Άντε και του χρόνου! Ο 66ος διαγωνισμός της Eurovision ολοκληρώθηκε και η Ουκρανία σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στο Τορίνο. Εντάξει, λίγο πολύ το περιμέναμε αλλά η αλήθεια είναι ότι η μαραθώνια ψηφοφορία θύμισε αρκετές περιπτώσεις θρίλερ. Μπορεί και όχι, όμως αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Βλέπετε, εδώ και πολλά χρόνια, ίσως από την αρχή του θεσμού, ο τρόπος που ψηφίζει κάποιος δεν έχει να κάνει με το πόσο του αρέσει ένα τραγούδι (η Έλενα Παπαρίζου είναι μία από τις εξαιρέσεις) αλλά με ποιες χώρες, για παράδειγμα, συνορεύει η δική του. Σε άλλες περιπτώσεις, βλέπουμε επίσης να κυριαρχούν οι πολιτικές σκοπιμότητες. Στο παιχνίδι είναι και αυτές, μην κοροϊδευόμαστε.

Μην χαλάσουμε όμως το υπέροχο γιουροβιζιονικό κλίμα που επικρατεί, θα ήταν λάθος. Ας ασχοληθούμε καλύτερα με το συνέβη χθες στην Ιταλία. Η Αμάντα Γεωργιάδη με το Die Together βρέθηκε στην τίμια 8η θέση της Ευρώπης, σε μία χρονιά που θα θυμόμαστε ως τη «Eurovision της Μπαλάντας». Τι κακό μας βρήκε φέτος; Μάλλον είναι τα κατάλοιπα της πανδημίας και αν κάτι είναι σίγουρο είναι ότι σε λίγες μέρες δεν θα θυμόμαστε τίποτα από αυτή τη βραδιά. Τίποτα όσον αφορά τα τραγούδια που ακούσαμε γιατί αν τα κάνουμε αυτά στην άκρη, είναι βέβαιο θα θυμόμαστε για καιρό το σχόλιο του Γιώργου Καπουτζίδη στον «αέρα» της ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού της Eurovision 2022, o ηθοποιός και παρουσιαστής κατάφερε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να βάλει σε κάθε ελληνικό σπίτι που είχε ανοιχτή την τηλεόρασή του τη λέξη «αδερφή», όχι όμως με τον συνηθισμένο τρόπο. Μέσα στο χαμό, λοιπόν, ο Γιώργος Καπουτζίδης βρήκε λίγο χρόνο να σχολιάσει ένα μήνυμα που δέχθηκε πρόσφατα και μίλησε ανοιχτά για τον εαυτό του, δίνοντας παράλληλα ένα γερό χαστούκι στην ομοφοβική βλακεία που χαρακτηρίζει -ανάμεσα σε άλλα- την εποχή μας.

https://www.youtube.com/watch?v=CGuoStn34sc

«Αυτή ήταν η Cornelia Jakobs από τη Σουηδία, πολύ θερμή υποδοχή στο στάδιο για ένα από τα φαβορί της βραδιάς. Και βλέπετε, εγώ δεν είπα τίποτα. Κύριος, γιατί ψηφίζετε σήμερα και θέλω να έχετε καθαρό μυαλό» είπε αρχικά ο Γιώργος Καπουτζίδης και πρόσθεσε «επίσης, την Πέμπτη που σχολίαζα τη Σουηδία, κάποιος μου έγραψε ότι είμαι κακιά αδερφή. Που αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Κι όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη. Και μη σοκάρεστε, μη σοκάρεστε. Αυτά πρέπει να τα συζητάμε. Και να τα συζητάμε ανοιχτά. Αν δεν τα συζητήσουμε, δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ». 

Τα παραπάνω ακούστηκαν σε live μετάδοση. Στην ΕΡΤ. Σε κάθε ελληνικό σπίτι. Καλή η Eurovision για να περνάς την ώρα σου, αλλά σίγουρα γίνεται πιο ουσιαστική όταν ο παρουσιαστής της βρίσκει το θάρρος να μιλήσει για κάτι που πολλοί θεωρούν ταμπού και κρύβουν κάτω από το χαλί. Η καλύτερη στιγμή του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού ανήκει στον Γιώργο Καπουτζίδη, με διαφορά και αυτό είναι το μόνο που θα θυμόμαστε από αυτή τη βραδιά.