Είτε είσαι βιβλιοφάγος, είτε απλά γουστάρεις να χαζεύεις τη θέα μιας βιβλιοθήκης στο σπίτι σου, υπάρχουν πολλές και καλόγουστες ιδέες για το πώς μπορείς να στήσεις μια τέτοια.

Τις προηγούμενες δεκαετίες κυριαρχούσε η λογική ενός κουτιού που σφινώναμε βιβλία. Τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη αυτή έχει ξεπεραστεί. Αρχιτέκτονες και διακοσμητές εσωτερικών χώρων προτείνουν την έξυπνη εκμετάλλευση των γωνιών και των καμπυλών που δημιουργούνται στους χώρους ή και ακόμα και την εκ του μηδενός δημιουργία τους.
[baanner]
Για παράδειγμα, η εκμετάλλευση του χώρου δεξιά και αριστερά από ένα τζάκι δίνει ένα πολύ ωραίο οπτικό αποτέλεσμα. Εάν ο χώρος είναι μεγάλος, μια ιδέα είναι η δημιουργία βιβλιοθήκης μέσα στο χώρο.

Εάν το σπίτι είναι διώροφο, δίνετε η δυνατότητα να γίνει μια πολύ ωραία και έξυπνη βιβλιοθήκη. Τραβώντας τη σκάλα λίγο πιο μπροστά από τον τοίχο δημιουργείται ένας χώρος ο οποίος “τρέχει” στον τοίχο συνεχόμενα καθ΄ ύψος και στους δύο ορόφους.

Ένας άλλος πολύ εντυπωσιακός τύπος βιβλιοθήκης είναι η θολωτή βιβλιοθήκη. Εάν τα τετραγωνικά μέτρα είναι περιορισμένα αλλά το ύψος του χώρου είναι αρκετό, μπορείς να κατασκευάσεις ένα στρόγγυλο ή τετράγωνο θόλο, να τον ντύσεις με ράφια, όπου θα τοποθετήσεις τα βιβλία σου. Η πρόσβαση σε αυτά γίνετε με μία, προσεκτικά επιλεγμένη, σκάλα.   

 
Γενικότερα το θέμα βιβλιοθήκη, σε μεγάλο βαθμό έχει ξεπεράσει την πραγματική έννοια και ανάγκη ύπαρξής της. Οι ασχολούμενοι με την διακόσμηση, σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν τα βιβλία σα διακοσμητικό στοιχείο. Παίρνουν βιβλία, μη δίνοντας σημασία στο περιεχόμενό τους και εστιάζουν στους χρωματικούς συνδυασμούς που μπορούν να κάνουν βάσει του χρώματος του εξώφυλλου.

Τέλος, δημοφιλής έχουν γίνει και οι ταπετσαρίες τοίχου με θέμα τις βιβλιοθήκες. Οι ταπετσαρίες αυτές, κάνουν το καθιστικό πιο εντυπωσιακό, ενώ χρησιμοποιούνται σαν διακόσμηση και σε υπνοδωμάτια ή τραπεζαρίες.