πραγματοποιηθεί.