Οι νεότερες επιστημονικές πληροφορίες που καταφθάνουν, σχετικά με το πόσο καλό ή κακό κάνει το αλκοόλ στη υγεία, έρχονται σε σύγκρουση με την παραδοσιακή γνώμη που είχαμε για αυτό. Η κρατούσα άποψη έλεγε ότι η χρήση αλκοόλ ευθύνεται για αναιμία, καρκίνο, σπασμούς, καρδιοαγγειακές νόσους, κατάθλιψη, ουρική αρθρίτιδα, παγκρεατίτιδα και άλλες πολλές νόσους.

Αμερικανοί επιστήμονες, όμως, στα πλαίσια της δημοσίευσης μιας έρευνας στο περιοδικό Τhe American Journal of Geriatric Psychiatry, έδωσαν ένα ερωτηματολόγιο σε μεσήλικες για να συνάγουν συμπεράσματα, σχετικά με το κατά πόσο η χρήση του αλκοόλ εξασθενεί την μνήμη. Τους ρώτησαν, επίσης, αν έχουν αισθανθεί την ανάγκη να περιορίσουν την κατανάλωση, αν ενοχλούνται από παρατηρήσεις που μπορεί να τους γίνονται για την χρήση του, αν έχουν αισθανθεί κάποιες φορές άσχημα από την κατανάλωση ή αν έχουν πιει ποτό προκειμένου να τους περάσει πονοκέφαλος που έχει προκαλέσει το ίδιο το αλκοόλ.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Iain Lang δήλωσε σχετικά:«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του κινδύνου άνοιας και της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται. Γι’ αυτό το ερώτημα που τέθηκε ήταν πόσο πίνουν και στη συνέχεια εάν εντοπίζουν προβλήματα.»

Τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, από το University College London, αναφέρουν ότι η λογική χρήση αλκοόλ προσφέρει οφέλη στην υγεία. Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητής ανέλυσαν τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος από σχεδόν 30.000 άτομα μεταξύ των ηλικιών 45 και 69. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν σε εβδομαδιαία βάση, εν μέτρω, ήταν περισσότερο σωματικά ικανοί από τους συνομηλίκους τους που δεν έπιναν καθόλου!

Όσοι έπιναν 4-6 φορές την εβδομάδα, είχαν λιγότερα προβλήματα με το περπάτημα, το φαγητό, το ντύσιμο κ.α. λειτουργίες. Χειρότερη φυσική κατάσταση είχαν όσοι δεν έκαναν καθόλου χρήση αλκοόλ, όπως δημοσιεύτηκε σε έρευνα στο περιοδικό “Age and Ageing”. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι στις γενικές ιατρικές εξετάσεις, οι τιμές σε αυτούς που πίνουν αλκοόλ με μέτρο είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες αυτών που δεν πίνουν καθόλου.

Άλλη μελέτη στο περιοδικό Alcohol and Alcoholismδιαπίστωσε ότι στις μεγάλες ηλικίες, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει το μυαλό πολύ πιο κοφτερό και ότι γενικότερα αυτή η καθημερινή συνήθεια είναι ωφέλιμη.

Άλλα οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ; Ο μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, ο μειωμένος κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (όπου οι αρτηρίες στον εγκέφαλο μπλοκάρουν) καθώς επίσης και η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη και αρτηριακής πίεσης.

Αλλά το κλειδί για να καρπωθεί κάποιος τα οφέλη του αλκοόλ είναι να πίνεται με μέτρο. Τι μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ; Σύμφωνα με την κλινική Μάγιο, για τις γυναίκες (όλων των ηλικιών) και των ανδρών ηλικίας άνω των 65, αυτό σημαίνει ΕΝΑ ΠΟΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Και για τους άνδρες κάτω των 65, σημαίνει μέχρι δύο ποτά την ημέρα.