Πειραιώς με κατεύθυνση προς Πειραιά. Μετά το 260, στροφή δεξιά και παρκάρισμα πίσω από μια νταλίκα. Βιομηχανική άλλωστε η περιοχή, βιομηχανικής αισθητικής και ο θεατρικός χώρος που θα μπω για να παρακολουθήσω την πρεμιέρα. Ο Μηνάς Χατζησάββας παρέα με τη Φιλαρέτη Κομνηνού, η  Μαρία Αλιφέρη, ο Μάρκος Σεφερλής μετά της συζύγου, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Αργύρης Ξάφης, η Άννα Μονογιού δίπλα στον Διονύση Τσακνή, η Βίκυ Βολιώτη, ο Μανώλης Μαυροματάκης…  Παρκάρουν κι αυτοί και αφού στήνονται για τις καθιερωμένες σοουμπιζνικές φωτογραφίες μπροστά από τους… στημένους φωτογράφους, μπαίνουν στον λιτό κι επιβλητικό «Χώρο Δ». Εκεί όπου σε λίγο θα χαμηλώσουν  τα φώτα κι ο Γιώργος Κιμούλης θα γυρίσει το πρόσωπό του προς το μέρος μας για να απλώσει με τρομακτική μαεστρία τον τρελό βίο και την περίπλοκη πολιτεία του Βασιλιά Ληρ.

Ένα από τα σπουδαιότερα σαιξπηρικά έργα, ένα δράμα της ελισαβετιανής εποχής που εδώ και  τέσσερις και πλέον αιώνες προκαλεί τρίξιμο στα θεατρικά σανίδια, καθηλώνει και συγκινεί πλατείες κι εξώστες ανά τον κόσμο. Μια τραγωδία που βγάζει στην επιφάνεια το πάθος για την εξουσία, τη δύναμη της οικογενειακής αλληλεγγύης και το δόλο πίσω από τις ενδοοικογενειακές διαμάχες. Την ισχύ της φιλίας, τα τερτίπια στα οποία οδηγεί ο φθόνος, την λύτρωση και την κατάρα που επιφέρει η πίστη. Μα πάνω από όλα: Την αγάπη προς τον άνθρωπο.

Κι αν ο επιβλητικός Γιώργος Κιμούλης χρειάζεται ακόμα πιστοποιήσεις  για την προσωπική του απόδοση, τις έλαβε απλόχερα εκεί λίγο πριν τις 12. Τότε που μαζί με την Κόρα Καρβούνη, τη Στεφανία Γουλιώτη,  το Γιώργο Γάλλο, τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, την Πηνελόπη Τσιλίκα, τον Αργύρη Πανταζάρα και τον Χάρη Τζωρτζάκη, απόλαυσαν το παρατεταμένο  χειροκρότημα του κοινού  για το ερμηνευτικό τους ρεσιτάλ διάρκειας 130 λεπτών. Απλόχερη η αποθέωση και για τον Σλοβένο σκηνοθέτη Tomaž Pandur (θεωρείται μέσα στους 10 καλύτερους θεατρικούς σκηνοθέτες σήμερα) και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης, της οποίας η μουσική, τα κοστούμια, τα σκηνικά, άφησαν χωρίς αμφιβολία τις καλύτερες των εντυπώσεων.

 

 

Περίληψη του έργου:

Ο Ληρ, βασιλιάς της Βρετανίας, πριν μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια, ζητάει από την καθεμιά να του δηλώσει το μέγεθος της αγάπης της. Οι δύο πρώτες καταφέρνουν να τον ξεγελάσουν με λόγια παχιά, οι Τρίτη αρνείται να φέρει στο στόμα της όλα όσα νιώθει η καρδιά της. Παρά τις συμβουλές του δούκα του Κεντ, ο βασιλιάς αποκληρώνει την Κορδέλια κι εξορίζει το δούκα. Την αποκληρωμένη κόρη παντρεύεται ο βασιλιάς της Φραγκιάς.

Ο Ληρ, συνοδεία 100 ακολούθων του, φιλοξενείται με τη σειρά κάθε μήνα από τις δυο μεγαλύτερες κόρες. Μολονότι έχει παραδώσει την εξουσία, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό. Ο δούκας του Κεντ, μεταμφιεσμένος, μπαίνει στην υπηρεσία του και του συμπαραστέκεται στους εξευτελισμούς που υφίσταται από τις κόρες του, οι οποίες τελικά τον διώχνουν.

Μετά από μια αλληλουχία συγκρούσεων, δολοφονιών, πρόσκαιρων συμμαχιών, βασανιστηρίων, τιμωριών, παρανοήσεων και αυτοκτονιών, ο βασιλιάς εξέρχεται της ζωής (και της σκηνής) έχοντας στην αγκαλιά του τη νεκρή και πολυαγαπημένη του Κορδέλια. Νικημένος, επιτέλους, από αυτόν τον ίδιο τον θάνατο. Τον μοναδικό λυτρωτή του μεγαλύτερου φόβου και ανησυχίας του: το ανυπόφορο γήρας.

 

 

info:

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή  20:30 (έως 3 Μαΐου)
Διάρκεια: 130 λεπτά
Tιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ (φοιτητικό), 12€ (εκπτωτικό)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
-VIVA: http://www.viva.gr/tickets/theatre/peiraios-260-ktirio-d/vasilias-lir/
-Public: Σύνταγμα, Καραγιώργη Σερβίας 1, Αθήνα, 10563, αλλά και σε όλα τα Public.
-ΙΑΝΟΣ: Σταδίου 24, Αθήνα 105 64, Ελλάδα
-Παπασωτηρίου: Πανεπιστημίου 37 & Κοραή
-RELOAD: Πανεπιστημίου 54, Αθήνα, 105 64
-Πειραιώς 260 (τρεις ώρες πριν την παράσταση)