Δεν θέλει και πολύ για να πιστέψεις ένα ψέμα αν οι άνθρωποι γύρω σου το έχουν ήδη πιστέψει. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το ψέμα που αφορά τις κατσαρίδες. Να σας εξηγήσουμε. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας θα ακούσατε ή θα διαβάσατε ότι μόνο οι κατσαρίδες θα επιβιώσουν από μία πυρηνική καταστροφή. Σε αυτό το σημείο σας ζητήσουμε συγνώμη που σας αποκαλύπτουμε εν έτει 2023 την αλήθεια. Είναι “μούφα” που θα έλεγε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Οι κατσαρίδες δεν είναι όσο βρόμικες πιστεύουμε καθώς παράγουν ένα υγρό που καθαρίζει το σώμα τους. Ωστόσο, μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς διότι ζουν σε ανθυγιεινό περιβάλλον. Τελειώσαμε με αυτό, πάμε στα πιο σημαντικά.

Όσον αφορά τον κλασικό μύθο της επιβίωσής τους από πυρηνική έκρηξη, να σας πούμε ότι, πρακτικά, τίποτα δεν θα επιβιώσει. Βέβαια, υπάρχει μία μικρή δόση αλήθειας σε αυτό το ψέμα. Σας μπερδέψαμε; Ναι, οι κατσαρίδες μπορούν να αντέξουν μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας, περίπου 10 φορές υψηλότερη από όσο αντέχουν οι άνθρωποι, αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και αυτό το ποσοστό είναι μικρό.

via GIPHY

Μία έκρηξη, ας πούμε, από περίπου 1.000 rads παρεμποδίζει σημαντικά την ικανότητα των κατσαρίδων να αναπαραχθούν, κάτι το οποίο θα αποβεί μοιραίο για το είδος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1.000 rads ήταν η ακτινοβολία που δέχθηκαν περιοχές σε απόσταση 15 μίλια μακριά από τη Χιροσίμα αμέσως μετά την έκρηξη. 

Επίσης, σε επίπεδα της τάξης των 6.400 rads, περίπου το 94% των «ανήλικων» κατσαρίδων θα πεθάνουν και σε περίπου 10.000 rads, οι περισσότερες ενήλικες κατσαρίδες δεν θα επιζήσουν. Σύμφωνα με το United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation, τα ζωντανά πλάσματα που θα κληρονομήσουν τη γη μετά από ένα παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, μπορεί να είναι τα εξής:

Ένα είδος μύγας (fruit fly): αντέχει μέχρι 64.000 rads
Ένα είδος σκαθαριού (flour beetle): αντέχουν μέχρι 100.000 rads 
Ένα είδος σφήκας (Habrobracon): αντέχει μέχρι 180.000 rads
Το βακτήριο Deinococcus radiodurans: αντέχει μέχρι 1.500.000 rads σε θερμοκρασία δωματίου και 3.000.000 rads σε συνθήκες παγετού