Πριν περάσουμε στις πιο παράξενες φοβίες που ταλαιπωρούν τους συνάνθρωπούς μας, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: αφού διαβάσετε αυτό το κείμενο, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσετε μια ή και δύο νέες φοβίες. Δεν εννοούμε τις γνωστές όπως υψοφοβία, κλειστοφοβία ή αεροπλανοφοβία. Πιστέψτε μας, από τότε που το κενό της λευκής οθόνης μας γέμισε με λέξεις, όλα μοιάζουν λίγο πιο τρομακτικά. Τελικά, το να φοβάσαι τις τρύπες (τρυποφοβία) δεν είναι η χειρότερη φοβία. Όχι, σε καμία περίπτωση. Κάναμε λάθος. Δυστυχώς, υπάρχουν και χειρότερα.

Ας επιστρέψουμε τώρα από τον ομαλό δρόμο της προετοιμασίας για το τι ακολουθεί, στον κακοτράχαλο δρόμο της σκληρής πραγματικότητας. Κάποιοι άνθρωποι γύρω μας περνούν άσχημα. Και περνούν άσχημα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) φοβίες που «ακρωτηριάζουν» τη ζωή τους και τον τρόπο που θα ήθελαν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, μερικές φοβίες είναι λίγο πιο ιδιαίτερες από τις άλλες. Για να σας μυήσουμε στον άδικο αυτό κόσμο, ακολουθούν 5 από τις πιο περίεργες φοβίες που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν. Ναι, αυτές εννοούμε όταν γράφουμε «ιδιαίτερες».

via GIPHY

Δειπνοφοβία

Δεν έχει να κάνει με το γνωστό επεισόδιο του GoT, καμία σχέση. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από μια γενική μορφή κοινωνικού άγχους, η δειπνοφοβία, όμως, είναι διαφορετική καθώς περιορίζεται στον φόβο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του δείπνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αμηχανία στη διάρκεια ενός δείπνου, αλλά το γεγονός ότι οι δειπνοφοβικοί παραμένουν σιωπηλοί ενώ τρώνε, μπορεί τελικά να ωφελεί την πέψη.

Χοροφοβία

Υπάρχουν αυτοί που απλά δεν θέλουν να χορέψουν και υπάρχουν και αυτοί που, στην ιδέα και μόνο ότι θα πάνε σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, σε κάποιο γάμο ή σε γενέθλια, τους πιάνει κρύος ιδρώτας. Ε, ίσως πάσχετε από χοροφοβία αν περνάτε κάτι παρόμοιο, μια φοβία για τον χορό. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά χορεύει κανείς ή από το κατά πόσο χρειάζεται να χορέψει, η οποιαδήποτε κατάσταση ή περίσταση που σχετίζεται με τον χορό μπορεί να είναι μια πηγή φόβου για τους χοροφοβικούς.

Ηλιοφοβία

Βάλε τα μαύρα τα γυαλιά σου… Μακάρι να ήταν τόσο απλό και εύκολο. Μια σπάνια αλλά ατυχής πάθηση είναι η ηλιοφοβία η οποία έχει να κάνει με τον φόβο που έχει αποκτήσει κάποιος απέναντι στον ήλιο. Όχι μόνο το να βγαίνει από το σπίτι του, στο φως του ήλιου, του προκαλεί πανικό, αλλά μπορεί να εκδηλώσει τα ίδια συμπτώματα και όταν βλέπει πολύ έντονα φώτα. Βέβαια, το να αποφεύγει κανείς εντελώς τον ήλιο, είναι σχεδόν αδύνατο και επιπλέον μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του.

Οπτοφοβία

Σχεδόν όλοι το κάνουμε ασυναίσθητα. Για κάποιους, όμως, αυτή η κίνηση, το να ανοίγουν δηλαδή τα μάτια τους, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της οπτοφοβίας. Αυτή η απλή, καθημερινή κίνηση με λίγα λόγια μπορεί να γίνει εφιάλτης.

Συγγενοφοβία

Εντάξει, κανείς δεν συμπαθεί τον θείο που κάθεται με τη νεολαία αλλά, πιστέψτε μας, υπάρχουν και χειρότερα. Πολλοί από εμάς αισθάνονται ντροπή ή εκνευρισμό με τις οικογένειές τους μερικές φορές. Όμως, αυτοί που υποφέρουν από συγγενοφοβία πάσχουν από έντονο φόβο απέναντι στους συγγενείς τους.