Παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα «Το πάθος για χρήμα σε κάνει… (σ.σ: γνωστό δημοσιογράφο με επώνυμο που κάνει ρίμα)», θα μπορούσαμε να πούμε πως «Το πάθος για εξουσία σε κάνει Φον Δημητράκη». Κι ας μην κάνει ρίμα. Και αυτό διότι ο Φον Δημητράκης, ο ήρωας που ξεπήδησε από το μυαλό του Δημήτρη Ψαθά στα ματωμένα εμφυλιοπολεμικά χρόνια, δίνει υπόσταση στο σύνθημα αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Τι ήταν ο Φον Δημητράκης; Ένας αποτυχημένος πολιτευτής στα χρόνια πριν την Κατοχή κι ένας ακόμη πιο αποτυχημένος πολιτικάντης στα χρόνια της Γερμανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Ένας αδίστακτος ονειρολάγνος, ένας θηρευτής της εξουσίας, ένας ανθρωπότυπος που συναντάται σε κάθε εποχή. Εκείνος που διαθέτει έναν και μοναδικό στόχο, να γίνει πιο ισχυρός, να αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη εξουσία, να επιβληθεί, να κυριαρχήσει και να καλύψει κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πλείστες όσες εσωτερικές του συγκρούσεις και αδυναμίες.

«Τύποι προδοτών υπάρχουν πολλών λογιών», γράφει ο Δημήτρης Ψαθάς για τον ήρωά του. «Ο Φον Δημητράκης δεν είναι ο στυγνός προδότης που τραβά τον δρόμο του με πλήρη συνείδηση του έργου του. Είναι ο κωμικοτραγικός Ρωμιός πολιτικάντης που τους ειρηνικούς καιρούς απέτυχε και γελοιοποιήθηκε οικτρά ζητώντας την ψήφο του λαού, κι όμως τον καίει πάντα ο καημός να ανέβει».

Ο Φον Δημητράκης, ένας αθηναίος αστός οικογενειάρχης που ανέκαθεν ονειρευόταν την ανάρρησή του στην πολιτική σκάλα, αλλά ουδέποτε κατάφερε να το πετύχει παρά τις όποιες τους προσπάθειες στα χρόνια του μεσοπολέμου. Ώσπου, στην κατεχόμενη Αθήνα του 1942 βλέπει να του παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία: Τακιμιάζει με τους κατακτητές, προκειμένου να του δοθεί αυτό που δόθηκε σε πλήθος άλλους αποτυχημένους, δειλούς, οπορτουνιστές της εποχής: ένα αξίωμα, ένας τίτλος, μια υπουργική καρέκλα.

Και το καταφέρνει.

Ωστόσο πίσω από την πλάτη του λειτουργεί ειρωνικά ένα παρασκήνιο πλήρως αντίθετο με τη στοχοθεσία του: ο γιος του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του συμμετέχει ενεργά στην Αντίσταση και ο αδερφός του προμηθεύει κρυφά με οπλισμό τους πατριώτες που αντιστέκονται στη γερμανική μπότα.

Αναπόφευκτα έρχεται η στιγμή που η υπουργική του ιδιότητα, συγκρούεται με αυτή του πατέρα και αδελφού. Και μαζί με τις αποφάσεις που καλείται να πάρει, κάνει την εμφάνισή της και η ανεξίτηλη επιρροή που έχει ασκήσει πάνω του η γλύκα της εξουσίας…

Επισκεφθήκαμε χθες το απόγευμα το θέατρο Μουσούρη, στη καρδιά της χιπ γειτονιάς της Καρύτση. Εκεί όπου ο Πέτρος Φιλιππίδης έχοντας δίπλα του έναν δυνατό συνδυασμό νέων και παλαιότερων ηθοποιών, ενσαρκώνει για δεύτερη χρονιά με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον Φον Δημητράκη, ενώ είναι ο ίδιος που έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Δίνοντας στον κωμικό αυτό τυχοδιώκτη τις δόσεις της τραγικότητας που του πρέπουν και φέρνοντας στο μυαλό των θεατών πληθώρα συνειρμών και ταυτίσεων του χθες με το σήμερα.

Από κοντά και η Φαίη Ξυλά, στο ρόλο της δυναμικής και αισθηματικής κόρης, που περιφρονεί -όσο χρειάζεται- τον εθελόδουλο πατέρα της. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ένας φιλοσοφημένος κι ανυπότακτος μπακάλης, ως αδερφός του Δημητράκη. Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ως ο αινιγματικός και ψαρωτικός κύριος Ζαρλάς. Και βεβαίως η Μαρία Κατσανδρή, η Αμαλία Αρσένη, ο Γιώργος Ψάλτου, ο Μανώλης Χουρδάκης, η Χρύσα Κλούβα, η Χριστίνα Σπατιώτη, ο Θανάσης Ισιδώρου...

 

info:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Τετάρτη και Κυριακή : 7 μ.μ.
Πέμπτη έως Σάββατο : 9 μ.μ.
Σάββατο λαϊκή απογευματινή : 6 μ.μ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
22 ευρώ (γενική είσοδος Σάββατο βράδυ και περίοδο εορτών), 20 ευρώ (πλατεία),17 ευρώ (λαϊκή απογευματινή), 14 ευρώ (νεανικό έως 28 ετών & άνω των 65 ετών), 14 ευρώ  οικονομικό.*, 10 ευρώ άνεργοι (με την επίδειξη κάρτας ανεργίας).

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ:
Πλ. Καρύτση 7, Αθήνα
Tηλέφωνο: 210 3310936