Έναν ακόμη αστικό περίπατο διοργανώνουν οι atenistas Πόλις αύριο Κυριακή, στις 11.30 το πρωί. Με σύμμαχο τον ήλιο που πήρε τη θέση της μουντάδας των προηγούμενων ημερών και με την εμπειρία που διαθέτει η συγκεκριμένη συλλογικότητα σε δράσεις που σχετίζονται με την αναθέρμανση κι ανασύσταση των σχέσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας με γωνιές και ιστορίες της πόλης που δεν είναι ευρέως γνωστές, η αυριανή βόλτα-ξενάγηση φαντάζει ιδανική για να συμπληρώσει κανείς εποικοδομητικά την κυριακάτικη του ραστώνη.

Με αφετηρία, λοιπόν, την πλατεία Κολωνακίου, ο ιστορικός και αρχιτεκτονικός αυτός περίπατος σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθήνας, συνοδεύεται με πλείστες αφηγήσεις που πρέπει να ειπωθούν, με αφηγήσεις που αναδεικνύουν τη σημασία της συνοικίας ως στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών, ως τόπο συνάντησης διανοουμένων και κοσμοπολιτών που μεγάλο ρόλο διαδραμάτισαν στη διαμόρφωση της αστικής ταυτότητας αλλά και του ευρύτερου πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης, ο  Τέτσης, ο Χατζηδάκης, ο Γκάτσος, ο Ελύτης, είναι μερικοί από τους πολλούς που λάτρεψαν, εγκαταστάθηκαν ή απλώς περπάτησαν την κεντρική αυτή γειτονιά.

 

 

«Θα ξετυλίξουμε την ιστορία του μέσα από τα καλαίσθητα κτίρια αλλοτινών δεκαετιών. Από τις μεσοπολεμικές πολυκατοικίες του 1930 γύρω από την πλατεία, στο καφέ “Βυζάντιο” των ’60ς με πελατεία τον “αφρό” της αθηναϊκής διανόησης και διάσημους θαμώνες», περιγράφουν οι διοργανωτές στο κάλεσμα για τη δράση και συνεχίζουν: «Από το Βρετανικό Συμβούλιο που ιδρύθηκε το 1934, μέχρι το “Θεολογίτειον” που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Από τον χειμερινό υπόγειο κινηματογράφο “Έμπασσυ” που πρόβαλε την πρώτη του ταινία στα τέλη του 1962 και την οικία του αξεπέραστου συγγραφέα της γενιάς του ’30 Μίτια Καραγάτση, μέσω της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, που είναι ο πρώτος δρόμος στην Αθήνα με ολοκληρωμένες πολυκατοικίες που εμφανίστηκαν το 1920 η μία δίπλα στην άλλη, θα κατευθυνθούμε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης που κτίστηκε σε οικόπεδο που παρεχώρησε η Μονή Πετράκη το 1875. Από το πρωτοποριακό κτίριο του Γυμνασίου Θηλέων “Αριστοτέλης” που οικοδομήθηκε το 1929, στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή η οποία συστήθηκε το 1886 και στην Αμερικάνική Σχολή Κλασικών Σπουδών που ιδρύθηκε το 1881. Η περιήγησή θα καταλήξει στους εσωτερικούς χώρους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η οποία άνοιξε τις πύλες της το 1926. Ξεναγός μας και σε αυτή την βόλτα ο κ. Θανάσης Γιοχάλας – φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία».

Για όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν στον περίπατο-ξενάγηση, καλό θα είναι να γνωρίζουν πως παράλληλα θα μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα την Αδριάνειο Δεξαμενή (Πλατεία Δεξαμενής, 14:00-16:00) και το Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 7, 13:15-14:15).