Τα όσα ζουν οι άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν ξεφύγει από τα όρια της λογικής και έχουν περάσει σε κάτι άλλο, κάτι παράλογο που δεν μπορούμε να βρούμε λέξεις να το περιγράψουμε. Οι νεκροί είναι χιλιάδες, οι αγνοούμενοι και οι εγκλωβισμένοι επίσης ενώ ο υλικές ζημιές είναι πραγματικά αμέτρητες. Βέβαια τι σημασία έχουν αυτές μπροστά στον ανθρώπινο πόνο;

Τα κακά νέα από την Τουρκία, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. «Τη νύχτα είχαμε μια πολύ υποτονική δράση. Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ στην Τουρκία. Αυτό είναι ό, τι χειρότερο και για τα σωστικά συνεργεία», προειδοποίησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο MEGA και προέβλεψε πως «οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000».

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα. Είναι μεγάλη η απόσταση από την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης, απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Όπως είπε, «ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Και αυτό γιατί ο σεισμός αν γίνει, θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος». Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο λόγος που η καταστροφή ήταν τεράστια, είπε: 
Γιατί όμως συνέβη αυτή η καταστροφή στην Τουρκία; Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ολόκληρες συνοικίες επειδή βρίσκονται σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις και φτιάχτηκαν μέσα σε μια νύχτα. Η ποιότητα του σκυροδέματος είναι χειρίστη διότι είναι πορώδες σκυρόδεμα με ελάχιστο τσιμέντο, δεν υπάρχουν σίδερα. Ακόμη και τα καινούρια κτίρια που χτίστηκαν μετά το 1999 βάσει του νέου αντισεισμικού κανονισμού της Τουρκίας, είναι άθλια.