Μερικοί μήνες (για να μην πούμε μέρες) οδήγησης στην Αθήνα είναι αρκετοί για να έρθεις στο δύσκολο σημείο να αποφασίσεις ποια χειρονομία θα γίνει η εκτόνωσή σου κάθε φορά που κάποιος οδηγός ξεχνά πως είστε στον δρόμο, αψηφά με κάθε τρόπο των κώδικα οδηγικής κυκλοφορίας και μάλλον πιστεύει πως παίζετε σε κάποιο video game που όποιος τρακάρει κερδίζει. Μούντζα ή μεσαίο δάχτυλο, αναρωτιέσαι. Στο μεσαίο δάχτυλο καταλήγεις, γιατί ΟΚ, ποιος μουντζώνει το 2023; Δεν είμαστε κατσαπλιάδες. Βέβαια στην Αθήνα, μπορεί κάποιος που του έχεις υψώσει το μεσαίο δάχτυλο, αν έχει όρεξη για καβγαδάκι και αν το γεγονός πως άλλαξε λωρίδα χωρίς φλας και θα έπεφτες πάνω του και θα τον πλήρωνες κι από πάνω, δεν του φαίνεται καλός λόγος για να δεχτεί το μεσαίο σου δάχτυλο ορθωμένο, μπορεί και να σου κάνει μήνυση. Αν ήμασταν, ωστόσο, στον Καναδά, θα μπορούσες να του μιλήσεις για τη δικαστική απόφαση που κατοχυρώνει το δικαίωμα όλων μας να υψώνουμε το μεσαίο μας δάχτυλο. 

Είναι δικαίωμά μας, διάολε. 

Σε άλλα νέα, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, το υψωμένο μεσαίο δάχτυλο είναι μια χειρονομία που μπορεί να μην είναι πολιτισμένη ή ευγενική, αλλά “δεν είναι έγκλημα”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή τη δικαστική απόφαση, το να ορθώνει κανείς το μεσαίο του δάχτυλο αποτελεί κομμάτι του δικαιώματος του ατόμου στην ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με το καναδικό σύνταγμα. Εκφραστείτε ελεύθερα!

Σε μια 26σέλιδη απόφαση, ο δικαστής Dennis Galiatsatos (αχ, πατρίδα) της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ, απέρριψε την υπόθεση εναντίον ενός άνδρα που κατηγορήιθηκε ότι παρενόχλησε τον γείτονά του σε προάστιο του Μόντρεαλ, σύμφωνα με τον Guardian. Στην απόφασή του ο δικαστής ανέφερε: “Για να είμαστε απολύτως σαφείς, δεν είναι έγκλημα να δείχνεις το δάχτυλο σε κάποιον”, ανέφερε στην απόφασή του με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου. 

“Το να κουνάς το παροιμιώδες πουλί είναι ένα θεόσταλτο, κατοχυρωμένο στον καταστατικό χάρτη δικαίωμα που ανήκει σε κάθε Καναδό”, πρόσθεσε ο δικαστής, κάνοντας αναφορά στον καταστατικό χάρτη δικαιωμάτων και ελευθεριών του Καναδά. 

Στο μεταξύ, η υπόθεση είναι η εξής: 

Ο κατηγορούμενος, Neall Epstein, δάσκαλος και πατέρας δυο παιδιών, είχε συλληφθεί από την αστυνομία τον Μάιο του 2021, επειδή απείλησε και χτύπησε τον γείτονά του στο Beaconsfield του Κεμπέκ. 

 Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο σοφός και πολύ φίλος μας δικαστής αποφάνθηκε πως το υψωμένο μεσαίο δάχτυλο “μπορεί να μην είναι πολιτισμένη, μπορεί να μην είναι κόσμια, μπορεί να μην είναι ευγενική… Ωστόσο, δεν μπορεί να προκαλέσει ποινική ευθύνη”.